Keskuskartanon palo: Tämä kaikki tiedetään - Uutiset - Aamulehti

Tämä kaikki Keskuskartanon palosta tiedetään nyt – Näin Porin suurimpiin kuuluva kerrostalo roihusi ja näin ihmiset pelastettiin

Porissa Keskuskartanon palo mustasi Porin keskustan taivaan.

16.5.2019 12:25 | Päivitetty 16.5.2019 12:42

Torstaiaamu:

Keskuskartanon palon sammutustyöt Porin keskustassa ovat jatkuneet läpi yön.

Paikalla oli torstaiaamuna kolme yksikköä, jotka tekivät katolla ja ullakkokerroksessa raivaustöitä. Ullakkokerros näytti tuhoutuneen täysin. Poliisin mukaan myös kymmenes kerros, eli ylin asuinkerros tuhoutui palossa.

Tulelta säästyneissä asunnoissa on savuhaittoja. Poliisin mukaan tutkinnan turvaamiseksi taloon ei toistaiseksi ole pääsyä. Tutkinnan ohessa poliisi pyrkii selvittämään, milloin pääsy taloon voidaan sallia.

Tällaista tukea on tarjolla:

Satasairaala on avannut kriisipuhelimen Porin keskustan kerrostalon palon vuoksi. Kriisipuhelimen numero on 02 627 7421. Kriisipuhelin vastaa hoidossa olevien läheisten tilannetta koskeviin tiedusteluihin.

Kriisitukea on saatavilla myös Porin kaupungin kouluissa, lukioissa ja päiväkodeissa tänään torstaina 16. toukokuuta. Kriisiapua annetaan myös Winnovassa. Kriisipuhelin palvelee numerossa 02 6277 421.

Teljän seurakunta tarjoaa keskustelu- ja lastenhoitoapua. Lisätietoja seurakunnan sivuilla.

Suomen punaisen ristin Satakunnan piiri ja Porin alueen vapaaehtoiset auttavat Keskuskartanon tulipalossa evakuoituja.

SPR toimii sosiaalipäivystyksen alaisena. Järjestö on auttanut kirjauksissa, majoittamisessa sekä tarjoamalla muun muassa hygieniatarvikkeita.

SPR:n Konttiin voi tuoda lahjoitustavaraa tulipalon uhreille. SPR ohjaa avun perille.

Aamulla ullakkokerros näytti pahoin tuhoutuneelta.

Näin palo alkoi:

Keskuskartano Porin keskustassa Rautatienpuistokadulla syttyi tuleen keskiviikkona iltapäivällä. Palo levisi kattorakenteissa räjähdysmäisesti. Viranomaiset saivat hälytyksen palosta kello 17.30.

Palomestarin mukaan palon syttymissyystä ei ole tietoa. Poliisi tutkii asiaa.

Palon syttymissyystä ei viranomaisilla ollut vielä arviota keskiviikkoillan aikana. Myöskään palon tarkka syttymispaikka ei selvinnyt vielä illalla, mutta liekeissä oli aivan talon ylin kerros, jossa on varastotilaa.

Palo sai silminnäkijähavaintojen mukaan alkunsa talon linja-autoaseman puoleisesta päästä.

Moni talon asukas raportoi kovista, paukahtelevista äänistä aivan palon alkuaikoina.

Yläkerran annettiin palaa:

Palopaikalle tuli illan aikana ainakin 20 sammutusyksikköä sekä runsaasti poliiseja ja sosiaalipäivystyksen väkeä. Kerrostalon asukkaat evakuoitiin ja koottiin ensiksi telttaan vieressä sijaitsevan niin sanotun tyttöjen vanhan ammattikoulun pihalle. Majoitusta tarvitsevat asukkaat evakuoitiin hotelliin Yyteriin.

Illan aikana Satakunnan pelastuslaitos päätti Keskuskartanon yläosassa riehuneen tulipalon palaa hallitusti itsekseen loppuun. Näin pyrittiin välttämään yhtä vaikeat vesivahingot kuin Omenahotellin palossa toukokuussa 2016.

Näin talo evakuoitiin:

Viranomaiset varmistivat, että kaikki olivat päässeet palavasta talosta ulos käymällä yleisavaimella jokaisessa talon asunnossa.

Myös Keskuskartanon alasiivessä olevan hotelli Amadon asukkaat saivat evakuointikäskyn ja he poistuivat Keskuskartanon siipirakennuksesta. Evakuointi toteutettiin ennen iltakahdeksaa.

Useita ihmisiä vietiin Satasairaalan päivystykseen. He olivat hengittäneet savua, mutta heilläkään ei ollut hengenhätää.

Keskuskartano on yksi Porin suurimmista:

Keskuskartano rakennettiin nopeaan asuntotuotantotarpeeseen aravarahoitteisena vuosina 1960–1962. Rakennuttaja oli Pentti Piisi.

Charles Haganin suunnittelema rakennus oli valmistuessaan vuonna 1962 Pohjoismaiden suurin vuokratalo. 11-kerroksisessa rakennuksessa oli 162 asuntoa.

Keskuskartanon yhteydessä on matalampi siipiosa, jossa on liiketiloja. Siipirakennuksessa toimii muun muassa hotelli Amado.

Keskuskartanon nykyinen asukasmäärä on noin 250. Useimmat asunnot ovat kaksioita.

Keskuskartanon osakkeenomistajia on tällä hetkellä noin 30. Monet asunnoista ovat sijoitusasuntoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut