Tamperelaisyritys valmistaa muovipusseja kierrätetyistä muovipakkauksista - Uutiset - Aamulehti

Tamperelaisyritys valmistaa muovipusseja kotitalouksien lajittelemista muovipakkauksista – Muovin potentiaalia kierrätettävänä materiaalina ei ole vielä oivallettu, sanoo tuotekehitysjohtaja

Amerplastin henkselimuovikasseissa kierrätysmateriaalin osuus on yli 90 prosenttia. Vestonkadulle avattiin keskiviikkona uusi muovinkeräyspiste kotitalouksille.

Tuotantopäällikkö Sami Teräs käsissään esimerkiksi pakastetuotteiden kuljettamiseen suunniteltu termokassi. "Termokassissa kierrätysmateriaalien osuus on yli 50 prosenttia", Teräs kertoo.

6.6.2019 6:30 | Päivitetty 6.6.2019 6:44

Aamulehti

Muovin potentiaalia kierrätettävänä materiaalina ei ole vielä oivallettu, sanoo Ari-Pekka Pietilä.

Amerplast Oy:n myynti- ja tuotekehitysjohtajan mukaan muovi on hyvin kierrätettävä materiaali. Erityisen hyvä tulos saadaan, kun kierrätettävän muovin sekaan lisätään ”uutta virtaa”, eli muuta kuin kierrätettyä materiaalia.

Pietilä antaa esimerkiksi kierrätysmuovikassin, jonka voi kierrättää 8–10 kertaa niin, että ominaisuudet säilyvät. Jos mukaan lisätään uutta materiaalia, kierrätyskertojen määrä kasvaa Pietilän mukaan kymmeniin, ellei jopa satoihin.

2 000 tonnia muovirakeita vuodessa

Amerplastin tuotantolaitoksessa Tampereen Vestonkadulla kierrätysmuovista otetaan paljon irti. Henkselimuovikasseissa kierrätysmateriaalin osuus on yli 90 prosenttia.

Suurin osa yrityksen hyödyntämästä kierrätysmuovista on peräisin Rinki-ekokeräyspisteiltä. Amerplast ostaa Fortumilta Rinki-keräyspisteiltä kerätystä muovista tuotettua granulaattia eli muovirakeita noin 2 000 tonnia vuodessa. Määrä on kasvussa.

– Rinki-pisteiden kautta tuleva materiaali tuo meille merkittävästi lisää raaka-ainetta käyttöön. Mitä enemmän ihmiset palauttavat muovia, sitä enemmän meillä on materiaa ja mahdollisuuksia kehittää uusia tuotteita, Pietilä sanoo.

– Luomme kilpailuetua ja toivottavasti työpaikkoja Suomeen. Samaan aikaan kierrättäminen on luonnon kannalta hyvä. Kun kierrätetään, muovi on siellä missä sen kuuluukin olla.

Amerplastin Oy:n myynti- ja tuotekehitysjohtaja Ari-Pekka Pietilä.

Amerplast

Perustettu vuonna 1952

Kotipaikka Tampere

Suurin kaupan muovikassien valmistaja ja Euroopan suurimpia leipäpussivalmistajia

Liikevaihto noin 65 miljoonaa

Toimitusjohtaja Mike Hawthorne

Johtoryhmään kuuluvat Tampereelta tuotantojohtaja Tuomo Riihimäki sekä myynti- ja tuotekehitysjohtaja Ari-Pekka Pietilä

Henkilöstö noin 470, joista Tampereella noin 160

Tuotantolaitoksia Suomessa Tampereella ja Puolassa

Myyntikonttoreita Suomen ja Puolan lisäksi Venäjällä, Ruotsissa ja Saksassa

Tehtaan hylkymuovi hyötykäyttöön

Myös Amerplastin omissa tuotantolaitoksissa syntyvä hylkymuovi hyödynnetään.

Tampereen tehtaassa tuotetaan vuoden aikana esimerkiksi 200 miljoonaa perinteistä henkselimuovikassia. Syystä tai toisesta laaduntarkkailussa hylätyistä tuotteista tehdään uudelleen muovirakeita.

Tuotantopäällikkö Sami Teräs kuvailee kierrätysmuovin hyödyntämistä sopivan mixin rakentamiseksi: omaa tuotetta ja kierrätettyä tuotetta yhdistelemällä luodaan laadukas tuote.

Kotitalouksien kierrättämistä muovipakkauksista syntyvän granulaatin lopullinen muoto riippuu siitä, mitä kierrätysastioihin on laitettu.

Henkselimuovikassien lisäksi tehtaalla tuotetaan esimerkiksi pakastetuotteille tarkoitettuja termokasseja sekä uudelleen suljettavia pusseja.

Vuonna 2017 lanseerattujen Essi-kierrätyskassien valmistuksessa yli 90 prosenttia materiaalista on kierrätysmuovia. Loppu 10 prosenttia mahdollistaa Pietilän mukaan esimerkiksi muovin valkaisun ja värin tasoittumisen.

Granulaattia eli muovirakeita.

Kiertävään järjestelmään siirtyminen välttämätöntä

On maailmanlaajuisesti välttämätöntä siirtyä kiertäviin järjestelmiin, sanoo Pietilä.

Karkeasti kysymys on Pietilän mukaan siitä, että ihmisten pitäisi hyödyntää muovipussit useaan kertaan ja kierrättää muut muovipakkaukset. Näin materiaali kiertäisi.

Pietilän mielestä muovista on maalattu liian negatiivinen kuva.

–  Puhutaan haitoista, ei puhuta eduista. Muovi on olennainen osa esimerkiksi ruokahuoltoamme. Ilman muovia olisimme todella pulassa.

Ympäristön näkökulmasta kierrätysmuovin kerääminen kannattaa Lappia myöden, sanoo myös Amerplastin markkinointi- ja viestintäpäällikkö Laura Alisalo.

Arjessa vaikkapa ostoskassin valinnassa suuri vaikutus on sillä, miten muovia käyttää. Mitä useammin muovikassi on käytössä, sitä pienempi on hiilijalanjälki. Ongelma on, jos muovi päätyy vääriin paikkoihin, kuten luontoon.

– Kun muovikassia käyttää oikein, sen ostaminen kaupasta on ekoteko, Alisalo sanoo.

Otto Ranta kierrätti muovia keskiviikkona. Teemapäivä kannusti kotitaloudet hankkiutumaan kovamuovista eroon ympäristöystävällisesti.

Hajonneista eväsrasioista energiaa

5-vuotiaan Otto Rannan rikkinäinen sählymaila lensi keskiviikkona kaaressa kierrätyslavalle. Samaan sijoituspaikkaan päätyivät myös perheen hajonneet muoviastiat.

Muoviesineet eivät jää lojumaan lavalle pitkään, vaan tamperelaisyritys Amerplast toimittaa kerätyt tavarat Fortumille. Lopulta kovamuovit hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.

Otto Rannan äiti Marjukka Salonsaari on tyytyväinen Muoviteollisyys ry:n Ämpäristöteko-teemapäivän yhteydessä järjestettyyn muoviesineiden keräykseen. Kovamuovisille tuotteille ei tällä hetkellä ole erilliskeräystä.

Kotitalouden arjessa kertyvälle muovillekaan ei tamperelaisen Salonsaaren mielestä ole riittävästi keräyspisteitä.

– Selvitimme, olisiko talonyhtiöömme mahdollista hankkia oma muovinkeräys. Se vaatisi kuitenkin Molok-astian, jolle ei ole paikkaa. Nyt viemme muovit kierrätykseen kauppareissujen yhteydessä, hän sanoo.

Nyt myös Amerplastin tehtaan porttien ulkopuolella on muovipakkausten keräyspiste kotitalouksille. Keräyspiste avattiin Vestonkatu 24:ssä keskiviikkona.

Keräysastiaan saa viedä kaikkea muuta kotitalousmuovia paitsi pvc-merkittyjä muoveja.

Ari-Pekka Pietilä kuvailee muovinkeräyspistettä koelaboratorioksi, jonka ansiosta yritys voi seurata, millaista muovia kotitaloudet kierrätysastiaan tuovat. Samalla yritys kannustaa työntekijöitään kierrättämään omien kotitalouksiensa muovit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos