KRP: Vastaamon tietomurrosta tehty jo noin 15  000 rikosilmoitusta - Uutiset - Aamulehti

KRP: Vastaamon tietomurrosta tehty jo noin 15  000 rikosilmoitusta ja määrä kasvaa

KRP:n mukaan kiristysviestien lähettäjiä saattaa olla useampiakin.

Psykoterapiakeskus Vastaamolta vietiin lokakuussa ilmi tulleen tietomurron yhteydessä arviolta jopa kymmenien tuhansien asiakkaiden henkilötietoja ja potilaskertomuksia. ­

28.10.2020 19:02 | Päivitetty 28.10.2020 19:02

STT

Psykoterapiakeskus Vastaamoon tehdystä tietomurrosta on tehty jo noin 15  000 rikosilmoitusta, keskusrikospoliisista (KRP) kerrotaan.

–  Aivan tarkkaa lukua minulla ei ole, mutta ei varmaan hirveästi mene metsään, jos sanon että niitä on nyt noin 15  000. Eilen iltapäivällä ilmoituksia oli tehty 13  500 ja niitä tehdään lisää koko ajan. Määrä alkaa olla jo varsin valtava, sanoo KRP:n rikostarkastaja Pentti Kangasniemi.

Hallitus selvittää, voisiko tietomurron uhri vaihtaa jo nykylain perusteella henkilötunnusta –Ylijohtaja: "Ei mahdollista ennaltaehkäisynä"

Tutkittavia rikosnimikkeitä ovat tällä hetkellä törkeä tietomurto, törkeä kiristys ja törkeä yksityiselämää loukkaava tiedon levittäminen.

Kangasniemi ei halua tarkemmin kommentoida sitä, onko tietomurron tutkinnassa edistytty tai minkälaisia tutkintatoimenpiteitä poliisi tekee tekijän selvittämiseksi.

–  Yksittäisiin seikkoihin en voi mennä. Ylipäänsä voi sanoa, että tutkimme niin laajasti kuin laki antaa meille mahdollisuuden, kaikki työvälineet käytetään.

Tekijän löytäminen nyt tärkeintä

Mediatietojen mukaan kiristäjä olisi vaatinut Vastaamolta yli 400  000 euron edestä virtuaalivaluutta bitcoineja. Lisäksi useat Vastaamon asiakkaat ovat saaneet sähköposteja, joissa lähettäjä uhkaa paljastaa henkilökohtaisia tietoja, jos vastaanottaja ei maksa kiristäjälle lunnaita.

Vielä ei tiedetä, onko tietomurron tekijä ja lunnasviestien lähettäjä sama taho, vai onko viestien lähettäjiä jopa useampia.

–  Meillä ei ole siitä mitään tutkinnallista varmistusta tai tietoa, mutta sanotaan, että onhan siinä jonkinlainen todennäköisyys että näin on käynyt, kun tietoja on jo jaettu ja eri henkilöt saattavat niitä käyttää hyväkseen laajemminkin, Kangasniemi muotoilee.

STT näytti tietomurron uhreille lähetettyä suomenkielistä kiristysviestiä kielentutkijoille, jotka arvioivat, että kyseessä on käännösteksti. Myös tämä kysymys on Kangasniemen mukaan poliisilla tutkinnassa.

Kielianalyytikot arvioivat, että Vastaamon kiristystekstien laatija sai apua harjaantuneelta suomen kielen osaajalta

KRP:n tietoon ei ole tullut, että kukaan kiristyksen uhreista olisi maksanut vaadittuja lunnaita. Poliisi korostaa, että lunnaita ei pidä maksaa.

Myös Vastaamon toimintaa ja tietoturvaa tullaan selvittelemään, mutta se ei ole nyt tutkinnan ykkösprioriteetti, Kangasniemi kertoo.

–  Nyt keskitytään (tietomurron) tekijän tunnistamiseen ja kiinnisaamiseen sekä jos mahdollista, aineiston levittämisen estämiseen. Myöhemmin yhtenä sarkana tulee selvitettäväksi se, onko yritys noudattanut kaikkia tietosuojalainsäädännön määräyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?