F-Securen Hyppösen tiedossa on 14 Vastaamo-kiristäjän uhria, jotka ovat maksaneet vaaditun summan - Uutiset - Aamulehti

F-Securen Hyppösen tiedossa on 14 Vastaamo-kiristäjän uhria, jotka ovat maksaneet vaaditun summan

Bittiraha-palvelu varmistaa epäillyiltä uhreilta, haluavatko he varmasti suorittaa maksun.

Vastaamon tietomurron uhreja kiristänyt taho on alkanut siirtää kiristämällä saamiaan rahoja, kertoo F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen.­

29.10.2020 16:46 | Päivitetty 29.10.2020 18:46

F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen sanoo saaneensa viitisenkymmentä yhteydenottoa ihmisiltä, jotka ovat joutuneet Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurtoon liittyvän kiristyksen uhreiksi. Heistä noin 40 oli yrittänyt maksaa ja 14 onnistunut lunnaiden maksamisessa.

Hyppönen on pyytänyt Twitter-tilillään yhteydenottoja kiristyksen kohteeksi joutuneilta ihmisiltä, jotka olivat maksaneet lunnaat.

Tietomurron uhreja kiristänyt taho alkoi Hyppösen mukaan siirtää kiristyksellä saamiaan bitcoin-rahoja keskiviikon ja torstain välisenä yönä kolmen aikaan.

Pyrkimyksenä on jäljittää rahojen kulkua.

–  Tilanne on edelleen päällä, Hyppönen sanoi STT:lle torstaina.

Seuranta perustuu siihen, että bitcoin-lohkoketjussa kaikki siirrot ovat julkisia, vaikkei niiden lähettäjä tai vastaanottaja ole.

–  Tämä mahdollistaa rikoksella vietyjen rahojen seurannan tiettyyn pisteeseen asti, ja tämä on se, mitä parhaillaan tehdään.

Epäillyt kiristysmaksut saavat varmistuspyynnön

Maksujen pysäyttämiseen on osaltaan osallistunut Bittiraha-palvelu, jota kiristäjä ohjeisti uhreja käyttämään. Kiristäjä on vaatinut 200–500 euron edestä bitcoin-valuuttaa vastineena siitä, että varastettuja henkilötietoja ei julkaistaisi.

–  Bittiraha-palvelu on pysäyttänyt iso osan lunnasmaksuista. Ei kaikkia, mutta ison osan, Hyppönen sanoo.

Palvelun taustayhtiön Coinmotionin tietojohtaja Sampo Hyvärinen kertoi STT:lle, että palvelu on kohdentanut enemmän resursseja palvelussa tapahtuvien toimeksiantopyyntöjen seurantaan.

Palvelu varmistaa tällä hetkellä kaikilta sellaisilta asiakkailta, joiden oletetaan tekevän toimeksiannon Vastaamo-tietomurtoon liittyvän kiristyksen takia, haluavatko nämä varmasti suorittaa maksun. Maksujen suorittamista ei kuitenkaan kokonaan estetty, eikä myöskään palvelua suljettu.

–  Emme ole halunneet ajaa epätoivoisia asiakkaita säätelemättömiin palveluihin, Hyvärinen sanoo.

Hyvärinen ei voi kommentoida, onko poliisi tai jokin muu viranomainen tietoinen järjestelystä. Hän ei voi edes kertoa, keiden viranomaisten kanssa palvelu tekee yhteistyötä. Hyvärinen vakuuttaa, että yritys tekee kaiken mahdollisen, jotta rikollinen saadaan kiinni.

Todistettu hyöty toistaiseksi tuhansia euroja

F-Securen Hyppösellä ei ole tietoa, kuinka iso osa kaikista lunnaita maksaneista on ollut häneen yhteydessä. Hän arvioi kuitenkin, että kiristäjän saama hyöty pyörii tuhansissa tai korkeintaan kymmenissätuhansissa euroissa. Kaikki suoritetut maksut ovat olleet 200 euron arvoisia.

Osaltaan maksuja on jäänyt Hyppösen mukaan suorittamatta myös teknisen osaamisen puutteen vuoksi.

Mikko Hyppösen tiedoista kertoi torstaina ensimmäisenä Yle.

Yle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?