Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus pääsivät sopuun - syntyykö sopimus? - Uutiset - Aamulehti

93 000 suomalaista eroon kiky-tunneista – Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus hyväksyivät työehtosopimuksen, näin palkkoja korotetaan

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus hyväksyivät perjantaina syntyneen neuvottelutuloksen.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.) ja Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle (oik.) eivät päässeet sopuun vielä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan (kesk.) toimistolla.

4.1.2020 15:43

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton hallinnot ovat hyväksyneet perjantaina saavutetun neuvottelutuloksen alan työntekijöiden uudesta työehtosopimuksesta.

Minna Helle twiittasi lauantaina, että myös Teknologiateollisuus hyväksyi sopimuksen

Ratkaisun piirissä on kaikkiaan noin 93 000 työntekijää.

Teknologiateollisuus pitää sopimusta työmarkkinakierroksen päänavauksena. Lähtökohtana on, että palkankorotuksista sovitaan ensisijaisesti paikallisesti.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työehtosopimus päättyi lokakuun lopussa. Uutta sopimusta on yritetty saada aikaan elokuusta lähtien.

Palkankorotukset jakautuvat siten, että ensimmäisen vuoden osalta palkkoja korotetaan 1,3 prosentin yleiskorotuksella viimeistään 1.3.2020, ellei palkoista päästä sopuun yrityskohtaisesti.

Toisen vuoden osalta myös ensisijaisesti keskustellaan työpaikkatasolla, mutta jos neuvottelutulosta ei saada, yleiskorotus on 1,4 prosenttia ja lisäksi maksetaan 0,6 prosentin yrityskohtainen erä. Toisen vuoden osalta korotuksen vaikutus on yhteensä kaksi prosenttia. Kaikkiaan palkankorotusten vaikutus on 3,3 prosenttia.

Sopimus on voimassa marraskuun loppuun 2021.

Seurasimme Teollisuusliiton tiedotustilaisuutta:

Kiistaa palkankorotuksista

Neuvotteluja on käyty pidemmän kaavan kautta. Osapuolet hylkäsivät ennen joulua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan jättämän toisen sovintoesityksen.

Kiistan ytimessä on ollut se, kuinka paljon palkkoja korotetaan seuraavan kahden vuoden aikana.

Valtakunnansovittelijan esitys olisi tuonut sovittelussa oleville aloille kahden vuoden aikana yhteensä 2,4 prosentin korotukset. Se oli Teollisuusliiton mielestä liian vähän – ja Teknologiateollisuuden mielestä liian paljon.

Teollisuusliitto hylkäsi joulukuun alussa valtakunnansovittelijan ensimmäisen sovintoesityksen, jossa palkankorotus olisi ollut kahden vuoden aikana yhteensä 1,6 prosenttia.

– Sovittelijan esitys ei valitettavasti vastaa laisinkaan sitä tasoa, jota olemme näissä neuvotteluissa hakeneet, Aalto kommentoi tuolloin.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimusta pidetään työmarkkinakierroksen päänavaajana, ja sen odotetaan näyttävän suuntaa myös muiden alojen työehtosopimuksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut