Kiky-kapina alkoi - Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen: ”Ilmaistyö päättyy meiltäkin!” - Uutiset - Aamulehti

Tehyn puheenjohtaja tiukkana: ”Kyllä nyt päättyvät kiky-työt”

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo, että kiky lisäsi mielenterveyteen liittyviä poissaoloja. Tehy ja Super lähtevät ajamaan nyt kikyn poistamista.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen on tiukkana kikyn kanssa: siitä on päästävä eroon.

4.1.2020 18:08

Teollisuusliiton hallitus ilmoitti lauantaina hyväksyneensä neuvottelutuloksen. Tämä tarkoittaa 3,3 prosentin palkankorotuksia ja sitä, että noin satatuhatta suomalaista työntekijää pääsee eroon hiertäneistä kiky-tunneista.

Kiky-tunneista halutaan palavasti eroon myös muilla aloilla. Tavoitimme Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkösen kommentoimaan asiaa.

Rytkösen mukaan teknologiateollisuuden sovun jälkeen suunta on selvä.

– Tämä osoittaa suunnan myös meidän osalta. Kyllä nyt päättyivät kiky-työt, Rytkönen sanoo.

Kiky-sopimus on ollut tehyläisille vaikea asia.

– Siitä ei voi sanoa, että se olisi arpi. Se on avohaava, edelleen. Se on niin valtavan kipeä asia jäsenistöllemme, Rytkönen kuvailee.

Rytkönen muistuttaa, että kiky puraisi nimenomaan naisvaltaisia julkisen sektorin aloja.

Poissaolot lisääntyivät

Rytkönen sanoo, että 2016 tehyläiset suostuivat ”kipeään sopimukseen vientialoja tukeakseen”.

– Nyt he ilmoittivat puoli neljältä, että se on heiltä ohi. Kyllä se sitten päättyy meilläkin.

Tehy kysyi jo viime keväänä jäsenistöltään tavoitteita tuleviin neuvotteluihin. Jäsenistö latasi suorat sanat: kikystä on päästävä eroon – se on ykköstavoite.

Teknologiateollisuuden sovun myötä 100 000 suomalaista pääsi siis eroon kiky-tunneista, mutta valtava määrä muiden alojen ihmisiä odottaa samaa käännettä omalle alalleen. Pelkästään Tehyllä on 160 000 jäsentä.

Tehyn jäsenillä kikyt on lisätty työtunteihin. Alalla tehdään paljon jaksotyötä, ja kiky-tunnit on lisätty kolmen viikon työvuorolistoihin.

– Töitä on tehty. Ei olla seinäkiipeilty, Rytkönen sanoo viitaten siihen, että joillain aloilla kiky-tunteja on kuitattu esimerkiksi liikuntaharrastuksien parissa.

Rytkösen mukaan kiky-tunnit ovat romahduttaneet työhyvinvoinnin. Hän kertoo, että Oulun yliopistollisen sairaalan toimintakertomuksessa kerrotaan, että vuonna 2018 sairauslomapoissaolot lisääntyivät 10 000 päivällä.

– Diagnooseissa oli paljon mielenterveysdiagnooseja, uupumusta ja väsymystä. Ne lisääntyivät heti kikyn jälkeen, Rytkönen sanoo.

– Työ on vaativaa ja kuormittavaa ja sitten siihen lisättiin kiky päälle. Kyllä tästä jälkipyykkiä riittää pitkän aikaa. Seurannalliset vaikutukset ovat pitkät. Ihmiset ovat hyvin väsyneitä.

Maaliskuun kohtalonhetket

Kunta-alalla varsinaiset neuvottelut työ- ja virkaehtosopimuksista alkavat 14. tammikuuta. Sopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Kuten sanottua, Tehy ja Super lähtevät poistamaan kikyä.

– Uskon, että tehyläiset ja superilaiset näyttävät, kuinka tosissaan he tässä ovat.

Miten se tulee näkymään?

– Jos sopua ei tule, ensimmäinen sopimukseton päivä on aprillipäivänä. Kyllä tehyläiset ja superilaiset ovat aika vahvan viestin antaneet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos