Meillä sairastettiin borrelioosi - Uutiset - Aamulehti

Meillä sairastettiin borrelioosi

16.3.2019 17:45 | Päivitetty 16.3.2019 17:51

Puolisoni oli ollut metsätöissä.

Pari päivää sen jälkeen hänen ohimossaan alkoi tuntua outoa kipua. Oireet sopivat vyöruusuun, ja lääkäri määräsi antibioottikuurin.

Jo tuolloin miehen jalassa oli kuitenkin havaittavissa pieni, miltei huomaamaton punainen läikkä. Jostain syystä tokaisin, että "sinulla on borrelioosi".

Parin päivän kuluttua miehelle nousi kuume. Vaikka en voikaan kehua olevani kovin hoivaava luonne, nyt minunkin kelloni hälyttivät. Tuntui oudolta, että kolmatta päivää meneillään olleesta antibioottikuurista huolimatta potilaalle nousi korkea kuume. Reidessä oleva punainen läikkä oli suurentunut.

Olin kyllä kuullut varoituksia punkin iholle aiheuttamista punaisista rinkuloista, mutta tämä ei näyttänyt sellaiselta. Tämä oli punainen, epämääräisen muotoinen läikkä, jonka keskellä oli hennosti sinertävä alue.

Kirjoitin internetiin hakusanaksi borrelioosi. Näytölle lävähti juuri samannäköinen läikkä.

Soitin terveyskeskuksen ensiapuun. Koska oli yö, lääkäri saattoi ilman laboratoriotutkimuksia tehdä diagnoosin vain silmämääräisen arvion perusteella. "Kyseessä on bakteeri-infektio", hän sanoi.

Palasimme kotiin, mutta kahden seuraavan päivän aikana läikkä suureni nopeasti, ja sen keskus muuttui pelottavan mustaksi. Menimme uudestaan ensiapuun, laihoin tuloksin.

Vasta kun pääsimme yksityisen lääkärin kautta ensiapu Acutaan, alkoi tapahtua. Jo tunnin kuluessa Acutassa oli tehty tarpeelliset tutkimukset ja otettu kokeet. Lääkäri kertoi epäilevänsä borrelioosia. Vahva antibioottikuuri aloitettiin ja mies vietti kolme päivää sairaalassa.

Muutaman viikon kuluttua vastaus tuli: se oli borrelioosi, Taysin lääkärin mukaan ensimmäinen vuonna 2014 Pirkanmaalla diagnosoitu.

Miksi kerron tämän? Siksi, että ei ensinnäkään kannata luulla, että punkki aiheuttaa aina sen punaisen rinkulan, josta paljon kerrotaan. Ihottuman muoto voi vaihdella paljonkin tai välttämättä iholle ei kehity näkyvää jälkeä lainkaan.

Toiseksi, vaarallisen borrelioosin voi saada myös Pirkanmaalla, ei vain Ahvenanmaalla, muualla saaristossa tai Etelä-Suomessa, kuten ehkä aiemmin on totuttu ajattelemaan.

Ellei borrelioosia todeta aikaisin ja lääkitystä aloiteta, tauti voi aiheuttaa monia epämääräisiä, hankalia kipuja ja vaivoja hermostossa, nivelissä, iholla tai sydämessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos