Hyvää elämää vanhassa mielisairaalassa – seitsemän jäsenen osuuskunta asuu yhdessä Luopioisissa - Uutiset - Aamulehti

Tutkimus osoitti, mikä on suomalaisten unelma ja nyt hyvä elämä kasvaa pälkäneläisessä yhteisössä vanhassa mielisairaalassa – "Täällä on älyttömän tyylitöntä, mutta hirveän kodikasta"

Pöllökartano sijaitsee vanhassa Luopioisten mielisairaalan rakennuksessa.

18.3.2019 7:09

Tulevaisuustutkija Leena Ilmola selvitti valtioneuvostolle viime vuonna hyvään elämään ja elämän laatuun vaikuttavia tekijöitä. Ihmiset kuvasivat hyvää elämää itse työpajoissa.

105:stä elämää pohtineesta 10–93-vuotiaasta suomalaisesta valtaosa haluaa asua omakotitalossa, oman puutarhan tai luonnon keskellä. Vain kuusi haastateltua puhui hyvästä elämästä kerros- tai rivitalossa. Hyvään elämään kuuluu myös lemmikkikissa tai -koira.

Nyt vuosia maailmalla, muun muassa kuusi vuotta Wienin keskustassa asunut Ilmola on yhdessä miehensä John Sheppardin ja kuuden muun osakkaan kanssa toteuttamassa käytännössä tuota suomalaisten unelmaa hyvästä elämästä.

Näkymä Pöllökartanon yhdestä asunnosta.

He ovat perustaneet Pöllökartanon osuuskunnan ja lähteneet kunnostamaan kodikseen vanhaa Luopioisten mielisairaalaa Pälkäneellä.

–Hyvinvointiyhteiskunta 2030 -raportissa nousi esille skenaario säällisestä elämästä. Päätimme kokeilla, koska koemme, että tässä voi säästää niin yksilö, yhteiskunta kuin ympäristökin pienemmän hiilijalanjäljen ansiosta, Ilmola selvittää.

Periaatteena on hoitaa mahdollisimman suuri osa terveyteen, hoivaan ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyvistä tehtävistä yhteisesti.

John Sheppard (oik.) ja Leena Ilmola Milou-koiransa kanssa. Mukana kuvassa ovat hallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen ja hallituksen jäsen Mirjami Valli.

"Tämä on valtavan hyvä paikka"

Osuuskunnan jäsenet kutsuvat itseään Mukuiksi eli muualta Kukkian kyllin muuttaneiksi. Kaikki he ovat muuttaneet Luopioisiin muualta.

Hallituksen puheenjohtaja Seppo Kääriäinen ja hallituksen jäsen Mirjami Valli muuttivat Pälkäneelle Jyväskylästä eivätkä ole elämänmuutostaan katuneet.

–Tämä on valtavan hyvä paikka, jossa on paljon puolustettavaa. Tuhannen asukkaan taajamasta löytyy lääkäri, kaksi hammaslääkäriä ja toiminnassa oleva pankkikonttori, Kääriäinen ja Valli kiittelevät.

Vanhaan rakennukseen on kunnostettu kaikkiaan seitsemän osuuskunnan osakkaiden asuntoa.

"Älyttömän tyylitöntä – mutta niin kodikasta"

Ilmola–Sheppard-pariskunta on kunnostanut itselleen 54-neliöisen ja talon suurimman asunnon vanhan mielisairaalan ullakkotilaan.

–Tämä asunto on luotu itse asiassa äidiltä perityn kiinalaisen maton ympärille, sanoo Ilmola.

Pöllökartanon lemmikkinä tepsuttelee Ilmolan Milou-koira, joka jää muiden osakkaiden hoitoon sillä aikaa, kun emäntä porhaltaa työasioilleen pääkaupunkiin.

Yhteisöasuminen vaatii kirjalliset yhteiset säännöt.

Ei kaikki nyt aivan pelkkää auringonpaistetta ole ollut. Ilmola myöntää, että yhteisten tilojen sisustus on ollut jossain määrin haasteellista.

–Meillä on joka tapauksessa kauhean kivaa, ja jokainen joutuu joustamaan. Täällä on älyttömän tyylitöntä, mutta hirveän kodikasta, osakkaat esittelevät talon keskipisteenä toimivaa keittiötään.

Osuuskunta Pöllökartano

Osuuskunta Pöllökartano on yksityisten ihmisten tammikuussa 2014 perustama osuuskunta, joka rakentaa uuden mallin mukaan toimivan asuinyhteisön Pälkäneen Luopioisiin.

Yhteisö kehittää toimintatapoja, joiden avulla aktiivisesti parannetaan jäsenten hyvinvointia.

Sysäys osuuskunnan perustamiseen saatiin eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Hyvinvointi-yhteiskunta 2030 -tutkimuksesta, jossa etsitään uusia tapoja rakentaa hyvinvointiyhteiskuntaa nykyistä vähemmillä kustannuksilla.

Pöllökartanon emoalus on Luopioisissa toimiva aktiivinen Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta ry. Siellä pidettiin keväällä 2013 työpaja, jossa Säällisen elämän skenaario nousi voimakkaasti esiin. Taustalla on myös Maaseudun uudet innovatiiviset asuinalueet -hanke, joka sai EU-rahoitusta vuosina 2013–2014.

Hankkeen rahoitukseen saatiin 300 000 euron pankkilaina ja 400 000 euroa on osakkaiden omaa rahoitusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos