Britannian parlamentti hylkäsi jälleen sopimuksen, tällä kertaa kaatui kova brexit – se voi kuitenkin olla vaihtoehto, jos lisäaikaa ei heru - Uutiset - Aamulehti

Britannian parlamentti päätti, ettei maan pidä erota EU:sta ilman sopimusta missään tilanteessa – se voi kuitenkin olla vaihtoehto, jos lisäaikaa ei heru

Parlamentin ulkopuolella Lontoossa oli keskiviikkonakin paljon mielenosoittajia liikenteessä.

13.3.2019 21:19 | Päivitetty 13.3.2019 21:58

Britannian parlamentti äänesti odotetusti kumoon esityksen niin kutsutusta kovasta brexitistä eli Britannian EU-erosta ilman sopimusta.

Ensimmäiseksi parlamentti äänesti muutosehdotuksesta, jolla hallituksen esityksestä rajattiin kovan brexitin eli hallitsemattoman EU-eron mahdollisuus. Tämä äänestys oli todella tiukka. Äänet jakautuivat 312–308.

Noin tunti äänestyksen jälkeen parlamentti äänesti hallituksen korjatusta esityksestä. Tässä äänestyksessä äänet jakautuivat 321–278.

Edustajien mielestä Britannian ei siis tule erota EU:sta ilman erosopimusta missään tilanteessa.

Tämä tarkoittaa sitä, että parlamentti saapuu todennäköisesti äänestämään myös torstaina. Tuolloin edessä on äänestys siitä, hakeeko Britannia lisäaikaa EU-erolle. Nyt ero häämöttää kahden viikon päässä, 29. maaliskuuta.

Jos parlamentti päätyy tähän vaihtoehtoon, kaikkien EU-maiden pitää olla jatkoajan myöntämisen kannalla. Tämä ei ole välttämättä selvä asia, vaikka EU onkin sitä mieltä, että hallittu ero olisi parempi kuin ero täydellä rytinällä.

Tilanteen tekee merkilliseksi se, että mikäli lisäaikaa ei heru, Britannialla on joka tapauksessa edessään kova brexit, jonka se toisaalta äänesti kumoon tänään.

Useat EU-tahot ovat sanoneet, että se erosopimus, jonka Britannian parlamentti äänesti kumoon tiistaina, on viimeinen, joka EU:lla oli tarjota. Käytännössä siis ei ole tiedossa, mitä ja kenen kanssa Britannia neuvottelisi, jos lisäaikaa heruisikin kesäkuun loppuun asti.

Pääministeri Theresa Mayn rooli kokonaisuudessa alkaa sekin näyttää oudolta. May on vannonut, että Britannia eroaa EU:sta. May ei ollut alun perin EU-eron kannalla ollenkaan. Mikä on siis Mayn rooli, jos Britannia saa EU:lta lykkäystä erolle? Käytännössä mikään Mayn neuvottelema sopimus ei ole käynyt parlamentille. Miten ja millä mandaatilla hän siis jatkaisi neuvotteluja?

Jos käy niin, että Britannia lykkäystä hakee, EU-maat päättävät asiasta huippukokouksessaan ensi viikolla. Vielä ei ole varmaa tietoa, kuinka Euroopan unioni suhtautuu Britannian mahdolliseen lisäaikapyyntöön.

EU on viestittänyt Britannialle vaativansa selkeän syyn, miksi lisäaika pitäisi hyväksyä. Britannia joutuisi myös järjestämään eurovaalit, jos saatu lisäaika ylittäisi vaalipäivän 26. toukokuuta.

–EU:n perussopimusten mukaan on kansalaisten oikeus äänestää eurovaaleissa, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

May ei tuo enää vanhaa esitystä

Britannian parlamentti tyrmäsi keskiviikon keskusteluissaan kovin sanoin ajatuksen, että pääministeri yrittäisi vielä kerran tuoda äänestettäväksi erosopimuksensa, joka on kahteen kertaan tyrmätty. Se ei johtaisi enää mihinkään.

Työväenpuolue Labourin mukaan Britannian pitää miettiä muita vaihtoehtoja kuin Mayn erosopimusta, jos torstaina äänestetään EU-eron viivästyttämisen puolesta.

Keskiviikkona spekuloitiin myös sellaista vaihtoehtoa, että May pyytäisi EU:lta kahden vuoden lisäaikaa neuvotteluille. Hän pyrkisi säikäyttämään brexitin kannattajat erosopimuksensa taakse.

Tulliluonnokset jo julki

Kova brexit johtaisi sekasortoiseen tilaan Britannian ja EU:n suhteissa. Britannian hallitus on jo varautunut tähän mahdollisuuteen.

Jos Britannia lähtee EU:sta ilman sopimusta, maa pitäisi tullittomina pääosan tuontitavaroista. Suurimmalle osalle tuontituotteista ei tulisi uusia tulleja. Tavaroiden arvon mukaan laskettuna peräti 87 prosenttia kaikesta tuonnista saisi tullittoman kohtelun, kun määrä on nyt 80 prosenttia.

Tulleja käytettäisiin kuitenkin suojelemaan eräitä Britannian maataloudelle tärkeitä tuotteita ja avainteollisuutta. Erityyppisten autojen tuonnista joutuisi maksamaan 10–22 prosenttia tullimaksua.

Hallitus myös ilmoitti, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle käytettäisi tullitarkastuksia tai tulliselvityksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos