Sotaveteraanien määrä harvenee kovaa vauhtia: Pirkanmaalla heitä on enää alle 800 – katso oman kuntasi tilanne - Uutiset - Aamulehti

Sotaveteraanien määrä harvenee kovaa vauhtia: Pirkanmaalla heitä on enää alle 800 – katso oman kuntasi tilanne

Veteraanien rivit harvenevat kovaa vauhtia ikääntymisen myötä. Vuonna 2011 iso joukko sotaveteraaneja marssi eduskuntaan taistellakseen veteraanien kuntoutuksen puolesta.

16.3.2019 11:02 | Päivitetty 16.3.2019 11:13

Sotaveteraaneja oli tämän vuoden alussa vielä keskuudessamme 10 582. Heidän määränsä tulee kuitenkin vuoden aikana putoamaan alle 10 000 rajan, kertovat Sotaveteraani- ja Rintamaveteraaniliitot.

Pirkanmaalla rintamalisää saavia oli viime vuoden lopussa 793. Tampere oli Pirkanmaan 22 kunnasta ainoa, jossa elossa oli yli 100 sotaveteraania. Vähiten sotaveteraaneja elää Pirkanmaan kunnista Punkalaitumella (5), Kihniössä (7), Juupajoella (8) sekä Urjalassa ja Vesilahdella (9).

Viimeinen iltahuuto koittaa pian

Sotaveteraaniliittojen kokoama koko maan tilasto rintamalisän saajista osoittaa, että yli kymmenessä kunnassa ei veteraaneja ole jäljellä enää ainuttakaan. Lisäksi monen kohdalla viimeinen iltahuuto tullaan kuulemaan juuri tänä vuonna, sillä yhdessätoista kunnassa on elossa enää yksi veteraani.

Vuodenvaihteen tilanteen mukaan laskettu tilasto elää koko ajan ja määrä on luonnollisesti jo nyt vanhentunut, sillä luontainen poistuma verottaa kovaa vauhtia veteraanien rivejä. Veteraaniliittojen mukaan vuodessa määrä vähenee noin 2500 veteraanilla, mikä tarkoittaa noin seitsemää veteraania päivässä.

–Vuosi vuodelta meillä on yhä vähemmän kunniakansalaisia keskuudessamme, mutta veteraaniliittojen huolto- ja tukityötä riittää vielä vuosiksi eteenpäin, viimeiseen veteraaniin saakka, Sotaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Sakari Martimo muistuttaa tiedotteessa.

Huomio puolisoihin

Liittojen mukaan tämä vuosi tuo veteraanitunnuksen omaavien väestöön toisenkin historiallisen muutoksen.

–Suhde muuttuu ensimmäistä kertaa niin, että naispuolisia veteraaneja on miehiä enemmän, Rintaveteraaniliiton toiminnanjohtaja Heikki Karhu vahvistaa.

Syy muutokseen, että naisveteraanit ovat keski-iältään jonkin verran miespuolisia veteraaneja nuorempia ja elävät tilastollisesti pidempään. Naisille myönnettäviä rintamapalvelutunnuksia on myönnetty muun muassa lottina, sotilaskotisisarina, ilmatorjunta- ja evakuointitehtävissä sotien aikana toimineille naisille.

Pirkanmaan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtajan Hannu Riikosen mukaan sama kehitys on nähtävissä Pirkanmaalla.

–On mahdollista, että jossain vaiheessa Pirkanmaallakin näiden sitkeiden lottien määrä ohittaa miesten määrän.

Veteraaniliitot haluavatkin kiinnittää huomiota myös veteraanien puolisoiden ja leskien tilanteeseen, joka monesti on taloudellisesti haavoittuvin. Heistä monen toimeentulo on pelkän 784,52 euron suuruisen takuueläkkeen varassa.

–Vaikka valtio ei ole heidän panostaan huomioinutkaan, ulottuu huolto- ja tukityömme myös veteraanien puolisoihin ja leskiin, Karhu sanoo.

Taloustilanteen lisäksi puolisoiden ja leskien tukemiseen on toinen vielä painavampi syy.

–Monen veteraanin kohdalla he ovat olleet se ainoa jälkihoito ja vertaistuki, joka veteraanilla sotaa seuranneina vuosina oli ja he ovat käyneet sotaa veteraaninsa rinnalla ihan näihin vuosiin saakka.

Veteraaniliitot kertovatkin, että maaliskuun alussa alkaneen perinteisen Sotiemme Veteraanit -keräyksen tuottoa ohjataan veteraanien lisäksi heidän puolisoidensa ja leskien tukemiseksi. Keräystuottoa käytetään esimerkiksi kotiin kuljetettuihin lounaisiin, lääkkeisiin, silmälaseihin ja kuljetusapuun.

Ympäri maata toteutettavaa Sotiemme veteraanit -keräystä suorittavat varusmiehet. Keräys jatkuu toukokuun loppuun asti.

Talvisota päättyi tasan 79-vuotta sitten. Kuvassa suomalaisia tiedustelupartiossa talvisodan aikana.

Varallisuus hupenee

Veteraaniliitot kertovat, että niiden varallisuus on enää reilusti alle 200 euroa jäsentä kohden.

Liitoista varakkaimmalla Sotainvalidien Veljesliitolla oli varallisuutta jäljellä 158 euroa sodassa vammautuneiden sotainvalidien ja heidän aviopuolisoidensa, sekä leskiensä hyväksi. Suomen Sotaveteraaniliitolla omaisuutta oli jäljellä 24 euroa kutakin sotaveteraani-, puoliso- ja leskijäsentä kohti.

Luvut perustuvat veteraanijärjestöjen vuoden 2017 virallisiin tilinpäätöksiin ja toimintakertomuksiin.

Koko maan kattavan tilaston elossa olevista veteraaneista löydät täältä.

Oikaisu 16.3.2019 kello 11: Hannu Riikonen on Pirkanmaan sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja. Jutussa luki alun perin virheellisesti, että Riikonen olisi Tampereen sotaveteraanien huoltoyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Pirkanmaan sotaveteraanit

Rintamalisän saajat kunnittain vuoden 2018 lopussa:

Akaa 26

Hämeenkyrö 14

Ikaalinen 14

Juupajoki 8

Kangasala 32

Kihniö 7

Lempäälä 20

Mänttä-Vilppula 29

Nokia 32

Orivesi 20

Parkano 17

Pirkkala 13

Punkalaidun 5

Pälkäne 12

Ruovesi 14

Sastamala 63

Tampere 354

Urjala 9

Valkeakoski 49

Vesilahti 9

Virrat 18

Ylöjärvi 28

Yhteensä 793

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut