Puolustusministeriä hämmentävät oikeuskanslerin linjaukset: puolustusvoimien komentajan viivästyvä nimitys vaikuttaa pitkään ketjuun - Uutiset - Aamulehti

Puolustusministeriä hämmentävät oikeuskanslerin linjaukset: puolustusvoimien komentajan viivästyvä nimitys vaikuttaa pitkään ketjuun

–Upseerien ketjutus on ainutlaatuinen, koska ulkopuolelta ei ole miehiä ruotuun. Komentajanimitys on kuin lumipalloefekti, joka vierii kapteeniportaaseen asti, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) pohtii.

13.3.2019 17:22

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjaukset toimitusministeristön tekemistä nimityksistä hämmentävät puolustushallinnossa.

Tiistaina uutisoitiin, että puolustusvoimain komentajan nimitys jää seuraavalle hallitukselle. Oikeuskanslerin linjauksen mukaan valtioneuvoston ratkaisuesitys komentajan nimitysasiassa ei ole rutiiniluonteinen tai juokseva asia, joka sisältönsä perusteella kuuluisi toimitusministeristön toimivaltaan ainakaan tässä vaiheessa, puolustusministeriöstä kerrottiin.

Sen sijaan tiedusteluvalvojan virka voidaan täyttää toimitusministeristön voimin.

–Erityisesti kummastuttaa oikeuskanslerin lausunnossa tässä vaiheessa -sanapari. Mitä se tarkoittaa, olisiko se mahdollista vähän myöhemmin? Ohje on kieltämättä vaikeaselkoinen, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) toteaa.

On nimitetty aiemminkin

Vielä erikoisemmaksi asetelman tekee se, että aiemmin toimitusministeristö on voinut nimittää kenraaleita.

Ilta-Sanomissa olleessa näkökulmassa muistutetaan, että neljä vuotta sitten keväällä pääministeri Alexander Stubbin (kok.) toimitusministeristön aikana nimitettiin uusi merivoimien komentaja Veijo Taipalus. Esittelyn hoiti silloin puolustusministerinä toiminut Carl Haglund (rkp.).

Ei ole muistissa, että neljä vuotta sitten olisi käyty samaa keskustelua pelisäännöistä.

Lisäksi merivoimien komentaja aloitti virkakautensa tammikuussa 2016, joten kovin kiire nimityksellä ei olisi ollut.

Nyt tilanne on toinen. Nykyinen puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg väistyy elokuun alussa. Silloin pitäisi uuden ketjun olla remmissä. Näin ei välttämättä ole, tai ainakin tulee kova kiire.

Ketjutus kärsii

Kuka sitten komentajaksi nimitetäänkin, niin hänen tilalleen on nimitettävä uusi upseeri.

–Upseerien ketjutus on ainutlaatuinen, koska ulkopuolelta ei ole miehiä ruotuun. Komentajanimitys on kuin lumipalloefekti, joka vierii kapteeniportaaseen asti.

Ketjutus voi häiriintyä, jos maahan ei saada tarpeeksi nopeasti hallitusta, Niinistö huomauttaa.

Ylennyksetkin puhuttavat

Laki puolustusvoimista sanoo, että tasavallan presidentti nimittää kenraalit valtioneuvoston esittelyssä. Puolustusministeri esittelee kaikki kenraaliesitykset.

Puolustushallinnossa pohditaan nyt, miten käy muiden sotilaskäskyasioiden. Ovatko lippujuhlapäivän 4.6. ylennyksetkin jo vaarassa?

Puolustusvoimain komentaja esittelee everstistä alaspäin olevat ylennykset presidentille sotilaskäskyasiana. Puolustusministerillä on oikeus olla läsnä ja lausua mielipiteensä ylennyksiin. Nyt on epäselvää, saako puolustusministeri olla läsnä vai ei.

Joka kerta komentaja on käynyt nimitykset läpi puolustusministerin kanssa etukäteen ja kysynyt, että onko lista kunnossa. Kertaakaan presidentille ei ole viety listaa, jota ei olisi yhdessä katsottu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos