Mies kävi kiinni bussikuskiin ja huusi ”Allahu akbar!” Oikeus vapautti syytetyn, joka saattoi toimia paniikkihäiriössä - Uutiset - Aamulehti

Mies kävi kiinni bussikuskiin ja huusi ”Allahu akbar!” Oikeus vapautti syytetyn, joka saattoi toimia paniikkihäiriössä

Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi, että bussivälikohtauksesta tuomittua vastaajaa ei tule pitää enää vangittuna.

13.3.2019 7:11

Keski-Suomen käräjäoikeus on hylännyt syytteen Uuraisten bussikaappauksesta. Syyttäjän tyytymättömyysilmoitus enteilee valitusluvan hakua hovioikeudesta.

Uuraisilla tapahtunut epäilty bussin kaappaustilanne on ollut käräjäoikeuden käsiteltävänä ja johtanut tuomioon, joka poikkesi merkittävästi syyttäjän vaatimuksista.

Vuonna 1987 syntynyttä miestä ei katsottu syylliseksi linja-auton kaappaamiseen 5. joulukuuta. Myös toissijainen syyte törkeästä tuhotyöstä tai liikennetuhotyöstä kaatui.

Mies sai tuomion vaaran aiheuttamisesta ja syyllistyi käräjäoikeuden mukaan myös huumausaineen käyttörikokseen, kahteen pahoinpitelyyn ja haitantekoon virkamiehelle. Yhteinen rangaistus oli suuruudeltaan 80 päiväsakkoa, mikä tekee miehen pienillä tuloilla yhteensä 480 euroa.

Tuomittu oli rikosepäilyjen vuoksi tutkintavankeudessa kolme kuukautta. Oikeus määräsi hänet vapautettavaksi. Vankeusaika oli itsessään niin pitkä, että oikeus katsoi sakkorangaistuksen jo suoritetuksi.

Näin tilanne eteni

Linja-auto ajoi nelostiellä, kun matkustajana ollut mies meni kuljettajan luo. Syyttäjän mukaan mies tarttui kesken ajon bussin rattiin ja myös kuskin käteen. Linja-auto heilahti väännön seurauksena niin, että tilanne aiheutti vaaran matkustajille ja muulle liikenteelle, syyttäjä väitti.

Auton nopeus oli tekohetkellä noin 80 kilometriä tunnissa.

Vastaaja kiisti syytteen ja väitti kärsineensä paniikkihäiriökohtauksesta. Mies kertoi ottaneensa hiljattain rokotteen ja käyttäneensä kannabista. Hän väitti, että tarkoitus oli ainoastaan päästä linja-autosta ulos.

–Allahu akbar! mies huusi rattiin tarttuessaan.

Kaksi bussissa ollutta arabialaistaustaista todistajaa sanoivat, että kyseinen huuto on muslimien keskuudessa yleinen. Todistajan mukaan sitä voi lausua esimerkiksi rukoillessa tai jos henkilö on hädässä.

Todistaja kertoi, että rattiin tarttunut mies oli vaikuttanut ”huonovointiselta ja kalpealta”. Mies myös hikoili. Tuttavat lähtivät miehen perään heti, kun tämä nousi penkiltään ja alkoi lähestyä kuskia.

Alkoi itkeä

Mies taltutettiin bussin lattialle, ja kuski hidasti nopeuden noin 50 kilometriin tunnissa. Mies rimpuili, puhui sekavia ja alkoi itkeä, todistaja kertoi. Paikalle soitettiin poliisipartio setvimään tilannetta. Tässä vaiheessa mies alkoi vielä vastustaa poliisitoimenpiteitä.

Käräjäoikeus päätyi pitämään mahdollisena, että mies oli todella kärsinyt paniikkihäiriökohtauksesta ja halunnut päästä ulos. Kuskin tai muiden kertomuksista ei voinut päätellä, että miehen tarkoitus olisi ollut puuttua linja-auton ohjaukseen.

Oikeuden mukaan havainnot miehen sekavuudesta, hikoilusta ja kannabiksen käytöstä tukivat selitystä. Kannabis saatiin vahvistettua verikokeella. Bussikuski puolestaan kertoi, että mies ainoastaan tarttui napakasti ranteeseen eikä yrittänyt vääntää rattia.

Mies tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä jälkitilanteissa. Hän potkaisi toista ystäväänsä ja puri toista käteen.

Tuomittua epäiltiin tutkinnan alkuvaiheessa liikennetuhotyön yrityksestä. Juttu meni keskusrikospoliisin tutkittavaksi, ja mies oli vangittuna aina käräjäoikeuden tuomiopäivään asti, tasan kolme kuukautta. Ellei syyttäjä saa muutosta valitustuomioistuimessa, vaan tuomio saa lainvoiman, miehellä on oikeus vaatia Suomen valtiolta korvauksia perusteettomasta vapaudenmenetyksestä.

Keski-Suomen käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä on jo ilmoittanut tyytymättömyyttään siihen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: