Brittihallitus tiivistää sopimuksettoman brexitin valmistelua – tullimaksut jo julki - Uutiset - Aamulehti

Brittihallitus tiivistää sopimuksettoman brexitin valmistelua – tullimaksut jo julki

Theresa May on Euroopan polttopisteessä jälleen keskiviikkona. May poistui pääministerin virka-asunnosta Downing Street 10:stä aamulla.

13.3.2019 16:06 | Päivitetty 13.3.2019 16:07

Erosopimusäänestyksessä tiistai-iltana tappion kärsinyt Theresa Mayn hallitus ei aikaillut, vaan vauhditti välittömästi sopimuksettomaan brexitiin valmistautumista. Hallitus julkisti listan tullimaksuista, jotka tulisivat käyttöön EU-jäsenyyden rauettua ilman uutta sopimusta. Britannian parlamentti äänestää niin sanotusta kovasta brexitistä keskiviikkoiltana.

Suurimmalle osalle tuontituotteista ei tulisi uusia tulleja. Tavaroiden arvon mukaan laskettuna peräti 87 prosenttia kaikesta tuonnista saisi tullittoman kohtelun, kun määrä on nyt 80 prosenttia. EU:n sisällä ei makseta tulleja, mutta muutos tietäisi 82-prosentin tullivapautta.

Suomi voisi jatkaa perinteistä paperin ja muiden puunjalostusteollisuuden tuotteiden vientiä Britanniaan ilman uusia tulleja. Tullivapaisiin tuotteisiin kuuluisivat myös alumiini, teräs, koneet ja jalkineet.

Hallitus uskoo sopimukseen

Tulleja käytettäisiin kuitenkin suojelemaan eräitä Britannian maataloudelle tärkeitä tuotteita ja avainteollisuutta. Erityyppisten autojen tuonnista joutuisi maksamaan 10–22 prosenttia tullimaksua. Britannian autoteollisuuden tarvitsemia autonosia voisi tuoda tullitta.

Tullit olisivat autoja pienemmät keramiikalle, tekstiileille ja kemian tuotteille. Tulleja perittäisiin myös tuontilihasta, voista, juustosta ja kalasta.

Hallitus korostaa, että kyse on varasuunnitelmasta ja sopimukseen vielä uskotaan. Pyrkimyksenä on estää se, että sopimukseton brexit aiheuttaisi kuluttajahintojen nopeaa nousua.

–Tämä edustaa maltillista tullien vapauttamista ja seuraamme tarkkaan taloutta sekä keskustelemme yritysten kanssa päättääksemme, kuinka suuria tullimaksujen pitäisi olla tämän siirtymäkauden jälkeen, apulaiskauppaministeri George Hollingbery totesi.

Muutos olisi epätoivottava sokki

Hallitus myös ilmoitti, ettei Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajalle käytettäisi tullitarkastuksia tai tulliselvityksiä. Irlannin rajan pitäminen avoimena on ollut yksi suurimpia kiistakysymyksiä brexit-prosessissa. Eräät brexitin tukijat eivät hyväksyneet erosopimusta, koska pelkona on ollut, että ehdotetut toimet pitäisivät Britannian tulliliitossa EU:n kanssa.

Britannian talouselämää edustavat järjestöt ovat arvostelleet uusia ohjeita, joita ei ole valmisteltu riittävän perusteellisesti yhdessä yritysmaailman kanssa.

–Tullimaksujen jyrkkä muutos sopimuksettomassa EU-erossa olisi epätoivottava sokki monille yrityksille, joihin ne vaikuttavat, Britannian kauppakamarien toimitusjohtaja Adam Marshall totesi lausunnossaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos