Eduskunta hyväksyi tiedustelulait ensimmäisessä käsittelyssä – vain vasemmistoliitto esitti muutoksia lakiteksteihin - Uutiset - Aamulehti

Eduskunta hyväksyi tiedustelulait ensimmäisessä käsittelyssä – vain vasemmistoliitto esitti muutoksia lakiteksteihin

Eduskunta hyväksyi perjantaina tiedustelulait ensimmäisessä äänestyksessä.

8.3.2019 13:47 | Päivitetty 9.3.2019 12:53

Eduskunta hyväksyi perjantaina siviili- ja sotilastiedustelulait ylivoimaisella äänten enemmistöllä ensimmäisen käsittelyn päättäneissä äänestyksissä.

Molempien lakipakettien sanamuotoja kannatti yli 160 kansanedustajaa ja vastusti 10 kansanedustajaa. Vain vasemmistoliitto esitti hallinto- ja puolustusvaliokuntien mietintöihin muutoksia. Vasemmistoliitto äänesti muutosesitystensä puolesta, muut tiedustelulakien mietintöjen puolesta.

Tiedustelulakien ensimmäiset äänestykset osuivat samalle päivälle, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) jätti hallituksen eroilmoituksen. Toisin kuin hallituksen kaataneilla sote- ja maakuntauudistuksella, tiedustelulaeilla on kuitenkin laaja parlamentaarinen tuki.

Tiedustelulait vaativat voimaan tullakseen vielä toisen käsittelyn, joka voi olla aikaisintaan ensi viikolla. Silloin lait sinetöidään.

Lait antavat valtuuksia poliisille ja Puolustusvoimille

Siviilitiedustelulaki antaa poliisille valtuuksia käyttää erilaisia tiedustelumenetelmiä rikosten tutkinnassa ja niiden ennaltaehkäisyssä.

Tavoitteena on kansallisen turvallisuuden parantaminen ja kansalaisten suojaaminen kaikkein vakavimmilta uhkilta.

Tiedustelulaeilla joudutaan puuttumaan kansalaisten yksityisyyden suojaan. Vastapainon Suojelupoliisia ja Puolustusvoimia valvoo jatkossa ylimääräinen tiedusteluvalvontavaliokunta.

Sotilastiedustelussa laeilla pyritään lisäämään keinovalikoimaa ja nostamaan tiedustelun kyvyt muiden maiden tasolle.

Sotilastiedustelu pyrkii hankkimaan ennalta tietoa vakavasti kansallista turvallisuutta uhkaavasta toiminnasta.

Puolustusvoimilla olisi Suomessa ja ulkomailla toimivaltuudet henkilötiedusteluun ja tietojärjestelmätiedusteluun sekä tietoliikennetiedusteluun.

Lakien on suunniteltu tulevan voimaan mahdollisimman pian niiden säätämisen jälkeen.

Artikkelia on oikaistu 9.3.2019 kello 12.52: Vasemmistoliitto esitti muutoksia tiedustelulakien muutamiin pykäliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos