Ahma tallentui riistakameraan Nokialla, jäljet löytyivät myöhemmin – aiemmin se oli harvinainen näky eteläisessä Suomessa - Uutiset - Aamulehti

Ahma tallentui riistakameraan Nokialla, jäljet löytyivät myöhemmin – aiemmin se oli harvinainen näky eteläisessä Suomessa

Ahma riistakamerassa. Kuva on viime perjantailta.

5.3.2019 8:15

Kankaantaan metsästysseuran riistakolmiolaskenta osoitti, että ennen eteläisessä Suomessa niin harvinainen ahma on nyt osa lajistoamme.

Yllä oleva ahman kuva tallentui riistakameran kuvaan viime perjantaina.

Kankaantaan metsästysseuran eilen, sunnuntaina suorittamassa riistakolmiolaskennassa puolestaan tavattiin ahman jäljet kahdesta paikasta. Toiset jäljet olivat Pinsiöntien lähellä Vastinkorven kohdalla ja toiset lähellä Kivikesku-järveä. Mitä ilmeisimmin jäljet kuuluvat samalle yksilölle.

– Täällä liikkuvat ahmat on Riistakeskuksen tekemien siirtoistutusten tulosta. Niitä on siirretty Pohjois-Suomesta Länsi- ja Etelä-Suomeen vuosia sitten. Ahma ei ole ihmisille ollenkaan vaarallinen. Se syö pääasiassa haaskoja eli toisten tappamia eläimiä, Henry Moisio metsästysyhdistyksestä kertoo.

Ahman jäljet olivat noin 17 senttiä pitkät ja 11 senttiä leveät.

Kankaantaan metsästysseura on tehnyt riistakolmiolaskentaa jo 31 vuotta.

Talvilaskenta on helmi-maaliskuussa ja kesälaskenta heinä-elokuun vaihteessa.

Laskentoja on tehty joka vuosi. Talvilaskenta on jäänyt huonon lumitilanteen takia tekemättä vain yhden kerran.

Kesällä kartoitetaan metsäkanalintuja ja talvella tarkastetaan lumijälkiä ja lasketaan, mitä maastossa on liikkunut edellisten päivien aikana.

Riistakolmioita on joka puolella Suomea ja laskentojen perusteella kartoitetaan eri eläinlajien levinneisyyttä.

Kankaantaan metsästysseuran kolmio on Koukkujärven maastossa. Sen eteläisin kulma lähellä on Hirvisuontien hiihtoparkkia. Riistakolmion yksi sivu on 4 kilometriä ja kokonaismitta on siten 12 kilometriä.

– Sunnuntain laskennassa havaittiin myös muutamassa paikassa jäniksiä, kettuja, oravia ja lumikkoja. Ja tietenkin hirven jälkiä, Moisio kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut