Senni Salminen, 22, aikoo pysäyttää lautailunsa Laajavuoressa, kun Matti Nykäsen hautajaissaattue menee ohi – "Matti vei Suomea maailmankartalle" - Uutiset - Aamulehti

Senni Salminen, 22, aikoo pysäyttää lautailunsa Laajavuoressa, kun Matti Nykäsen hautajaissaattue menee ohi – "Matti vei Suomea maailmankartalle"

Jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto (vasemmalla) ja Senni Salminen ovat lapsuudesta asti tienneet Matti Nykäsen ja sen, että hän on kotoisin samasta kaupungista.

1.3.2019 20:18

22-vuotiaat jyväskyläläiset opiskelijat Reetta Heisto ja Senni Salminen eivät aio lähteä seuraamaan lauantaina kadun varteen mäkilegenda Matti Nykäsen hautajaissaattuetta.

Senni Salminen on laskemassa huomenna lumilaudalla Laajavuoressa. Kun hän saa haastattelussa tietää, että saattue pysähtyy siellä minuutiksi, hän aikoo ehdottomasti itsekin pysähtyä ja katsoa hetken.

–Matti Nykänen on ollut lapsuudestamme saakka tuttu henkilö meille. Olemme aina tienneet, että Matti on kotoisin täältä, mistä mekin, Heisto ja Salminen juttelivat Jyväskylän keskustassa perjantai-iltana.

Nykänen siunataan haudan lepoon huomenna. Katujen varsille odotetaan runsaasti ihmisiä, mutta siunaustilaisuus on vain omaisille ja lähipiirille.

Vuonna 1996 syntyneet Heisto ja Salminen olivat suuresti järkyttyneitä, kun kuulivat mäkisankarin kuolemasta.

Vaikka he ovat syntyneet silloin, kun Nykäsen aktiiviura oli jo ohi, he ovat väistämättä seuranneet miehen elämää ja lukeneet lehtijuttuja.

–Hän oli hieno urheilija, joka on vienyt Suomea maailmankartalle, Senni Salminen painottaa.

"Viimeinen matka perheen kesken"

46 vuotta Jyväskylässä asunut Else Heikkilä ei aio mennä seuraamaan hautajaissaattoa. Hän haluaa vältellä yleisötapahtumia.

–Matti Nykänen oli hyvä urheilija, mutta urheilun jälkeinen elämänsä kävi sääliksi, mitä kaikkea hän on joutunut kokemaan. Hän olisi tarvinnut psykologista tukea urheiluaikanaan ja sen jälkeen, mutta hän joutui suureen mediapyöritykseen.

Else Heikkilä ei aio lähteä kadun varteen seuraamaan Nykäsen hautajaissaattuetta.

Heikkilä näki Nykäsen ainoastaan Laajavuoren mäkikilpailussa, mutta ei tavannut häntä koskaan.

–Asuimme aikoinaan Laajavuoressa, niin silloin kävin katsomassa kisan.

Heikkilä sanoo, ettei voinut vuosien aikana välttyä Nykäs-uutisilta. Hän pitää nyt erinomaisena asiana sitä, että hautajaiset ovat vain perheenjäsenten ja läheisten kesken.

–Hän saa tehdä viimeisen matkan omien perheenjäsentensä kanssa. On surullista, että hän kuoli niin nuorena.

"Matti oli hieno tyyppi ja jätti jäljen"

–Matti oli hieno tyyppi, mutta hautajaiset eivät mielestäni ole yleisöjuhla, sanoo Jyväskylässä ja Mikkelissä vaikuttava Jouko Pilkkakangas.

Hänkään ei aio lähteä seuraamaan hautajaissaattuetta kadun varteen tai Laajavuoreen. Nykäsen omaiset ovat toivoneet, että nimenomaan saattueen kadunvarret ja Laajavuori olisivat yleisölle jäähyväispaikkoja.

–Minä kunnioitan Mattia. Hän on jättänyt minuun jäljen, vaikka urheilu-uraa en aktiivisesti seurannutkaan. Hän oli tyyppi, joka kulki omia polkujansa, ja hänen sutkautuksissaan oli ajatusta.

Pilkkakangas sanoo, että hautajaiset ovat niin intiimi tilanne, että hän haluaa antaa omaisten surra rauhassa ja kunnioittaa sitä.

Jouko Pilkkakangas sanoo, että Nykänen jätti pysyvän jäljen. Hän ei silti mene seuraamaan saattuetta lauantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: