Diabeetikot eivät enää pääse armeijaan – Puolustusvoimien päätös on lopullinen - Uutiset - Aamulehti

Diabeetikot eivät enää pääse armeijaan – Puolustusvoimien päätös on lopullinen

Vuodesta 2001 lähtien tyypin 1 diabeetikot pääsivät palvelukseen halutessaan ja erikoisluvalla. Nyt se ei ole enää mahdollista. Kuvituskuva.

26.2.2019 18:13

Diabeetikoiden matka varuspalvelukseen on torpattu. Diabetesliitto kertoo tiedotteessaan saaneensa Pääesikunnan päätöksen, jonka mukaan diabeetikot eivät voi jatkossa suorittaa varussotilaspalvelusta edes poikkeusluvalla.

Esimakua päätöksestä saatiin jo viime vuoden helmikuussa, kun Puolustusvoimat ilmoitti, etteivät diabeetikot voi toistaiseksi suorittaa varussotilaspalvelua. Nyt päätöksestä on tehty pysyvä.

Vuodesta 2001 lähtien tyypin 1 diabeetikot pääsivät palvelukseen halutessaan ja erikoisluvalla. Diabetesliiton mukaan vuosina 2001–2017 asepalvelukseen astui 120 diabeetikkoa. Liitto on nähnyt mahdollisuuden tärkeänä tasa-arvon edistäjänä.

Liitolle tasa-arvoasia

Pääesikunta on perustellut päätöstään palvelusturvallisuuteen kohdistuvilla riskeillä. Vuosi takaperin annettua alustavaa linjausta perusteltiin sillä, ettei Puolustusvoimilla ole pian enää diabetekseen erikoistunutta sairaanhoitohenkilökuntaa viimeisenkin jäädessä eläkkeelle.

Nyt annettu lopullinen päätös on perustettu Sotilaslääketieteen keskuksen asiantuntijatyöryhmän laatimaan raporttiin ja suositukseen.

–Mahdollisuus suorittaa asepalvelus on ollut tärkeä tasa-arvon kannalta. Kategorinen päätös kaikkien diabeetikoiden varusmiespalveluskäytännön päättymisestä ei huomioi diabeteksen yksilöllisyyttä niin hoitomuodoissa kuin hoidon vaativuudessa, toteaa sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic Diabetesliiton tiedotteessa.

Liitto kertoo kirjelmöineensä pettyneenä Pääesikunnalle ja tuoneensa esiin diabeetikkojen ja heidän perheidensä harmistuksen. Liitto myös huomauttaa, että palvelukseen astuneiden diabeetikkojen keskeyttämisprosentti oli 13, mikä ei merkittävästi eroa muista varussotilaista.

Vuonna 2017 Pääesikunta tiedotti keskeyttämisprosentin vakiintuneen 15 prosentin tasolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos