Suomalaismies paloitteli avopuolisonsa Tukholmassa ja heitti ruumiinosat järveen - vapautuu vankilasta, vaikka rikosseuraamuslaitos vastusti - Uutiset - Aamulehti

Suomalaismies paloitteli avopuolisonsa Tukholmassa ja heitti ruumiinosat järveen - vapautuu vankilasta, vaikka rikosseuraamuslaitos vastusti

26.2.2019 16:45

Helsingin hovioikeus on päättänyt vapauttaa elinkautiseen vankeuteen tuomitun suomalaismiehen ehdonalaiseen vapauteen.

Miehen vapauttamispäivä on 1.9.2020. Hänet tuomittiin elinkautiseen vankeuteen vuonna 2006 avovaimonsa murhasta. Hän istuu tuomiotaan kokonaisuudessaan noin 14 vuotta ja 6 kuukautta.

Rikosseuraamuslaitos ei puoltanut vapauttamista.

Suomalaismies tuomittiin elinkautiseen vankeuteen hänen surmattuaan avopuolisonsa Tukholmassa perheen asunnossa. Parilla oli kaksi yhteistä lasta.

Mies löi ensin uhria paistinpannulla päähän, jonka jälkeen hän iski puolisoaan veitsellä rintakehään ja selkään. Lopuksi hän makasi uhrin päällä ja piti hänestä kiinni, kunnes hän lakkasi hengittämästä.

Vankeusrangaistukseen sisältyi murhatuomion lisäksi hautarauhan rikkominen.

Ennen Ruotsiin muuttoa pari asui Australiassa, jonka takia myös The Sydney Morning Herald uutisoi tuomiosta vuonna 2006.

Lehden mukaan mies piti puolisonsa ruumista yön yli parvekkeella, ja paloitteli sen seuraavana päivänä. Hän laittoi ruumiin osat muovipusseihin.

Mies pidätettiin, kun silminnäkijä oli nähnyt hänen tiputtavan muovipussit järveen. Hän tunnusti murhan, mutta ei antanut teolleen motiivia.

Käytös puhui vapauttamista vastaan

Hovioikeus perusteli vapauttamispäätöstään sillä, että hakija on ollut vapautensa menettäneenä lähes 13 vuotta. Hovioikeuden mukaan vapauttamista puolsivat muun muassa se, että vangittu on vankeusaikanaan osallistunut aktiivisesti vankiloiden työtoimintaan ja erilaisiin kursseihin sekä suorittanut rikoksen uusimisriskiä madaltavia toimintaohjelmia.

Lisäksi hän on saanut opiskelupaikan, mikä hovioikeuden arvion mukaan edistää hänen mahdollisuuksiaan suoriutua siviilielämän vaatimuksista. Hakija oli myös sitoutunut päihteettömyyteen, eikä hän ollut vankeusaikanaan syyllistynyt uusiin rikoksiin. Lisäksi parisuhteen voitiin katsoa vahvistavan tukiverkostoa.

Vapauttamista vastaan puolestaan puhuivat elinkautiseen vankeusrangaistukseen johtanut teko, vankila-aikaiset rikkeet ja eräät vankeusaikaiseen käytökseen liittyvät seikat.

Hovioikeus katsoi, että hakija voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen. Teon luonteeseen ja hakijan vankeusaikaiseen käyttäytymiseen nähden ehdonalainen vapauttaminen ei kuitenkaan tullut kysymykseen kuin vasta 1.9.2020.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos