Nyt tuli kiire! Lääkärihelikopteritoiminnan pyörittämisestä päättäminen jää uuden hallituksen tehtäväksi - Uutiset - Aamulehti

Pirkanmaa-vetoinen malli kaatui kalkkiviivoilla: Lääkärihelikopteritoiminnan pyörittämisestä päättäminen jää uuden hallituksen tehtäväksi

Lääkärihelikopteritoiminta piti keskittää Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vastuulle, mutta neljä muuta sairaanhoitopiiriä eivät olleet halukkaita osakkeidensa myyntiin.

25.2.2019 8:05

Suomen lääkärihelikopteritoiminnan järjestäminen näytti viime vuoden työryhmäraportin jälkeen, ja vielä tammikuussa 2019 selvältä: Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, myöhemmin maakunta ottaa vastuulleen Finnhems-helikopterit.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi järjestelyt kuukausi sitten, mutta neljä muuta yliopistosairaanhoitopiiriä eivät lopulta olleetkaan valmiita myymään omistuksiaan Pirkanmaalle.

Ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä myöntää, että lisäselvityksillä on nyt todella kiire.

–Finnhemsillä on reilu kuukausi aikaa selvittää, millaisella suunnitelmalla voitaisiin siirtyä niin sanottuun omaan tuotantoon ja luopua nykyisestä kahden, ulkoa ostetun lento-operaattorin mallista.

Pohjoisessa Suomessa palvelua tuottaa Babcocock Scandinavia Air Ambulance Ab ja eteläisellä alueella Skärgårdhavets Helikoptertjänst Ab.

Varhilan mukaan suunnitelmat toiminnan pyörittämisestä on saatava valmiiksi kevään aikana, jotta kokonaisuus ja muun muassa toiminnan pääomittamisesta päättäminen voidaan viedä vaalien jälkeen muodostettavan uuden hallituksen käsittelyyn.

Valtio sijoittaa 18 miljoonaa euroa kahden uuden lentotukikohdan rakentamiseen ja muun muassa tämän Pirkkalan helikopteritukikohdan peruskorjaukseen.

"Vain huonoja vaihtoehtoja"

Työryhmä arvioi oman tuotannon helikoptereiden hankinnan ja uusien Kouvolan ja Seinäjoen tukikohtien rakentamisen maksavan yhteensä vähintään noin 100 miljoonaa euroa.

Koska ajateltu valtion 40 miljoonan euron pääomitus ei riitä kattamaan tällaista rahoitustarvetta, Finnhemsin tulisi hankkia noin 60 miljoonan euron lisärahoitus rahamarkkinoilta. Tuon suuruisen lainarahoituksen saamista pidetään vaikeana.

–Koska Finnhems-yhtiötä ei ole lakipohjaisena olemassa, on toiminnan pyörittämiseen vuosittain tarvittava 30 miljoonaa euroa kanavoitava joko kuntien valtionosuuksiin tai maakuntien yleiskatteelliseen rahoitukseen. Tämä on hankalaa, ja tuntuu, että näköpiirissä on vain huonoja vaihtoehtoja. Selkeyttä on saatava, vaatii ylijohtaja Varhila.

Eriävä mielipide jo loppuraporttiin

Budjettineuvos Virpi Vuorinen valtiovarainministeriöstä jätti ilmailupalveluja kehittävän työryhmän jäsenenä eriävän mielipiteensä loppuraporttiin.

Hän arvosteli sitä, ettei työryhmä ollut selvittänyt vaihtoehtoisia etenemistapoja tilanteessa, jossa maakuntien toiminnan aloitus viivästyisi.

–Tulevan toiminnan rahoitus jää niin epävarmaksi, että aikataulun mukaisia käytännön päätöksiä ei välttämättä saada tehdyksi, hän totesi jo viime vuoden elokuussa.

Vaalien jälkeen valittava uusi hallitus päättää, miten lääkärihelikopteritoimintaa pyöritetään vuodesta 2022 eteenpäin.

"Aloite tuli ministeriöstä"

Valmistelun yhteydessä on nostettu esiin pelko, kuinka suuren taloudellisen riskin lääkärihelikopteritoiminnan siirto voisi aiheuttaa Pirkanmaan maakunnalle.

Sairaanhoitopiirin talousjohtaja Pasi Virtanen sanoo saaneensa vastaavanlaisia varoitusviestejä.

–On saattanut jäädä väärä käsitys, että Pirkanmaan sairaanhoitopiiri olisi ollut aloitteellinen tässä asiassa. Näin ei ole, vaan helikopteritoiminnan siirtoa Pirkanmaan vastuulle esitti nimenomaan sosiaali- ja terveysministeriö, sanoo Virtanen.

Työryhmän raportissa todettiin, että keskittämällä toiminta saavutettaisiin jopa 150 miljoonan euron säästöt 15 vuoden aikana.

–Laskelmat osoittivat, että samalla kassavirralla pystyttäisiin tuottamaan lääkärihelikopteripalvelut kahdeksasta tukikohdasta kuin tällä hetkellä kuudesta, sanoo Finnhems oy:n toimitusjohtaja Jyri Örri.

Ensihoidon ilmailupalvelut

Finnhems vastaa yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa lääkärihelikopteritoiminnasta Suomessa.

Finnhems on voittoa tavoittelematon yhtiö, jonka omistavat yhtä suurin osuuksin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri (VSSHP), Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP), Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri (PSSHP) ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP).

Toiminnan rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Finnhemsin lääkärihelikopteritoiminnan kustannukset ovat vuositasolla noin 30 miljoonaa euroa.

Helikopterien tukikohdat sijaitsevat nyt Vantaalla, Pirkkalassa, Turussa, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä. Uudet yksiköt avataan Kouvolaan ja Seinäjoelle vuonna 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos