Vanhustenhoiva: Voittoa voi käyttää myös uusien hoitajien palkkaamiseen - Uutiset - Aamulehti

Nokialla toimiva palvelukoti ylittää reilusti hoitajamitoituksen alarajan: palkkaa uusia hoitajia tekemällään voitolla – Kävimme katsomassa, miten se toimii

Pyttipannu maistui Pekka Valkealalle ja Jorma Salmiselle Siunakselakodissa.

10.2.2019 9:00 | Päivitetty 10.2.2019 9:32

Hoitajien määrää on lisätty, vaikka asukasmäärä on pysynyt samana.

Näin on parina viime vuonna toiminut palvelukoti Siunauksela Nokialla.

–Olemme käyttäneet voittomme tähän, toiminnanjohtaja Heidi Salonen sanoo.

Hoitajamitoitus on Siunaukselassa vanhusten tehostetussa, ympärivuorokautisessa palveluasumisessa 0,75 hoitajaa yhtä ikäihmistä kohden.

Mitoitus ylittää reilusti nykyisen suositellun alarajan 0,5, samoin kuin 0,7:n, joka on nyt noussut poliittisessa keskustelussa uudeksi mahdolliseksi alarajaksi.

Vanhustenhoitoa koskevassa keskustelussa on ehdotettu, että voittoa tavoittelemattomat yhdistykset ja muut kolmannen sektorin toimijat voisivat olla ratkaisu siihen, että vanhukset saavat hyvää hoitoa. Siunaukselakoti Nokialla on yhdistyspohjalta toimiva palvelukoti.

Kävimme katsomassa, miten siellä hoidetaan vanhuksia.

Keittäjä Terttu Sillanpää tekee maistuvaa kotiruokaa.

Entinen orpokoti hoitaa nyt vanhuksia

Siunaukselaa ylläpitää yli satavuotias yhdistys Siunauksela ry, joka perustettiin alun perin pyörittämään orpokotia. Lastenkodin toiminta hiipui 1980-luvulla. Sen jälkeen Siunaukselassa on ollut ikäihmisten ja mielenterveyskuntoutujien tuettua asumista sekä tehostetun palveluasumisen yksikkö muistisairaille.

Siunaukselan tehostetun hoidon yksikössä on 8 asukasta. Päivisin vuorossa on kaksi hoitajaa, öisin yksi. Heidi Salonen sanoo, että tarpeen niin vaatiessa yöhoitajallekin voidaan ottaa pari.

Tällainen tilanne voi tulla esimerkiksi saattohoidon loppuvaiheessa, kun hoitaja valvoo asukkaan vuoteen vierellä.

Vaikka yöt yksikössä yleensä sujuvatkin rauhallisesti, yövirkku saa pyytäessään hoitajalta voileipää yöpalaksi.

Hoitajat työskentelevät pareittain. Salonen sanoo, että hoitajamitoituksen kasvattaminen sekä työn tekeminen pareittain heijastuu hoitajien sairauslomien määrään: hoitajat sairastavat vähän. Sairauslomapäiviä kertyy vuodessa työntekijää kohden vajaa kymmenen.

Oma keittäjä ja talonmies

Siunaukselan hengetär löytyy keittiöstä. Talossa on oma keittäjä, Terttu Sillanpää, jonka hymy ulottuu silmiin saakka. Hän on kokoaikaisena keittäjänä, ja käyttää ruuanlaitossa aitoa kuohukermaa.

Tiistain lounaaksi hän on valmistanut perinteistä pyttipannua. Lisäksi on punajuurisalaattia ja vihersalaattia. Ruoka ei kaipaa lisää mausteita eikä esimerkiksi suolaa.

Jälkiruuaksi Sillanpää on leiponut runebergintorttupiirakkaa.

Jälkiruoaksi oli Terttu Sillanpään leipomaa runebergintorttupiirakkaa.

Heidi Salonen kertoo, että toki ruokapalveluissa on mietitty ulkoistamista. Kodinomaisuudesta ei kuitenkaan ole haluttu luopua.

–Jonkunhan täytyisi kuitenkin ottaa ruuat esille, Salonen huomauttaa.

Tämä joku olisi luonnollisesti hoitaja. Keittäjän työpanosta ei sen sijaan lasketa hoitajamitoitukseen, eikä myöskään talonmiehen.

–Olen kuullut, että jossakin on jo siirrytty syömään muovihaarukoilla ja -veitsillä. Siunaukselaan ei sellaista ole tulossa.

Asukaskokous laatii ruokalistan

Ruokalista on laadittu yhdessä asukkaiden kanssa asukaskokouksessa, jollainen järjestettiin tiistaina lounaan jälkeen.

Aivan kaikki ehdotukset eivät Terttu Sillanpäälle käy. Wieninleike ei pääse listalle, koska sen pureskeleminen on haasteellista, jos hampaita ei ole.

Lähihoitaja Joona Mäkinen on viihtynyt Siunaukselassa hyvin.–Täällä on kodinomaista ja aikaa asukkaille, hän sanoo.

Listalle päätyy kuitenkin asukkaiden ehdotuksesta esimerkiksi kaalilaatikko ja mannapuuro sekä mustaamakkaraa kananmunakastikkeella.

–Entä tykkäisittekö, jos tekisin joskus uunipuuroa rikotuista suurimoista? Sillanpää kysyy ja saa hyväksyviä nyökytyksiä.

Heidi Salosta naurattaa. Työvuorolistatkin on tulostettu jo kertaalleen käytetylle paperille.

Elokuviin Juicea katsomaan

Asukaskokouksessa pohditaan myös virikkeitä. Välillä niitä tarjoilee mustavalkoinen Väiski-kissa tai Heidi Salosen oma koira, joka käy mielellään ilahduttamassa Siunaukselan väkeä.

Aivan hiljattain kaikki kynnelle kyenneet ja halukkaat pääsivät katsomaan Juice-elokuvaa Tampereelle.

–Sirpa, voitko antaa särkylääkettä? yksi asukkaista kysyy.

Hoitaja tulee viereen ja sanoo, että laitetaan mieluummin sitä Voltaren-voidetta, minä haen.

Järeämmät keinot käyttöön

Ennen tietosuoja-asetuksen päivitystä Siunaukselan pääaulassa oli kansio, jota pystyi selaamaan kuka tahansa. Koska siinä on mainittu hoitajia nimiltä, se on pitänyt siirtää hoitajien huoneeseen, mutta pyytäessä sitä saa edelleenkin selata.

Kansiossa on monisivuinen vanhustyönjohtaja Katja Uitus-Mäntylän allekirjoittama tarkastusraportti. "Ei huomautettavaa" -teksti toistuu sivulta toiselle. Sama maininta on kohdassa, jossa arvioidaan hoitajamitoituksen toteutumista toteutuneista työvuorolistoista.

Siunaukselan päärakennus Einola on vuodelta 1912. Alun perin siinä toimi orpokoti.

Lyhyt omavalvontasuunnitelma on ilmoitustaululla ja sen kokonainen versio on toisessa kansiossa. Omavalvontasuunnitelmasta käy ilmi, miten Siunaukselassa varmistetaan hoidon laatu. Tämäkään asiakirja ei ole salainen, vaan sen voi kuka tahansa pyytää nähtäväksi.

Ruokalista on suunniteltu asiakkaiden toiveiden mukaan.

"Miksi hoitajat eivät ilmoita puutteista?

Heidi Salonen sanoo painokkaasti, että jos hoitajamitoitus ei täytä vaatimuksia, asiaan olisi puututtava nykyistä järeämmin keinoin. Hän sanoo myös, että mitoituksen kirjaaminen lakiin olisi ehdotonta.

–Valvontaa pitäisi olla enemmän. Nyt aluehallintovirasto arvioi vasta, kun virheitä on tehty. Jos minimiä ei täytetä, se pitäisi sanktioida.

Salonen ihmettelee myös sitä, miksi hoitajat eivät itse ilmoita puutteista eteenpäin.

–Ehkä kyse on pelosta oman työpaikan puolesta tai uupumisesta, hän pohtii.

Omavalvontasuunnitelman voi kuka tahansa pyytää nähtäväkseen.

Asukaskokouksessa mietittiin yhdessä tulevan kuukauden ruokalistaa. Vastaava sairaanhoitaja Markus Kuusisto kirjasi toiveet ylös.

Siunauksela

Siunauksela ry on perustettu vuonna 1912, jolloin Siunaukselakodin päärakennus Einola vihittiin orpokodiksi.

Lastenkotitoiminnan loputtua vuonna 1987 yhdistys muutti toiminnan vanhusten hoito- ja hoivakodiksi 1988.

Siunaukselassa on yhteensä 33 asukaspaikkaa, joista 8 on muistisairaiden tehostetun hoidon yksikössä.

Paikkoja on myös palveluasumiseen ja tuettuun asumiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut