Poste restanten maksullisuutta kritisoidaan voimakkaasti syrjivänä - Uutiset - Aamulehti

Poste restanten maksullisuutta kritisoidaan voimakkaasti syrjivänä: "perustoimeentulotuella elävälle asunnottomalle hinta on kohtuuton"

Poste restantella on noin 35 000 käyttäjää. Järjestöt ovat huolissaan siitä, että palvelun muuttuminen maksulliseksi osuu kaikkein hiekoimmassa oleviin.

8.2.2019 17:19

Posti muuttaa postin noutopalvelun eli Poste restante -palvelun maksulliseksi maaliskuun alusta alkaen. Tuolloin, kun postiaan noutaa postitoimipaikasta, joutuu maksamaan 3,10 euron noutomaksun.

Useat järjestöt ovat esittäneet huolensa palvelun muuttumisesta maksulliseksi, sillä niiden mukaan se heikentää kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asemaa ennestään.

Esimerkiksi Kriminaalihuollon tukisäätiö tiedottaa, että postilain mukaan yleispalvelun hinnoittelun tulee olla kohtuullista, avointa ja syrjimätöntä.

Postin mukaan Poste restantessa ei ole kyse yleispalvelusta, vaan erillispalvelusta.

Kriminaalihuollon tukisäätiön mukaan Poste restanten maksullisuus syrjii asunnottomien oikeutta tiedonsaantiin asioissa, jotka ovat keskeisiä heidän perus- ja oikeusturvansa kannalta. Tukisäätiö painottaa, että viranomaispäätökset tulee hallintolain mukaan toimittaa henkilölle postitse.

–Poste restante on tarjonnut asunnottomille tiedonsaannin heitä olennaisesti koskevissa päätöksissä, kuten tietoa tarjotusta asunnosta tai työpaikasta, selvittää tukisäätiö.

–Mikäli asunnoton ei saa tietoa viranomaisten selvityspyynnöistä esimerkiksi koskien toimeentulotukea, perusturva evätään riittämättömän selvityksen vuoksi, viestittää tukisäätiö.

”Kolme euroa kohtuutonta”

Kriminaalihuollon tukisäätiön mukaan maksullisuus asettaa asunnottomat eriarvoiseen asemaan muuhun väestöön nähden. Muutos koskettaa myös rikostaustaisia, koska noin kolmasosa vangeista vapautuu asunnottomana.

–Kolme euroa ei ole kaikille suuri raha, mutta perustoimeentulotuella elävälle asunnottomalle se on kohtuuton. Kun jokaisesta postin noudosta veloitetaan, asunnottomilla ei välttämättä ole mahdollisuutta tarkastaa postejaan riittävän usein ja tieto asunnottoman elämään olennaisesti vaikuttavista asioista jää saamatta, kertoo Kriminaalihuollon tukisäätiön asumispalvelukoordinaattori Mia Juselius.

–Toisaalta kuka meistä työssäkäyvistäkään olisi valmis maksamaan kolme euroa laskujensa vastaanottamisesta, täydentää tukisäätiön toimitusjohtaja Sanna Sunikka.

Ilman kirjettä vaikeuksiin

Tukisäätiö jatkaa, että rangaistukseen tuomitut saavat kirjeitse kutsun tulla tekemään rangaistusajan suunnitelmaa yhdyskuntaseuraamustoimistoon.

–Mikäli suunnitelmaa ei saada tehtyä, he saavat kirjeitse kehotuksen ilmoittautua suorittamaan rangaistusta vankilaan. Jos henkilöllä ei ole mahdollisuutta vastaanottaa kirjettä ja saapua sovitusti, hänet etsintäkuulutetaan. Näin ollen muutos saattaa vaikuttaa myös poliisin työmäärään ja asunnottomien rangaistukseen tuomittujen mahdollisuuteen suunnitella tuomiotaan.

–Nähtäväksi jääkin, saavutetaanko muutoksella tosiasiallisia säästöjä vai siirtyvätkö kohonneet kustannukset Postilta poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen maksettaviksi, pohtii tukisäätiön toimitusjohtaja Sanna Sunikka.

”Kulut katettava”

Posti perustelee Poste restanten maksullisuutta sillä, että syntyvät kustannukset on saatava katettua edes osin.

–Poste restante ei kuulu Postin yleispalveluun, vaan se on erillinen erityispalvelu, sanoo Noora Laaksonen Postin Kuluttajakirjepalveluista.

Maksu koskee noutokertaa, ei maksua yksittäistä kirjettä tai lehteä kohden. Mikäli postia ei ole tullut, ei sen kysyminen maksa mitään.

35 000 käyttäjää

Poste restantella on noin 35 000 käyttäjää. Sen käyttäjistä ei ole rekisteriä.

–Se käsitys meillä on, että valtaosalla on vakituinen osoite käytössä, sanoo Noora Laaksonen.

Laaksonen arvioi, että Suomessa on noin 7 000 asunnotonta.

Laaksonen sanoo, että muualla Euroopassa on myös maksullisia Poste restante -järjestelmiä, myös sellaisia, joissa jokaisesta kirjeestä joutuu maksamaan erikseen.

Poste restante -järjestelmän avulla pystyy lähettämään postia mihin tahansa maailmaan tuntematta tarkemmin vastaanottajan osoitetta. Postin saaja voi hakea postin siitä toimipaikasta, minne se on lähetetty. Ennen nykyaikaisia viestipalveluja, vielä esimerkiksi 1980-luvulla, Poste restanten avulla saattoi tavoittaa reppureissaajia matkoillaan.

Posti on tiedottanut nykyisiä Poste restanten käyttäjiä muutoksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut