Vanhusten hoivan leikkauksista syntyi kiista Tampereella – Tällainen summa vanhustyöstä lopulta vähennettiin - Uutiset - Aamulehti

Vanhusten hoivan leikkauksista syntyi kiista Tampereella – Tällainen summa vanhustyöstä lopulta vähennettiin

Kiista sai alkunsa, kun Sanna Marin (sd.) hiillosti hallitusta hoitajamitoituksesta. Myöhemmin Ilkka Sasi (kok.) ja Johanna Loukaskorpi ottivat osaa keskusteluun.

8.2.2019 16:33 | Päivitetty 9.2.2019 8:27

Tampereen leikkaukset vanhusten hoivassa aiheuttivat kiistan sdp:n ja kokoomuksen välillä. Selvitimme, miten päätös leikkauksista syntyi, mitä kiistan taustalla on ja millaisesta summasta on kyse.

Kiistely sai alkunsa keskiviikkona eduskunnan välikysymyksen jälkeen. Sdp:n tamperelainen varapuheenjohtaja Sanna Marin vaati lakisääteiseksi hoitajamitoitukseksi 0,7:ää ja hiillosti hallitusta vanhustenhoidon tilasta.

Seuraavaksi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti, että Marin äänesti Tampereella valtakoalition budjettisovun mukaisesti hoitajamitoituksen alentamisen puolesta.

Marin taas väitti, että kokoomus olisi budjettisovun ehtona vaatinut hoitajamitoituksen alentamista.

Kokoomuksen, rkp:n ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Ilkka Sasi kiisti Marinin lausuman painokkaasti ja totesi, että hän yrittää vierittää demarijohtoisen pormestarikoalition tekemisiä kokoomuksen piikkiin.

Lopulta ikäihmisten palveluista vastaava apulaispormestari, sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Johanna Loukaskorpi (sd.) sanoi sosiaalisessa mediassa ottavansa syyt niskoilleen.

Leikkaus 450 000 euroa

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti talousarviokokouksessaan marraskuussa laskea hoitajamitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa. Mitoitus on nyt 0,58:n sijaan 0,57, kun valtakunnallinen suositus on 0,5.

Alentaminen sisältyi sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioesitykseen. Esityksen taustalla oli kaupunginhallituksen tiukka säästövelvoite.

Mistä ajatus hoitajamitoituksen laskusta Tampereella on lähtöisin ja miten siihen päädyttiin, apulaispormestari Johanna Loukaskorpi?

–Tampereella tehtiin yli 40 miljoonaan talouden tasapainottamisohjelma keväällä. Kesäkuussa kaupunginhallitus edellytti lisäsäästöjä ja niitä alettiin etsiä sosiaali- ja terveyslautakunnassa.

–Vaihtoehtona oli vammaisten kuljetuspalveluiden heikentäminen ja ikäihmisten harkinnanvaraisen kuljetuspalvelun lakkauttaminen kokonaan. Siihen ei sosiaali- ja terveyslautakunnassa haluttu lähteä, joten virkamiesjohto esitti vaihtoehtoisena säästökeinona hoitajamitoituksen laskemista vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa. Toin esityksen lautakuntaan ja se hyväksyttiin äänin 11–3.

–Sen jälkeen asia eteni pormestarin talousarvioesitykseen. Talousarviosta neuvoteltiin valtuustoryhmien puheenjohtajien kesken. Sdp:n ryhmän vetäjä oli tuolloin Atanas Aleksovski. Talousarvion hyväksyivät marraskuun talousarviokokouksessa kaikki muut ryhmät paitsi vasemmisto ja Vaihtoehto Tampereella.

Millaisesta euromäärästä puhutaan ja miten leikkaus näkyy vanhustyössä?

–Henkilöstömitoituksen alentamisen säästöinä tulee 450 000 euroa. Sen on määritelty tarkoittavan 8–10 henkilötyövuotta vanhustyössä.

Näin Tampere päätti

Tampereen kaupunginvaltuusto päätti talousarviokokouksessaan marraskuussa laskea hoitajamitoitusta vanhusten ympärivuorokautisessa hoivassa.

Päätös oli osa Lauri Lylyn (sd.) johtaman pormestarikoalition budjettisopua.

Hoitajamitoituksen alentaminen sisältyi sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioesitykseen. Alentamiseen päädyttiin, koska vaihtoehtona olisi ollut ikäihmisten harkinnanvaraisen kuljetuspalvelun lakkauttaminen kokonaan. Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarvioesityksen taustalla oli kaupunginhallituksen tiukka säästövelvoite.

Tampereella hoitajamitoitus on nyt 0,58:n sijaan 0,57, kun valtakunnallinen suositus on 0,5.

Hoitajamitoitus nousi valtakunnan otsikoihin eduskunnan välikysymyskeskustelussa keskiviikkona.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut