Lapista löytyi timantti - Uutiset - Aamulehti

Lapista löytyi timantti – saksalaisen geologin 30 vuoden tutkimus johti tulokseen

8.2.2019 10:14 | Päivitetty 8.2.2019 13:09

Lapista on löytynyt ensimmäinen timantti. Löytöpaikka sijaitsee Sodankylän Tankavaarassa noin 230 kilometriä Rovaniemeltä pohjoiseen. Mineraalilöydön teki Tankavaarassa asuva saksalaissyntyinen geologi Kasper von Wuthenau.

Wuthenau teki timanttilöytönsä saksalaisten kultaseppien M.L. Zimmermanin ja T.Trautvetterin muutaman päivän kullanhuuhdonnan vaskausupan eli raskaita mineraaleja sisältävän rikastusjäämän rutiinitarkistuksen yhteydessä.

Löytö varmistettiin timantiksi Hampurin yliopiston Mineralogisen museon tutkimuksissa ja Mineralogisen instituutin raman-spektrometrimittauksissa.

Wuthenau on tutkinut Sodankylän pohjoisosien kullanhuuhdonta-alueita jo noin kolmenkymmenen vuoden ajan.

Jalokiviä on etsitty Lapista jo 1600-luvulla

Timanttien löytymistä Suomesta pidettiin parikymmentä vuotta sitten mahdottomana. Timantteja on aiemmin löydetty Suomesta muun muassa Pohjois-Savosta Kaavilta ja Kainuussa Kuhmosta.

Helmiä ja jalokiviä on etsitty Lapista jo 1600-luvulla. Tuohon aikaan ne olivat kultaa arvostetumpia ja himoitumpia. 1800-luvun lopulla maailmankuulu merenkulkija A.E. Nordenskiöld oli tutkimuksissaan mielestään havainnut pieniä timantteja Ivalojoelta ja Paatsjoelta keräämistään huuhdontauvista. Löytöjä ei ole pystytty myöhemmin varmistamaan.

Kullanhuuhdonnan yhteydessä on aiemminkin löydetty jalokiviä pääasiassa Lemmenjoen alueelta: rubiini, safiiri, tähtikorundi (Lapin Tähti), jalozirkoni ja jalokrysoberylli.

Jokainen niistä oli jalokivilaatuisena ensimmäinen Suomesta tavattu.

Lue myös:Lapin ensimmäisen timantin löytyminen oli pienestä kiinni – rasvatahra sai hiekanjyvän kokoisen ihmeen tarttumaan vaskooliin

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut