Soveltuvuuskokeet palautetaan sosiaali- ja terveysalan koulutukseen - Uutiset - Aamulehti

Soveltuvuuskokeet palautetaan sosiaali- ja terveysalan koulutukseen – Opiskelija voidaan jättää valitsematta, jos hän on selkeästi soveltumaton alalle

Soveltuvuuskokeet palaavat sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaisten koulutukseen. Soveltuvuuskokeita voidaan käyttää jo tämän kevään yhteishaussa.

8.2.2019 9:59 | Päivitetty 8.2.2019 10:03

Soveltuvuuskokeet palautetaan takaisin sosiaali- ja terveysalan koulutukseen. Näin viime hallituskaudella tehty päätös korjataan.

Muutos palauttaa oppilaitosten mahdollisuuden käyttää pääsy- ja soveltuvuuskokeiden sellaisina kuin ne olivat aiemmin. Soveltuvuuskokeita voidaan hyödyntää jo tämän kevään yhteishaussa.

–Suomalaisten on voitava luottaa siihen, että sote-alalla työskentelee sitoutuneita ja osaavia ammattilaisia myös tulevaisuudessa. Oppilaitoksilla tulee olla mahdollisuus jättää valitsematta koulutukseen ne, jotka ovat selkeästi soveltumattomia vastaamaan esimerkiksi lasten ja vanhusten terveydestä tai turvallisuudesta. Korjaamme viime hallituskaudella tehdyn päätöksen ja palautamme soveltuvuuskokeet, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo.

Jos hakija saa koulutuksen järjestäjän järjestämässä pääsy- tai soveltuvuuskokeessa nolla pistettä, koulutuksen järjestäjä voi jättää hänet valitsematta koulutukseen.

Asetuksen muutos koskee kaikkia tutkintoja, joihin liittyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta tai liikenteen turvallisuutta koskevia vaatimuksia. Näitä tutkintoja ovat sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, hammastekniikan perustutkinto, lääkealan perustutkinto, välinehuoltoalan perustutkinto, kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, lentokoneasennuksen perustutkinto, merenkulkualan perustutkinto ja turvallisuusalan perustutkinto.

Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnistää yhtenäisen valtakunnallisen soveltuvuuskokeen valmistelun sote-alalle. Valtakunnallisesti yhtenäinen koe vaaditaan, jotta kokeet voidaan muuttaa vastaisuudessa pakollisiksi.

Pakolliset pääsy- ja soveltuvuuskokeet vaativat myös lakimuutoksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut