Eikö Esperi Caressa ymmärretty, että henkilökunnan viestit olivat niin vakavia? Kohun keskellä olevan hoivayhtiön hallituksen puheenjohtaja vastaa - Uutiset - Aamulehti

Eikö Esperi Caressa ymmärretty, että henkilökunnan viestit olivat niin vakavia? Kohun keskellä olevan hoivayhtiön hallituksen puheenjohtaja vastaa

Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen myöntää, että Esperin hallituksen pitää katsoa peiliin.

30.1.2019 7:02

Esperi Caren hallituksen puheenjohtaja Harri-Pekka Kaukonen lupaa muuttaa hoivayhtiön yksiköiden toimintakulttuuria radikaalisti. Yhtiö on joutunut kovan kohun keskelle, kun Valvira sulki sen hoivakodin Kristiinankaupungissa laiminlyöntien takia.

Ihmetystä on herättänyt, miksi henkilöstön viesteihin ei ole herätty aiemmin, vaikka esimerkiksi Kristiinankaupungin yksikön työntekijät olivat uhanneet Esperiä peräti lakolla työntekijäpulan takia.

Valvira sulki yksikön todettuaan, että henkilökuntaa todella on ollut liian ja perushoito ja -hoiva puutteellista. Myöskään lääkehoito ei ole ollut Valviran mukaan asianmukaista.

Kaukosen mukaan Esperin täytyy nyt parantaa toimintakulttuuriaan niin, että esimerkiksi tieto henkilöstöltä tulevista hoitovirhe-epäilyistä kulkee ja asioihin puututaan. Kaukonen toteaa, että Esperin hallituksessa on luotettu liikaa kuntien kanssa sovittuun hoitajamitoitukseen ja siihen, että se riittäisi takaamaan turvallisen ja asianmukaisen hoivan.

–Tietyllä tavalla tämä mitoitukseen luottaminen on mennyt henkilöstön kuuntelemisen edelle. Emme vain ole riittävän tarmokkaasti tarttuneet henkilöstöltä tuleviin viesteihin, Kaukonen sanoo.

Eikö ymmärretty, että viestit olivat niin vakavia?

–Niin ja olemme käynnistäneet myös toimenpiteitä henkilöstöjohtamisen osalta, mutta ne eivät vain olleet riittäviä ja riittävän nopeita tässä tapauksessa.

Toimenpiteillä hän viittaa muun muassa henkilöstöstrategiaan. Esperi Care käy nyt läpi kaikki yksikkönsä ja varmistaa, että hoidon laatu on kunnossa. Riittävä henkilöstömitoitus varmistetaan vielä kerran. Listalla on tuntityöntekijöiden vakinaistamisia ja yksikönjohtajien työskentelyä, josta puolet ohjataan jatkossa hallintoon.

–Ei niin voi sanoa, ettei henkilöstön huolta olisi kuultu, mutta siihen ei vain ole reagoitu riittävän voimakkaasti, Kaukonen toteaa.

Kaukonen myöntää, että hallitus kantaa osaltaan viime kädessä vastuun yhtiön hallinnosta ja sen varmistamisesta, että yhtiössä toimitaan vastuullisesti.

Onko hallituksen toiminta ollut katastrofaalisen huonoa?

–Kyllä tässä on peiliin katsomisen paikka koko Esperin johdolla tietysti.

Kaukonen huomauttaa, että Esperille työskentelee 7 000 ihmistä, ja harmittelee, että kohu tahraa koko henkilöstön työtä. Hän muistuttaa, että suurimassa osassa yksikköjä hoivan laatu on kunnossa.

–Kyllä me olemme tässä erityisesti henkilöstön suhteen todella pahoillamme ja lupaan, että kaikkemme teemme, että tilanne paranee.

Ilmarinen uhkasi maanantaina vetää omistuksensa pois Esperistä, jos tilanne ei parane. Pääomistajalta, brittisijoitusyhtiö Intermediate Capital Groupilta (ICG) ei Kaukosen mukaan ole tullut vastaavaa viestiä.

Viranomaiset selvittävät parhaillaan Kristiinankaupungin tilannetta. Kaukonen toteaa, että Esperi on varautunut kaikkiin vaihtoehtoihin ja nyt käydään keskusteluja kaupungin johdon ja viranomaisten kanssa.

Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannin lähdöstä kerrottiin tiistaiaamuna.

Kaukonen myöntää, että osin julkisuuteen tulleet tiedot ovat olleet "karua luettavaa" ja asioita on tullut yllätyksenä koko hallitukselle. Hän myöntää, että yhtiö on keskittynyt liikaa kasvun ja kannattavuuden edistämiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut