Taas yrityskauppa viime päivinä paljon esillä olleella hoiva-alalla, Tampereellakin toimiva Coronaria Hoiva ruotsalaisomistukseen – tällaisia omistajia suuryrityksillä on - Uutiset - Aamulehti

Taas yrityskauppa viime päivinä paljon esillä olleella hoiva-alalla, Tampereellakin toimiva Coronaria Hoiva ruotsalaisomistukseen – tällaisia omistajia suuryrityksillä on

Hoiva-alalla on tehty kymmeniä yrityskauppoja viime vuosina. Kuvituskuva.

28.1.2019 16:10

Hoiva-alalta kuuluu taas yritysostouutisia. Maanantaina tuli julki, että Tukholman pörssiin listattu sosiaalialan palveluiden tuottaja Humana AB ostaa suomalaisen yli 50 miljoonan euron liikevaihdon Coronaria Hoivan.

Coronaria ylläpitää 43 hoivakotia ikäihmisille, kehitysvammaisille sekä mielenterveys- ja päihdekuntoutujille eri puolella Suomea.

Yrityskaupan arvo on 71 miljoonaa euroa. Se rahoitetaan käteisellä ja velkarahoituksella.

Vuonna 2018 Coronaria Hoivan liikevaihto oli 54,1 miljoonaa euroa. Sataprosenttisesti suomalaisena itseään markkinoineella yhtiöllä on noin 1 100 työntekijää. Se on laajentunut yritysostoilla itsekin voimakkaasti.

Myös viime päivät myrskyn silmässä ollut Esperi Care on kasvanut rajusti yrityskaupoilla, kun se on ostanut palvelutaloja ja hoiva-alan yrityksiä ympäri maata. Yhtiöön on ostettu ja integroitu viime vuosina yli sata hoivakotia.

Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni totesi Kauppalehden haastattelussa loppuvuonna 2018, että yrityksen jäljiltä Suomeen on syntynyt kymmeniä naismiljonääriä, kun hoitokodit ympäri Suomen ovat vaihtaneet omistajaa.

Lue myös:

Kuusi ydinkohtaa: tästä on kyse Esperi-kohussa – Hengenvaaraan joutuneita vanhuksia ja rahakkaita yrityskauppoja

Laiminlyönneistä epäillyn Esperi Caren toimitusjohtajalla miljoonatulot – Yrityskaupan jälkeen yhtiö on tehnyt tappiota puolessatoista vuodessa yli 15 miljoonaa euroa

Keskittyminen kasvanut

Hoiva-ala onkin paitsi kasvanut niin myös keskittynyt hurjasti viime vuosina. Esimerkiksi vuonna 2016 vain 20 Suomen suurinta hoivayhtiötä keräsivät yhteensä jo 1 325 miljoonan euron liikevaihdon. Vielä vuonna 2010 vastaava luku oli 522 miljoonaa.

Keitä suuryritysten taustalta löytyy?

Esperi Caren pääomistaja on tällä hetkellä Lontoon pörssiin listattu pääomasijoittaja Intermedia Capital Group. Lisäksi Esperin omistusta on eläkevakuutusyhtiö Ilmarisella ja toimivalla johdolla.

Lontoon pörssi valitsi vuonna 2016 Esperin tuhannen eurooppalaisen talouskasvun kannalta avainasemassa olevan kasvuyrityksen joukkoon.

Attendon suurin omistaja on Axel and Margret Ax:n Johnson-säätiön sijoitusyhtiö Nordstjernan. Attendolla on myös noin tuhat työntekijäomistajaa. Konsernin omistuksesta 23 prosenttia on suomalaista ja 57 prosenttia ruotsalaista.

Mehiläisen taustalta löytyvät CVC Capital Partnersin hallinnoimat rahastot 57 prosentilla, LähiTapiola-ryhmä viidenneksellä ja työeläkevakuuttaja Varma kahdeksalla prosentilla.

Pihlajalinnan kolme suurinta omistajaa ovat LähiTapiola, Mvv Oy ja vakuutusyhtiö Fennia.

Sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden sijoitetun pääoman tuotto on ollut viime vuosina keskimäärin yli 20 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut