Mystisen junatömähdyksen syy selvisi – suojalevy irtosi ja rymisi junan alla - Uutiset - Aamulehti

Mystisen junatömähdyksen syy selvisi – suojalevy irtosi ja rymisi junan alla

Tällaista jälkeä suojalevy sai junavaunun pohjassa aikaan.

28.1.2019 15:17

Sunnuntaina 20. tammikuuta Helsingistä Ouluun matkalla olleen Intercity64-junan matkustajat tunsivat tömähdyksen junan ollessa liikkeellä. Tömähdys oli niin voimakas, että juna joutui pysähtymään ja osalla matkustajista aiheutui tilanteesta lieviä vammoja. Lisäksi yhden vaunun penkkien kääntömekanismi oli hajonnut. Nurmi kommentoi samana päivänä, että kolahdukseen liittyy tosi outoja ilmiöitä.

Vielä viime viikolla Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi kommentoi, että Intercity65-junan kohtaama tömähdys on kaiken kaikkiaan erikoinen.

Onnettomuustutkintakeskuksen maanantaina julkaiseman alustavan raportin mukaan tömähdyksen syynä ei ollut ilkivalta tai esimerkiksi junan alle päätynyt eläin, vaan junan vaunun metallisen suojalevyn irtoaminen.

Junan ensimmäisen vaunun päädystä oli irronnut suojalevy, joka suojaa päädyn kaapeleita. Levyn kiinnitysruuveista kolme oli katkennut, kaksi ilmeisesti syöpynyt irti ja yhdessä ei ollut ruuvia ollenkaan. Näinpä suojalevy oli pompsahtanut irti ja joutui vaunun alle.

Vaunun alla suojalevy oli pyörinyt niin, että se kiilautui vaunun pohjan ja ratapölkkyjen väliin. Tämä oli aiheuttanut sekä tömähdyksen että kolahduksen. Penkkien säätömekanismi oli hajonnut selkänojien heikon rakenteen vuoksi.

Miksi suojalevy sitten irtosi? Se on mysteeri, eikä sitä tutkita tarkemmin. On mahdollista, että vaunun ruuvikytkin olisi irronnut ripustuskoukustaan ja roikkunut vapaana alhaalla, jolloin jatkuvat iskut radan laitteisiin, etenkin akselilaskijoiden auraussuojiin olisivat irrottaneet suojalevyn. On myös mahdollista, että veturin radasta irti nostama jää olisi osunut kovalla voimalla ruuvikytkimeen ja irrottanut suojalevyn. Jää on voinut lentää myös vastaan tulleen taajamajunan alustasta.

Väylävirastolla on tiedossa tapaus, jossa suojalevy on irronnut ilmeisesti vaurioituneen vaihteen suojapellin osuessa vaunun päähän. Tällöin vauriot olivat hyvin samankaltaisia, mutta matkustajat eivät havainneet tapahtumaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: