Seksirikosvyyhti pysäytti Oulun – kaupunki pitää parhaillaan turvallisuusinfoa - Uutiset - Aamulehti

Seksirikosvyyhti pysäytti Oulun – kaupunki pitää parhaillaan turvallisuusinfoa

Apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta otti esityksensä aluksi graffitin esiin.

28.1.2019 11:08

Ilmitullut seksuaalirikollisuus on lisääntynyt Oulussa 2017–2018 välisenä aikana. Raiskaukset ovat Oulun poliisilaitoksen alueella lisääntyneet 24 prosenttia ja lasten seksuaaliset hyväksikäytöt 11 prosenttia.

–Katu ja yleiset paikat ovat vähintään kohtuullisen turvallisia, mutta pinnan alla on ongelmia, jos ei niitä nosteta esiin, sanoi apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta.

Karnaranta oli ensimmäinen puhuja Oulussa maanantaiaamuna järjestetyssä turvallisuusinfossa. Hän korosti, että katuturvallisuus ja turvallisuustilanne Oulussa on muuten hyvä. Rikollisuuden määrä on laskussa ja esimerkiksi väkivalta vähenee, mutta se on tietyissä tilanteissa, kuten velanperinnässä, raaistunut.

Oulun poliisilaitoksen alueella tulee ilmi 63 000 rikosta vuodessa, Karnaranta sanoi. Vuoden 2015 jälkeen alueelle on tullut myös uhkahenkilöitä, joita poliisi seuraa esimerkiksi terrorismin estämiseksi.

–Oulun poliisin alueella on toista sataa uhkahenkilöä.

Karnaranta muistutti myös, että valtaosan Suomessa tehtävistä rikoksista tekevät suomalaiset, ja tämä ei saisi unohtua.

–Ulkomaalaiset ovat tietyissä rikoksissa yliedustettuina, kuten seksuaalirikoksissa. Oulun kaupungissa oli 2018 rikoksista epäiltynä 23 088 henkilöä, joista ulkomaalaisia oli 658, Karnaranta suhteutti.

Karnaranta esitti huolensa myös siitä, että ulkomaalaiset ovat Oulussa osittain häipyneet katukuvasta ja korosti, että kaupungin pitäisi olla turvallinen myös heille.

–Tällainen vaara on konkretisoitunut, että perheellisiä ulkomaalaisia häiritään. Heitä tönitään ja heille huudellaan. Takseja, joissa on ulkomaalainen kuski, hyljitään. Tämän tyyppistä on ilmennyt. Katu ei ole kaikille turvallinen.

Karnarannan jälkeen maahanmuuton ajankohtaisnäkymistä kertoo Maahanmuuttoviraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalo. Pohjois-Pohjanmaan ely:n maahanmuuttopäällikkö Hanna Määttä puhuu hänen jälkeensä. Oulun kaupungin kulttuurijohtaja Mika Penttilä pitää lopuksi kaupungin näkökulmasta ajankohtaiskatsauksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: