Valvira sulki vanhusten hoivakodin Kristiinankaupungissa vakavien laiminlyöntien vuoksi - Uutiset - Aamulehti

Valvira sulki vanhusten hoivakodin Kristiinankaupungissa vakavien laiminlyöntien vuoksi – Myrskyn silmään joutunut Esperi Care toimii myös Tampereella

Iso osa hoivapalveluista on yksityisten palveluntuottajien tarjoamia. Esimerkiksi Esperi Care kertoo tekevänsä yhteistyötä 200 kunnan kanssa. Kuvituskuva.

26.1.2019 16:49

Kristiinankaupungissa Pohjanmaalla toimivan Hoivakoti Ulrikan toiminnassa on tullut ilmi vakavia laiminlyöntejä. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määräsi Esperi Care Oy:n hoivakodin toiminnan keskeytettäväksi perjantaina.

Syynä ovat epäilyt useista hoitotyöhön liittyvistä epäkohdista ja laiminlyönneistä, joiden epäillään johtaneen jopa kuolemantapaukseen. Vastuu hoidosta on nyt siirretty kaupungille hoivakotia pyörittäneeltä Esperi Carelta.

Viranomaisselvityksen kohteeksi joutuneella Esperi Carella on kahdeksan hoivakotia Tampereella. Yritys on Tampereen kaupungin sopimuskumppani, ja sen asiakkaita ovat Tampereen lisäksi ympäryskunnat.

Valviran mukaan hoivakoti Ulrikan toiminnan tutkiminen käynnistyi aluehallintoviraston saatua lyhyellä aikavälillä useita vakavia asiakasturvallisuuden vaarantumiseen viittaavia yhteydenottoja. Kristiinankaupungin ja aluehallintoviraston edustajat tekivät hoitokotiin tarkastuskäynnin alkuviikolla. Havaitut epäkohdat liittyivät muun muassa riittämättömään hoitohenkilökunnan määrään, puutteelliseen perushoitoon ja lääkehoitoon sekä esimiestyöskentelyyn.

Kunta ottaa toiminnan haltuun

Valviran juristi Reija Kauppi kertoo, että hoivakodissa on sekä Kaskisen että Kristiinankaupungin asiakkaita. Kaskisen kunnan asiakkaita on siirretty kunnan omiin toimintayksiköihin. Kristiinankaupungin asiakkaat ovat puolestaan edelleen toimintayksikössä, jonka toiminnan on kunta on ottanut haltuunsa. Käytännössä suurin osa asiakkaista on edelleen toimintayksikössä.

–Kunta vastaa työnjohdollisesta toiminnasta toimintayksikössä. Siellä on nyt Esperin entisiä työntekijöitä, jotka ovat tehneet henkilöstövuokraussopimuksen kunnan kanssa ja kaupungin omia työntekijöitä, Kauppi kertoo.

Asiakasturvallisuus on varmistettu Kaupin mukaan toimintayksikössä.

–Aluehallintovirasto on ollut tiiviisti yhteydessä kuntiin ja varmistaa, että siellä on tarpeeksi henkilökuntaa.

Koko toiminta selvityksessä

Kauppi kertoo, että toimintayksikössä on käyty tarkastuskäynnillä jo viime syksynä. Epäkohtailmoituksen mukaan toimintayksikön henkilökunnan määrä on ollut liian alhainen.

Kauppi kertoo, että Valviran tekemässä keskeytyspäätöksessä on viittaus tapaukseen, jossa viime syksynä kyseisessä Kristiinankaupungin toimintayksikössä asiakkaana ollut henkilö oli menehtynyt mahdollisesti hoitovirheen takia.

–Potilasta ei ole siirretty asianmukaisesti sairaalahoitoon, vaan omainen on vienyt hänet sinne.

Kaupin mukaan kyseisestä toimintayksiköstä alkoi tulla lisää yhteydenottoja tammikuussa.

–Muun muassa ensihoitoyksiköstä on johtajatasolta oltu yhteydessä aluehallintovirastoon, että toimintayksikköön on tullut hälytyksiä ja asiakkaita on ollut huonossa kunnossa. Tammikuun aikana sosiaaliasiamies on ottanut yhteyttä aluehallintovirastoon.

Kauppi kertoo, että Valviralla on käsittelyssä valvonta-asia koko Esperi Caren toiminnasta. Helsingin Sanomien mukaan Valviran tietoon on tullut ongelmatapauksia kymmenistä eri Esperi Caren yksiköistä usean aluehallintoviraston alueella.

Lain mukaan, jos asiakasturvallisuus sitä edellyttää, lupaviranomainen voi kieltää toiminnan tai määrätä sen keskeytettäväksi tai kieltää toimintayksikön, sen osan tai laitteen käytön välittömästi.

Saatujen tietojen perusteella Valvira katsoo, ettei toimintayksikön toiminta vastaa sille myönnettyä yksityisestä sosiaalihuollosta annetun lain mukaista lupaa ja asiakasturvallisuus vaarantuu vakavasti, mikäli toimintaa jatketaan.

Keskeyttäminen on voimassa, kunnes Valvira toisin päättää.

Esperi Caren johto myöntää ongelmat

Yritys reagoi ilmi tulleisiin ongelmiin julkaisemalla lauantaina tiedotteen. Toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni myöntää, ettei epäkohtia otettu riittävän vakavasti.

–Tästä olemme erittäin pahoillamme ja tämä on meille tästä tilanteesta kaikkein tärkein oppi. Tämä tullaan laittamaan välittömästi kuntoon, Aarnio-Isohanni totesi.

Aarnio-Isohanni vakuutti yrityksen muun muassa palkkaavan lisää työntekijöitä ja vakinaistavan jo töissä olevia.

–Ymmärrämme, että luottamus meitä kohtaan on nyt saanut kolauksen. Teemme paljon töitä palauttaaksemme sen, Aarnio-Isohanni sanoo.

Esperi Care

Vuonna 2001 perustettu yksityinen hoiva-alan yritys, jolla on toimintaa ympäri Suomen. Tarjoaa hoivapalveluita muun muassa muistisairaille ja vanhuksille.

Yritys kertoo verkkosivuillaan liikevaihdokseen 213 miljoonaa euroa.

Tekee yhteistyötä 200 kunnan kanssa, eli yli puolet Suomen kunnista on Esperin sopimuskumppaneita. Yritys on myös Tampereen kaupungin sopimuskumppani.

Työllistää 6300 työntekijää, joista valtaosa sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

Omistajia eläkeyhtiö Ilmarinen, kansainvälinen sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Intermediate Capital Group ja toimiva johto. Palveluasumista myyvä Saga Care Finland Oy on Esperin tytäryhtiö.

Yrityksen pääkonttori sijaitsee Helsingissä entisessä sotilassairaala Tilkassa, jossa on myös hoivakotipalveluja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut