Keskeytetyssä Attendon hoivakodissa oli ongelmia alusta lähtien - Uutiset - Aamulehti

Keskeytetyssä Attendon hoivakodissa oli ongelmia alusta lähtien: ”Käyty lähes päivittäin yksikössä”

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan keskeytetyssä Attendon hoivakodissa oli tukitehtäviin liian vähän henkilökuntaa ja hoitohenkilökunnan työajasta osa meni siivoamiseen, pyykkihuoltoon ja ruuan esille laittoon. Kouluttamattomia henkilöitä oli laskettu mukaan ja johtamisessa oli puutteita. Osalla henkilöstöstä ei ollut lääkelupia ja yöpaasto oli ollut jopa 13 tuntia. Kuvituskuva.

9.2.2019 12:17 | Päivitetty 9.2.2019 12:17

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen pitää varmana sitä, että Attendon ja Esperi Caren hoivakotien kaltaisia tapauksia tulee vielä lisää. Länsi-Suomen aluehallintovirasto keskeytti perjantai-iltana Attendon uuden Alavudella sijaitsevan Pelimanni-hoivakodin toiminnan toiminnassa tapahtuneiden epäkohtien vuoksi.

Aiemmin sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira keskeytti vakavien laiminlyöntien vuoksi Esperi Caren vanhusten hoivakodin toiminnan Kristiinankaupungissa.

–Kuulostaa hirveältä, mutta tämä ei tullut yllätyksenä. Kamalinta on se, että se ei ole vieläkään tässä. Me tiedämme, missä paikoissa meidän jäsenemme ovat tehneet ilmoituksia aluehallintovirastoon. Niitä on ympäri Suomea.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston (avi) ylitarkastaja Saija Kujansuu ei kommentoi tässä vaiheessa sitä, onko Attendon ja Esperi Caren tapausten kaltaisia keskeyttämispäätöksiä luvassa lisää. Sen verran hän sanoo, että valvontoja on paljon vireillä.

–Viime viikkojen tapahtumat ovat lisänneet näitä ilmoituksia varsin merkittävästi. Jokainen ilmoitus huomioidaan tässä meidän valvontatyössä. Valvottavaa riittää, Kujansuu sanoo.

Jopa 13 tuntia ilman ruokaa

Attendo avasi Alavudella Pelimanni-hoivakodin tammikuussa. Kujansuun mukaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastoon oli tullut yhteydenottopyyntö, jossa oli tuotu Pelimannin epäkohtia esiin. Avi teki yksikköön tämän viikon torstaina ennakkoon ilmoittamatta tarkastuskäynnin, jossa ilmeni niin suuria puutteita, että avi päätti perjantai-iltana keskeyttää hoivakodin toiminnan välittömästi.

Kujansuun mukaan puutteita oli monenlaisia, mutta suurimmat liittyivät henkilöstön määrään toimintayksikössä.

–Esimerkiksi tukitehtäviin oli liian vähän henkilökuntaa ja hoitohenkilökunnan työajasta osa meni siivoamiseen, pyykkihuoltoon ja ruuan esille laittoon.

Töissä oli myös kouluttamattomia henkilöitä, kuten opiskelijoita, jotka oli laskettu mukaan henkilöstömitoitukseen. Puutteita oli niin ikään yksikön hallinnollisessa johtamisessa. Lisäksi kävi ilmi, että osalla henkilöstöstä ei ollut lääkelupia.

Hoidossakin ilmeni puutteita.

–Muun muassa asiakkaiden yöpaasto oli hyvin pitkä. Iltapalan ja aamupalan välinen aika on ollut jopa 13 tuntia, Kujansuu kertoo.

Pelimanni-hoivakodissa tapahtuneet kuolemantapaukset tulivat avin tietoon alkuviikosta. Kujansuun mukaan kuolemantapausten selvitys jatkuu. Vielä ei ole esimerkiksi tiedossa, liittyykö niihin laiminlyöntejä.

–Lyhyellä aikavälillä tapahtuneet kuolemantapaukset herättivät meidän huomiomme, mutta ne eivät olleet keskeyttämisen syynä, Kujansuu sanoo.

Kuntayhtymä otti haltuun

Pelimannin asukkaat eivät ole joutuneet muuttamaan pois hoivakodista avin keskeyttämispäätöksen takia. Kujansuun mukaan toiminnasta vastaa nyt Kuusiokunnat-kuntayhtymä.

Kuntayhtymä on ulkoistanut palvelunsa Kuusiolinna Terveys Oy:lle, joten kunnilla ei ole palveluksessaan omia hoitajia. Kujansuu kertoo, että kuntayhtymä ovat saanut perjantaina tehtyä sopimuksen Attendon ja toisen palveluntuottajan kanssa vanhusten hoitamisesta.

–Kuntayhtymä huolehti yksikköön riittävän henkilöstön. Siellä on Attendon tutut hoitajat, mutta myös uusia, koska henkilökuntaa oli liian vähän, Kujansuu kertoo.

Kuusiokunnat-kuntayhtymän johtaja Maria-Liisa Nurmi kertoo, että hoivakodin toiminnassa on ollut ongelmia alusta lähtien. Nurmen mukaan yksiköstä on irtisanoutunut sen toiminnassaoloaikana noin 10 työntekijää.

–Olemme olleet tietoisia asiasta koko ajan. Kuntayhtymästä on käyty lähes päivittäin yksikössä ja yritetty tukea sitä, että toiminta lähtisi hyvin käyntiin.

Nurmen mukaan asukkaiden turvallisuus ja hoito on nyt turvattu. Kuntayhtymä hoitaa yksikköä niin kauan kuin on tarpeen.

”Nyt täytyy pystyä”

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen toivoo, että yksityisen hoivan ongelmiin puututtaisiin välittömästi, koska asia on ollut esillä jo vuosia.

–Tämä on kansallinen häpeä ja kriisi. Surullisinta tässä on se, että vasta kun ruumiita alkaa paljastua, niin kansa herää.

Rytkönen ei tuomitse kaikkia yksityisen toimintayksikköjä huonoiksi. Tehyn jäseniltä saamien palautteiden perusteella ongelma koskee erityisesti suuria yksityisiä hoivapalveluja Attendoa, Esperiä ja Mehiläistä.

Rytkönen penää nyt toimia niin kunnilta, hallitukselta kuin yrityksiltäkin. Hänen mielestään kuntien täytyy tarkistaa, mitä palveluita he ovat ostaneet ja että sopimuksia varmasti noudatetaan.

Yritysten voiton tavoittelu on hänestä mennyt yksinkertaisesti liian pitkälle. Hänestä myös valtiovallalla on vastuu.

– En niele purematta sitä, että ei pystyttäisi tekemään mitään, koska hallituskautta on niin vähän jäljellä. Höpö höpö. Nyt täytyy pystyä. Avuttomat vanhukset eivät voi odottaa eduskuntavaaleihin 14. huhtikuuta. asti.

Lue myös:Valvira sulki vanhusten hoivakodin Kristiinankaupungissa vakavien laiminlyöntien vuoksi – Myrskyn silmään joutunut Esperi Care toimii myös Tampereella

Lue myös:Jo toinen hoivakoti kiinni lyhyen ajan sisällä – Attendon yksikön toiminta Alavudella keskeytetään, korjaavat toimet on jo aloitettu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos