Lennonjohtajat hylkäsivät sovintoesitykseen – Työnantajajärjestö: "Olemme todella pettyneitä lennonjohtajien tekemään ratkaisuun" - Uutiset - Aamulehti

Lennonjohtajat hylkäsivät sovintoesitykseen – Työnantajajärjestö: "Olemme todella pettyneitä lennonjohtajien tekemään ratkaisuun"

24.1.2019 22:11

Suomen Lennonjohtajien Yhdistys (SJLY) on hylännyt valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen.

Palvelualojen työnantajat Palta kertoo tiedotteessa, että työnantaja olisi hyväksynyt sovintoesityksen työrauhan saavuttamiseksi.

"Olemme todella pettyneitä lennonjohtajien tekemään ratkaisuun. Sovintoesityksen hyväksyminen olisi tarjonnut lennonjohtajille paitsi yleisen linjan mukaisen ratkaisun, niin myös parannuksia heidän toivomiinsa asioihin", Palta:n johtava asiantuntija Hanne Salonen kertoi tiedotteessa.

Osapuolet ovat neuvotelleet työehtosopimuksesta lähes 16 kuukautta.

Palta:n tiedotteessa varoitetaan, että työntaistelutoimien jatkuessa vielä pitkään, ne voivat alkaa haitata matkustajaliikennettä. Tähän mennessä ANS Finland on onnistunut hoitamaan lennonjohtotyön esimiesvoimin.

SJLY:n puheenjohtaja Roy Myrberg kertoi, että sovintoesityksessä oli "teksti- ja palkka-asioita", joita ei voitu hyväksyä.

–Meille riittäisi yleisen linjan mukainen palkankorotus eli 1,6 prosenttia vuodessa, Myrberg.

PALTA:n mukaan lennonjohtajan säännöllisen työajan ansio on keskimäärin 8 184 euroa kuukaudessa ja säännöllinen työaika noin 33–36 tuntia viikossa, josta ajasta työskennellään noin 70 prosenttia.

–Keskiansioissa on varmaan otettu lähinnä esimiesten ansioita. Alimmillaan aloittelevan lennonjohtajan kuukausipalkka on alle 3 000 euroa, Myrberg sanoi.

Myrbergin mukaan realistinen arvio lennonjohtajan säännöllisen työajan keskimääräisestä ansiosta olisi noin 6 000 euroa.

Myrbergin mukaan joissain yksiköissä työskennellään kaksi kolmasosaa työajasta, muttei kaikissa.

–Jos yksikössä on sovittu, että tauotusta pitää olla niin, ettei pisteessä istuta kerrallaan kahta tuntia pidempään.

Hylätty sovintoehdotus olisi ollut voimassa kahden vuoden ajan tämän vuoden helmikuusta vuoden 2021 tammikuuhun. Palkkoja ja palkkataulukoita olisi tarkastettu ensi helmikuun alussa 2,68 prosentin yleiskorotuksella.

Sopimuksen mukaan palkkoja ja palkkataulukoita olisi tarkastettu helmikuusta 2020 yleiskorotuksella, joka olisi laskettu verrokkialojen työehtosopimusten toteutettujen ja toteutettavien yleiskorotusten matemaattisena keskiarvona.

Valtakunnansovittelijan mukaan lopputulos tarkoittaa sitä, että työriita jatkuu ja työnseisausuhkat torstaisin, 29. tammikuuta alkaen tiistaisin ja lauantaisin ja 4.–15. helmikuuta sekä 2.–15. helmikuuta ovat voimassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos