Jätetäänkö moottoriteiden rampit lumituiskussa tyystin auraamatta? Ei sentään! - Uutiset - Aamulehti

Moottorie on aurattu, mutta rampit ovat lumessa – Mistä oikein on kysymys?

Aurauskalustolla ajetaan teitä tarkoin määritellyssä järjestyksessä, eivätkä rampit ole tässä koreografiassa aivan ensimmäisellä sijalla.

17.1.2019 18:50

Lumisateen jälkeen – tai pikemminkin niiden seurauksena – ajoteille ilmestyvät aura-autot.

Meillä Aamulehdessä on viime aikoina kovasti pohdittu, jättääkö aurauskalusto moottoriteiden rampit ja maanteiden ohituskaistat säännönmukaisesti ajamatta, ne kun vaikuttavat kovin lumisilta silloinkin, kun varsinaiset moottoritiet sekä maantiet eivät.

Tästä ei kuitenkaan ole kysymys, kertoo johtaja Juha Sammallahti Pirkanmaan ely-keskuksesta.

–Pää- ja moottoritiet aurataan ensimmäisellä kierroksella, ja niiden jälkeen kierrellään ramppeja. Käytännössä rampit tulevat puhdistetuksi vähän myöhemmin.

Aikaviive vaihtelee sen mukaan, kuinka pitkiä lenkkejä aura-autot ajavat. Niin pääteillä kuin rampeillakin noudatetaan samaa toimenpideaikaa, eli lumisateen päätyttyä tiet tulee saada auratuiksi kahden ja puolen tunnin kuluessa.

Rampeille ajaessa tulee siis noudattaa varovaisuutta. Sammallahti muistuttaa, että rampeilla on joka tapauksessa 80 km/h nopeusrajoitus.

Yhden auton ongelma

Maanteiden ohituskaistojen tapauksessa tilanne on toinen.

–Moottoriteillä ajetaan kahdella aura-autolla, joten koko poikkileikkaus saadaan aurattua samalla kerralla, Sammallahti kertoo.

Maantiet ovat voittopuolisesti yksikaistaisia, joten niiden kaistoja ajellaan yhdellä autolla. Osassa autoja on levitettävä aura, jolla saadaan auraukseen ulottuvuutta sivusuunnassa, mutta ei kaikissa.

Jälkimmäisessä tapauksessa aura-auton tulisi ohituskaistan lopussa kääntyä ympäri, ajaa vastakkaisen suunnan ja sitten ajosuunnan ohituskaista, ja jatkaa sitten varsinaiseen ajosuuntaan.

Kovassa lumisateessa näin ei välttämättä kuitenkaan ajansäästön vuoksi tehdä, mutta silloin kyseessä on väärä toimintatapa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos