Lennonjohtajien työnseisaukset laajenevat tiistaihin ja lauantaihin, myös torstain seisaukset pysyvät voimassa - Uutiset - Aamulehti

Lennonjohtajien työnseisaukset laajenevat tiistaihin ja lauantaihin, myös torstain seisaukset pysyvät voimassa

Lennonjohtajien työehtosopimuksista on väännetty syksystä 2017 alkaen.

14.1.2019 17:11

Lennonjohtajien työnseisaukset laajenevat koskemaan myös tiistaita ja lauantaina, Suomen Lennonjohtajien Yhdistys (SLJY) kertoo tiedotteessaan.

Työehtosopimusneuvottelut, jotka ovat kestäneet jo syksystä 2017, eivät ole yhdistyksen mukaan edenneet työantajapuoli ANS Finlandin kanssa.

Jo aiemmin voimaan astuivat tortaiset työnseisaukset, jotka ovat kello 13–15 välisenä aikana. Uudet työnseisaukset astuvat voimaan 29. tammikuuta ja kestävät tiistaisin ja lauantaisin kello 02–08.

–Työnseisaukset toistuvat viikoittain, kunnes työehtosopimusneuvottelujen osapuolet saavuttavat neuvottelutuloksen, tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

Lennonjohtaja ansaitsee jopa 11 500 euroa kuukaudessa – palkoista ja muista työehdoista on väännetty jo yli vuosi, uusi lakko jatkuu tänään kello 17:ään asti

–Päästäksemme aidosti neuvottelemaan ja sopimaan työehdoista olemme pakotettuja laajentamaan jo antamaamme työtaisteluilmoitusta. Työnantajamme ANS Finlasnd sekä Palvelualojen Työnantajat Palta eivät edelleenkään ole osoittaneet halua sopia työehdoista, vaikka neuvotteluja on käyty vuoden 2017 syksystä lähtien, viimeisimmäksi valtakunnansovittelijan johdolla, kertoo SLJY:n puheenjohtaja Roy Myrberg tiedotteessa.

Myberg pahoittelee matkustajille koituvaa haittaa.

–Näkemyksemme mukaan ANS Finland pystyy hoitamaan esimiesvoimin lentoliikenteen keskeytyksittä myös uusien työnseisausten aikana, SLJY:n pääluottamushenkilö Katariina Syväys toteaa tiedotteessa.

Koulutus 1,5 vuotta, palkka yli 6 000 euroa

Lennonjohtajan työ on yksi maamme halutuimmista ammateista.

Alan ammatillisen erikoisoppilaitoksen Avia Collegen koulutukseen on yleensä noin tuhat hakijaa. Syksyllä alkaneeseen peruskoulutukseen otettiin vain 8 opiskelijaa. Pääsyvaatimukset ovat tiukat.

Koulutus kestää keskimäärin reilut 1,5 vuotta. Siihen sisältyy puolen vuoden työssäoppimisjakso.

Lennonjohtajan mediaanipalkka on runsaat 6 000 euroa. Pienillä asemilla lähtöpalkka on 3 500 - 4 000 euroa.

Ammatin etuihin kuuluu myös alhainen eläkeikä. Työn vaatiman tarkkuuden ja vastuun vuoksi lennonjohtajat lopettavat uransa keskimäärin 55-vuotiaina.

Lähteet: Finavia, ANS Finland, SLJY

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut