13-vuotiaat polttivat roskakatoksen ilotulitteilla purkukuntoon Tampereen Hervannassa – vahinkojen arvoa kymmeniä tuhansia - Uutiset - Aamulehti

13-vuotiaat polttivat roskakatoksen ilotulitteilla purkukuntoon Tampereen Hervannassa – vahinkojen arvoa kymmeniä tuhansia

Roskakatos tuhoutui purkukuntoon.

14.1.2019 12:54 | Päivitetty 14.1.2019 13:01

Hätäkeskukseen tuli uudenvuodenaattona hieman ennen iltayhdeksää ilmoitus roskakatoksen tulipalosta Tampereen Hervannassa.

Katos tuhoutui tulipalossa purkukuntoon. Lisäksi kaksi roskakatoksen lähelle pysäköityä autoa vaurioitui kuumuudesta.

Vahingot nousevat asianomistajien alustavien arvioiden mukaan kymmeniin tuhansiin euroihin.

Tapahtumapaikalla poliisipartio haastatteli silminnäkijöitä. Silminnäkijöiden havaintojen perusteella tulipalo alkoi näyttää tahallaan sytytetyltä.

Poliisi pääsi havaintojen perusteella epäiltyjen jäljille, ja tavoitti myöhemmin samana iltana Hervannasta kolme tuntomerkkeihin sopivaa 13-vuotiasta lasta.

Lapset ovat poliisin kuulusteluissa kertoneet, että roskakatoksen pahvinkeräyslaatikkoon laitettiin sytytettyjä ilotulitteita. He eivät asu Opiskelijankadulla.

13-vuotiaiden epäiltyjen osalta tutkinta lopetetaan, eikä asiaa johda rikossyytteeseen, kuten kävisi, jos epäillyt olisivat 15 vuotta täyttäneitä.

Poliisi ei tiedota tapahtumiin osallisista henkilöistä enempää tapahtumiin osallisten lasten yksityisyyden suojelemiseksi.

Ilotulitteiden luovuttaminen alaikäiselle on rikos

Nuoret ovat kuulusteluissa kertoneet saaneensa ilotulitteita täysi-ikäisiltä ihmisiltä. Heitä epäillään räjähdesäännösten rikkomisesta.

Poliisi muistuttaa, että ilotulitteiden myynnille ja hallussapidolle säädetty ikäraja on 18 vuotta.

–Tämä yksittäistapaus osaltaan osoittaa, että ilotulitteita on syytä käsitellä vain täysi-ikäisten toimesta tai heidän välittömän valvontansa alla. Ilotulitteille säädetty ikäraja ei ole vain ihmisten kiusaksi säädetty sääntö-Suomen pykälä. Riski hölmöilyyn kasvaa sitä mukaa, mitä nuoremmat ilotulitteita käsittelevät. Tulipalosta aiheutuvat vahingot voivat olla mittavat, ja sen lisäksi voi tulla vaikeitakin ruumiinvammoja, kommentoi rikoskomisario Markku Laakso Sisä-Suomen poliisilaitoksesta.

Rikosoikeudellisen vastuun ikäraja on 15 vuotta. Alle 15-vuotiaat eivät joudu oikeudenkäyntiin syytettynä rikoksista.

Poliisilla on kuitenkin esitutkintalaissa säädetty velvollisuus selvittää myös alle 15-vuotiaiden tekemiä rikollisia tekoja. Selvitettävänä voi olla esimerkiksi se, että liittyykö tekoon joku 15 vuotta täyttänyt. Esitutkintaa voidaan tarvittaessa tehdä myös vahingonkorvausoikeuden selvittämiseksi tai esimerkiksi lastensuojelun tarpeen selvittämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut