Atanas Aleksovski valittaa tuomiostaan, myös asianomistaja on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioon - Uutiset - Aamulehti

Atanas Aleksovski valittaa tuomiostaan, myös Kotilinnasäätiö on ilmaissut tyytymättömyytensä tuomioon

Atanas Alesovskin syytettä käsiteltiin käräjäoikeudessa joulukuussa.

14.1.2019 9:06 | Päivitetty 14.1.2019 12:33

Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja ja tamperelainen demarivaikuttaja Atanas Aleksovski on ilmaissut tyytymättömyytensä käräjäoikeuden päätökseen. Tyytymättömyytensä tuomioon on ilmaissut myös asianomistaja.

Aleksovski tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa 9. tammikuuta luottamusaseman väärinkäytöstä seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen Kotilinnasäätiön tonttikiistassa.

Lue lisää: Atanas Aleksovski sai seitsemän kuukauden ehdollisen tuomion luottamusaseman väärinkäytöstä – aikoo todennäköisesti valittaa hovioikeuteen.

Kotilinnasäätiökin tyytymätön

Myös asianomistajana ollut Kotilinnasäätiö on ilmaissut tyytymättömyytensä päätökseen. Tyytymättömyys liittyy Kotilinnasäätiön asemaan oikeudenkäynnissä.

–Kotilinnasäätiö on ilmaissut tyytymättömyytensä siltä osin, että sen asianomistaja-asemaa ei ole kunnolla hyväksytty, siellä on oltu enemmän kuunteluoppilaana. Asianomistajana on Kotilinnasäätiö, mutta sille ei ole annettu puhevaltaa asiassa. Asianajaja Markku Lehtola on ollut tätä asiaa viemässä, Kotilinnasäätiön hallituksen puheenjohtaja Matti Järventie sanoo.

Asianajaja Markku Lehtola kertoo, että Kotilinnasäätiöllä ei ole ollut oikeutta osallistua oikeudenkäyntiin.

–Minusta se on perusteetonta. Kotilinnasäätiöllä on asiassa intressi, koska oikeudenkäynti ja tapauksen jatkuva esilläolo aiheuttaa säätiölle vahinkoa. Säätiö on itse tutkinut ja harkinnut asiaa ja todennut, että sillä ei ole vahingonkorvaus- ja rangaistusvaatimusta. Säätiön mielestä tässä ei ole tapahtunut rikosta. Kyllä säätiön pitää saada lausua kantansa, eikä asia saa jäädä pelkästään ulkopuolisen syyttäjän tai tuomioistuimen ratkaistavaksi. Asianomistajan oma kanta on perusteettomasti sivuutettu tässä, Lehtola sanoo.

Mikä vaikutus tällä olisi ollut?

–Kyllä sillä joku vaikutus pitäisi olla, jos asianomistaja on sitä mieltä, että vahinkoa ei ole aiheutettu.

Käräjäoikeuden ratkaisu

Sisä-Suomen syyttäjänviraston syyttäjä Lassi Saarenmaa sanoo, että on käräjäoikeuden ratkaisu, että Kotilinnasäätiö ei ole osallistunut oikeudenkäyntiin, koska sillä ei ole vaatimuksia asiassa.

–Ymmärtäisin, että tämä on laissa säädetty pääsääntö tapauksissa, joissa asianomistajalla ei ole vaatimuksia asiassa. Silloin käräjäoikeuden ratkaisu on pääsäännön mukainen.

Vaikka asianomistajalla ei ollut vaatimuksia, luottamusaseman väärinkäytöstä nostettiin syyte, koska rikos kohdistui säätiöön sen julkisen valvonnan alaisessa toiminnassa.

–Silloin asianomistajan syyteilmoitusta ei tarvita, kun teko on virallisen syytteenalainen. Toinen peruste on, joskin epämääräisempi on, että jos epäilty rikosasia olisi herättänyt poikkeuksellisen suurta julkista keskustelua, niin silloinkin syyttäjän on mahdollista nostaa syyte.

Jatkokäsittelylupa tarvitaan ennen hovioikeutta

Aleksovskin tuomiosta on nyt ilmaistu tyytymättömyys käräjäoikeudelle. Tyytymättömyys päätökseen on ilmaistava seitsemän päivän kuluessa siitä, kun päätös annettu. Tämän jälkeen on 30 päivää aikaa toimittaa valituskirjelmä käräjäoikeudelle.

Tämä ei tarkoita, että asia automaattisesti etenee hovioikeuteen. Jos tuomio on vähemmän kuin kahdeksan kuukautta vankeutta, tarvitaan jatkokäsittelylupa, ennen kuin asia otetaan hovioikeuden käsiteltäväksi.

Päivitys 14.1.2019 kello 10.10: lisätty Kotilinnasäätiön hallituksen puheenjohtaja kommentit.

Päivitys kello 12.26 Lisätty asianajaja Markku Lehtolan ja syyttäjä Lassi Saarenmaan kommentit ja täydennetty valitusprosessia.

Kotilinnasäätiön tonttikiista

Vanhusten asumispalveluja tarjoava Tampereen kaupungin tytäryhteisö Kotilinnasäätiö vuokrasi Muotialantie 36:ssa sijaitsevan tontin kaupungilta marraskuussa 2016. Sopimuksen mukaan tonttia ei olisi 1,8 miljoonan euron sakon uhalla saanut luovuttaa rakentamattomana eteenpäin.

Säätiö pyysi kaupungilta suostumusta tontin vuokrasopimuksen siirrolle säätiöltä Lehto Groupiin kuuluvalle Rakennuskartiolle. Kiistanalaista oli, saiko säätiö luvan. Tästä huolimatta säätiö luovutti alkuvuonna 2017 rakentamattoman tontin vuokraoikeuden perustamalleen asunto-osakeyhtiölle ja myi sitten sen osakkeet 1,15 miljoonalla eurolla Rakennuskartiolle, joka rakensi saamalleen tontille vapaarahoitteisia asuntoja.

Kaupungin mielestä säätiö rikkoi sopimusta, ja se ryhtyi perimään säätiöltä sakkoa, joka sovittelun myötä aleni 1,8 miljoonasta 775 000 euroon.

Aleksovski syyllistyi luottamusaseman väärinkäyttöön, kun hän kaupungin kielteisestä kannasta huolimatta teki säätiön hallitukselle päätösehdotuksen tontin vuokraoikeuden siirrosta ja antoi ymmärtää, että kaupungin edustajat olisivat anteet suostumuksensa.

Aleksovski kiisti syyllisyytensä. Aleksovskin mukaan hänellä oli perusteltu syy olettaa, että hänen esittämänsä menettely oli kaupungin hyväksymä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut