Kangasala haluaa siirtää päivystyksen Valkeakoskelta Acutaan vuoteen 2020 mennessä - Uutiset - Aamulehti

Kangasala haluaa siirtää päivystyksen Valkeakoskelta Acutaan vuoteen 2020 mennessä

Ambulansseja Tampereen yliopistollisen sairaalan ensiavun edessä. Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue haluaa siirtää päivystyksensä Acutaan.

14.1.2019 6:39 | Päivitetty 14.1.2019 8:52

Kangasalan kaupunki haluaa siirtää kangasalalaisten kiireellisen hoidon päivystyksen Tays Valkeakoskelta Tampereelle Tays ensiapu Acutaan. Koska Kangasala ja Pälkäne ovat yhteistoiminta-aluetta, myös Pälkäneen asukkaat siirtyisivät käyttämään Acutan palveluita Tampereella.

Kangasalta tulevat ambulanssit on ohjattu jo syyskuun alusta Acutaan, koska Tays Valkeakoskella on kärsitty lääkäripulasta. Vaikka pulaan on jo saatu paikkauksia, kangasalalaisten ja pälkäneläisten ensihoitoa vaativat tehtävät on edelleen hoidettu Tampereella. Kaupunki katsoo, että kokemukset ovat olleet hyviä, Acutan kapasiteetti on riittänyt hyvin ja että kulkeminen Valkeakosken sijaan Tampereelle on parantanut ambulanssien peittävyyttä alueella.

Perusteluina pysyvään muutokseen kaupunki esittää muun muassa etäisyyden, sillä Valkeakoskelle on Kangasalan keskustasta matkaa 30 kilometriä, Tampereelle vain 15. Lisäksi esityksessä todetaan, että mutkainen tie 310 on koettu etenkin talvisin turvattomaksi.

Esityksessä perustellaan myös, että Acutassa on enemmän osaamista. Vastaan on tullut tilanteita, joissa potilas on ohjautunut Valkeakosken päivystykseen, missä häntä ei ole osattu auttaa, ja asiakas on siirretty Acutaan. Siirroista on aiheutunut Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueelle ylimääräisiä kuluja, joten pysyvällä muutoksella Tampereelle uskotaan saavutettavan myös säästöjä.

Lastenpäivystys mahdollistaisi

Kaupunki katsoo, että Taysin lastenpäivystyksen avautuminen mahdollistaa muutoksen, sillä se on siirtänyt osan Acutan kysynnästä erillisiin tiloihin lastenpäivystykseen.

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue koetti päästä Acutan palveluiden piiriin viimeksi vuonna 2015, mutta tuolloin katsottiin, että Acutan tilojen riittävyyden puolesta uusia kuntia ei ollut mahdollista ottaa palvelujen piiriin.

Kangasalan kaupunki katsoi myös, että kangasalalaisten lasten pääseminen lasten omaan päivystykseen yhteispäivystyksen sijaan yhdenvertaistaisi potilaiden oikeuksia.

Esityksessä edellytetään, että Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue siirtyisi vuoteen 2020 mennessä Acutan piiriin pysyvästi. Kangasalan kaupunginhallituksen on määrä käsitellä asiaa kokouksessaan maanantaina 14. tammikuuta. Sairaanhoitopiiri ei ole vielä antanut lausuntoa asiasta.

Oikaisu 14.1.2019 kello 8.51: poistettu kohta, jossa mainittu, että Valkeakoskella ei olisi kuvantamispalveluita öisin. 8. tammikuuta alkaen palveluita on tarjottu vuorokauden ympäri.

Päivystys nyt

Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella tarjotaan kiireellistä hoitoa terveysasemilla arkisin kello 8–16.

Arki-iltaisin maanantaista torstaihin kiireellistä hoitoa tarjotaan kello 16–21 keskusterveysasemalla.

Muina aikoina eli öisin kello 21–08 ja perjantaista kello 16 maanantaihin kello 8 alueen päivystys hankitaan Tays Valkeakoskelta.

Lääkäripulan vuoksi ambulanssit on ohjattu syyskuusta asti Tays Valkeakosken sijasta Acutaan.

Valkeakosken päivystyksessä on saatavissa aina laboratoriopalvelut.

Acutan päivystys on päivisin tamperelaisille. Yöaikaan se hoitaa myös Hämeenkyrön, Ikaalisten, Nokian, Oriveden, Pirkkalan, Ruoveden, Sastamalan, Virtain ja Ylöjärven kuntien asukkaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut