Törkeitä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä paljastui Helsingissä - Uutiset - Aamulehti

Törkeitä lapsiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä paljastui Helsingissä: Kolme ulkomaalaistaustaista kiinni

13.1.2019 10:19 | Päivitetty 13.1.2019 17:10

Helsingin poliisi on ottanut kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä epäiltynä lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Poliisin mukaan tekokertoja on ollut useita, ja ne ovat ajoittuneet 1.11.2018–9.1.2019 välille.

Poliisi ei ota kantaa epäiltyjen uhrien määrään.

Kiinniotto on tapahtunut Helsingin Roihuvuoressa lauantai-iltana. Kiinniotosta uutisoi ensimmäisenä STT ja sille on kiinnioton vahvistanut Helsingin poliisin rikoskomisario Pekka Korhonen.

Poliisi teki lauantai-iltana operaation Helsingin Roihuvuorentiellä sijaitsevaan asuntoon. Tästä tilanteesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Poliisi ei tässä vaiheessa tiedota tapauksesta enempää.

–Kiinniotot on tehty itähelsinkiläisestä asunnosta. Olen kertonut sen, mitä voin tästä kertoa ja pidän järkevänä. Jutulla on oma tutkinnanjohtajansa, joka saapuu huomenna paikalle. Hän antaa tarkentavia tietoja, jos on antaakseen, Korhonen sanoo sunnuntaina.

Rikosnimikkeiksi on kirjattu törkeä raiskaus ja törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Epäiltyjen rikosten tapahtuma-aika on todennäköisesti yli kuukausi.

Seksuaalirikosepäilyjä paljastui ensin Oulussa

Oulussa tutkitaan parhaillaan useita alaikäisiin tyttöihin kohdistuneista seksuaalirikoksia, joiden tekijöiksi epäillään ulkomaalaisia miehiä. Ainakin osa epäillyistä on tullut maahan turvapaikanhakijoina.

Oulun poliisi tiedotti perjantaina tutkivansa neljää uutta tapausta, jossa kyse on lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Tämän lisäksi poliisin tutkinnassa on viisi erillistä tapausta, jossa on kyse samoista rikoksista.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.) vierailivat lauantai-iltana Oulussa kuulemassa kaupungin johtoa ja virkamiehiä siitä, mihin toimiin kaupungissa rikosaallon vuoksi ryhdytään.

Ministerit lupasivat lisäresursseja ja muuta tukea Oululle, jotta tapaukset saadaan selvitettävä.'

KRP:n rikosylikomisario Sari Sarani on sanonut useissa mediahaastatteluissa, että nyt esiin tulleet tapaukset ovat vain jäävuoren huippu, sillä suurin osa lapsiin tai nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista jää pimentoon.

Vaatimukset lain koventamisesta alkoivat heti

Oulussa esiin tulleet tapaukset ovat herättäneet myös vaatimuksia seksuaalirikoksista annettavien tuomioiden kiristämiseksi.

Kansanedustaja, eduskunnan naisverkoston puheenjohtaja Tytti Tuppurainen sekä sdp:n varapuheenjohtaja, tamperelainen kansanedustaja Sanna Marin vaativat molemmat lauantaina, että seksuaalirikoksista annettavien tuomioiden vähimmäisrangaistuksia on kiristettävä.

Tuppurainen vaati myös sitä, että jo nyt voimassa olevaa ulkomaalaislakia on sovellettava. Ulkomaalaislain mukaan rikoksesta tuomittu ulkomaalainen voidaan karkottaa maasta.

–Hän muistuttaa myös, että jo nyt ulkomaalaislaki mahdollistaa sen, että rikoksen tehneet ulkomaalaiset voidaan karkottaa maasta.

–Tätä lakia on nyt sovellettava, Tuppurainen sanoi Lännen Median haastattelussa.

Oulussa vieraillut pääministeri Juha Sipilä totesi, että karkottaminen ei välttämättä toimi, koska jotkut maat eivät ota rikoksia tehneitä vastaan.

Sipilän mukaan jatkossa palautussopimuksia pyritään selkiyttämään.

Uutista on päivitetty tarkemmin tiedoin tapahtumapaikasta ja epäiltyjen tapahtumien ajankohdasta 13.1.2019 kello 10.38.

Uutiseen on lisätty 13.1.2019 kello 11.31 taustaksi tietoja Oulun epäillyistä seksuaalirikoksista sekä kansanedustajien vaatimuksia seksuaalirikoksen rangaistusten koventamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut