Kuusen alla asuneen Sipan elämä on saanut uuden käänteen - Uutiset - Aamulehti

Kerroimme vuosi sitten kuusen alla asuvasta Sipasta – Nyt hänen elämänsä on saanut uuden käänteen

Puun alla asunut Sipa on töissä ja asuu viihtyisässä yksiössä, johon tulee lämmin vesi.

11.1.2019 9:36

Tamperelaisesta Sipasta, 56, tuli vahingossa julkkis vuosi sitten joulun alla. Hänen kotinsa päätyi lehtikuviin ja tarinansa uutisiin.

Alkoholisoitunut Sipa asui kuusen alla Tampereen keskustassa. Kuva vaatimattomasta asumuksesta levisi laajasti sosiaalisessa mediassa, ja mies sai monen myötätunnon puolelleen. Hän kertoi tuolloin Iltalehdelle, mitä toivoo kaikkein eniten elämältä:

–Omaa huonetta, missä kukaan ei määrää.

Nyt Sipalla on sellainen.

Kuntouttavaa työtä

Tänään Sipalla on paitsi asunto, myös kuntouttavaa työtä Vapaakirkon pitämällä ViaDia-kirppiksellä ja vahva pyrkimys raittiuteen. Korkki on pysynyt kiinni – ei ihan kokonaan, mutta melkein – jo vuoden ajan.

–Sain viihtyisän asunnon, suihkun ja kylpyhuoneen, keittiön ja pääsin elämäni ensimmäistä kertaa netin ja tietokoneen ääreen hommiin. Teen kirppiksellä nettiin ilmoituksia myytävistä tuotteista. Otan vastaan ne, luetteloin ja pistän nettimyyntiin. On Marimekkoa, Iittalaa ja Nuutajärveä, Sipa luettelee asiantuntevasti.

Työn myötä Sipa avasi elämänsä ensimmäistä kertaa tietokoneen. Paluu työelämän syrjään oli muutenkin melkoinen elämänmuutos.

–Tätä ennen olin ollut töissä 10 vuotta sitten. Elämäni on ollut metsissä asumista ja dokausta, mies tunnustaa suoraan.

Näin kuusen alla asunut Sipa kertoi arjestaan Aamulehden videohaastattelussa syksyllä 2017:

Apua tarjolla

Kodittomuus jonkinlaisena elämäntapana nousi viikon puheenaiheeksi, kun otsikoihin nousi 71-vuotiaan Leena Kiviharjun, ”Laukku-Leenan” tarina. Toistakymmentä vuotta taivasalla majaillut Kiviharju on nyt leiriytynyt luvatta Jämsään, mikä aiheuttaa päänvaivaa viranomaisille.

–Olemme tarjonneet hänelle asuntoa, mutta hän ei suostunut ottamaan sitä vastaan, Jämsän kaupungin tekninen johtaja Tarja Kuisma kommentoi.

Kiviharju kertoi kelpuuttavansa kyllä asunnon, mutta jostain muualta kuin Jämsästä, esimerkiksi hänelle entuudestaan tutulta paikkakunnalta Sysmästä.

Vielä reilu vuosi sitten samantapaista leirielämää viettänyt Sipa kokee, ettei Suomessa jätetä koditonta oman onnensa nojaan.

–Kyllä Suomessa apua nälkään ja asunnottomuuteen saa, jos hakee apua ja yrittää saada kiinni elämästä.

”Ei paljoa tarvitse”

Sipa tienaa työmarkkinatuella 14,74 euroa muutamana työpäivänä viikossa ja kiittää ViaDian ruoka- ja vaateapua.

–Röökiin menee, mutta muuten tulen vähällä toimeen. Ei ihminen paljoa tarvitse.

Sipa tietää, että säilyttääkseen nykyiset paremmat olonsa, alkoholinkäytön on pysyttävä kurissa.

–Juomisella on vain hauta maalina. Kyllähän minä alkoholisti olen, Sipa myöntää.

Hän käy ryhmäistunnoissa epäsäännöllisesti, mutta sinnikkäästi. Sipa sanoo haluavansa löytää lopullisen rauhan ja raittiuden ilman viinatilkkaakaan.

–Jos aion pitää työn ja asunnon, korkin olisi syytä pysyä kiinni. Tiedän elämän puun alla, sen kylmyyden.

Pohjepinne vaivana

Sipa sanoo olevansa täynnä uskoa ja tarmoa, mutta jalan pohjepinne on vienyt häneltä liikuntakyvyn.

Tapasimme miehen Vapaakirkon edustalla, kun Sipa pääsi töistä ja lyhyen juttuhetken aikana miehen oli kaivettava kassista pieni pilkkijakkara istuutuakseen.

–En pysty seisomaan minuutta kauempaa. Jalka pettää, kaksi hermorataa on vaurioitunut alaselkävauriossa. Kannan pilkkijakkaraa kaikkialla mukanani muovikassissa ja voin istua missä ja milloin vain.

Leikkauksesta hän ei haaveile, koska papereissa on A-merkintä (addiktio). Sipan mielestä se estää hänen pääsynsä leikkaushoitoihin.

Kevättä rinnassa

Uuden vuoden toiveena miehellä on taksin sotekortti, jota hän on hakenut jo kolme kertaa.

–Toivottavasti nyt natsaa, että pääsisi liikkumaan. Töihin kuljen palvelulinjalla, mutta olisihan se kiva päästä joskus muutenkin liikkumaan tai olen vankina sisällä, Sipa tuumaa.

Työn ja asunnon lisäksi turvaa ja iloa elämään tuovat tietysti myös ihmissuhteet. Vuonna 2017 Sipa kertoi olleensa kerran elämässään rakastunut, ja kuvaili aikaa hyvin onnelliseksi.

Miten on nyt lemmenasioiden laita?

–Menemättä yksityiskohtiin, verkot ovat vesillä, Sipa nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut