Laukku-Leena: Näin Leena Kiviharju päätyi taivasalla laukkuineen – Joroisten Lehden haastattelussa hän paljastaa, miten kaikki alkoi - Uutiset - Aamulehti

Näin Leena Kiviharju päätyi taivasalle laukkuineen – Joroisten Lehden harvinaisessa haastattelussa vuosien takaa hän paljastaa, miten kaikki alkoi

Tammikuussa 2019 Leena Kiviharju oli leiriytynyt Jämsään Hallin alueelle. Kesäkuussa 2010 hän antoi tiettävästi ainoan kattavan haastattelunsa Joroisten Lehdelle.

10.1.2019 19:35

Aamulehden tiistaina julkaisema juttu 71-vuotiaasta asunnottomasta Leena Kiviharjusta on herättänyt valtavasti keskustelua. Se on ylivoimaisesti viikon luetuin artikkeli Aamulehden verkkosivuilla.

Kiviharju on elänyt mediatietojen mukaan toistakymmentä vuotta kymmenien laukkujensa kanssa taivasalla. Nyt hän on asettunut Jämsään Hallin alueelle, mutta ei suostu ottamaan minkäänlaista apua kaupungilta.

Lue lisää: Leena Kiviharju, 71, on elänyt laukkujensa kanssa taivasalla jo toistakymmentä vuotta – Nyt hän on leiriytynyt luvatta Jämsään, mutta poliisi tai kaupunki ei voi tilanteelle mitään

Laukku-Leenana tunnettu Kiviharju on antanut tiettävästi vain yhden kunnollisen haastattelun medialle. Joroisten Lehden toimittaja kutsui Kiviharjun kotiinsa yöksi vuonna 2010 ja sai kuulla ulkosalla laukkuineen elävän naisen elämäntarinan.

Juttu on kadonnut lehden verkkosivuilta uudistuksen jälkeen. Sitä ei myöskään löydy arkistosta.

–Lehti vaihtoi omistajaa ja arkistojen siirto konsernista toiseen ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, kertoo Joroisten Lehden päätoimittaja Sari Ristamäki.

Juttu on kuitenkin kehystettynä toimituksen seinällä. Aamulehti sai haltuunsa kuvan jutusta.

Lue lisää: Miksi Leena Kiviharju asuu kadulla eikä ota asuntoa vastaan? Asiantuntijalla on yksi selitys erikoiselle tilanteelle

Elämä muuttui äidin kuoleman jälkeen

Kiviharju kertoo jutussa, että alkoi jo 15-vuotiaan viettää kesänsä Euroopassa kieliä opiskellen ja kierrellen.

Haastattelun mukaan Kiviharju kirjoitti ylioppilaaksi, luki oikeustieteitä yliopistossa ja teki konttoritöitä, kunnes ryhtyi äitinsä kokopäiväiseksi omaishoitajaksi.

Omaishoitajan työtä hän kertoi tehneensä vuosikymmeniä. Äidin kuoleman jälkeen hän ei päässyt takaisin työelämään työkokemuksen puutteen vuoksi.

Haastattelussa Leena Kiviharju kertoo heittäytyneensä "Luojan ruokittavaksi" kuusi vuotta ennen jutun julkaisua, eli vuonna 2004. Syyksi mainitaan se, että "yhteiskunta ei tarvinnut hänen työpanostaan".

"Hän alkoi kiertää peukalokyydillä ympäri maata keräten jäteastioista pulloja ja tölkkejä. Panttirahoilla hän ostaa ruokaa ja piipputupakkaa.

Kiviharju sanoo elävän aliravittuna mutta terveenä. Omien sanojensa mukaan hän ei saa minkäänlaista yhteiskunnallista tukea, koska "ei asu missään ja inhoaa lappujen täyttämistä".

Vuonna 2010 julkaistussa jutussa Kiviharju sanoo, että aikoo kiertää Suomea vielä vajaat viisi vuotta, kunnes saa kansaneläkettä. Sen jälkeen suunnitelmissa oli asunnon hankkiminen.

Vuonna 2019 hän kuitenkin asuu yhä taivasalla laukkuineen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut