Laukku-Leena eli Leena Kiviharju, 71, on elänyt taivasalla jo toistakymmentä vuotta - Uutiset - Aamulehti

Leena Kiviharju, 71, on elänyt laukkujensa kanssa taivasalla jo toistakymmentä vuotta – Nyt hän on leiriytynyt luvatta Jämsään, mutta poliisi tai kaupunki ei voi tilanteelle mitään

Maanantaina 71 vuotta täyttänyt Leena Kiviharju elää edelleen taivasalla, mutta odottaa kovasti poispääsyä paikkakunnalta.

8.1.2019 20:22 | Päivitetty 14.1.2019 10:02

Leena Kiviharju istuu torin laidalla Jämsän Hallin alueella nyssäköidensä keskellä ja keittää vettä trangiassaan. On maanantai 7. tammikuuta. Se on Kiviharjun mukaan hänen 71. syntymäpäivänsä.

Laukku-Leenana tunnettu Kiviharju elää taivasalla. Päällä ei ole enää edes risaista pressua, joka oli hänen suojanaan vielä viime syksynä.

Näin hän on tehnyt jo pitkään: Kiviharju on kiertänyt Suomea toistakymmentä vuotta mukanaan iso kasa laukkuja.

Hänestä kulkee monia huhuja ja tarinoita, eikä kukaan tunnu tietävän varmasti, kuinka kauan Kiviharju on elänyt tällä tavalla.

Valkeakosken Sanomien vuonna 2012 julkaiseman jutun mukaan Kiviharju oli ollut viimeiset 11 vuotta ilman yhteiskunnan tukea. Se tarkoittaisi, että pian vuosia taivasalla olisi takana jo 20. Faktoja Kiviharjun elämästä ei ole kuitenkaan tarkistettu.

Hänestä on kirjoitettu vuosien aikana paljon. Ainakin kaksi kertaa hänet on sosiaalisessa mediassa julistettu kuolleeksi. Tiettävästi ainoan kunnollisen haastattelunsa Kiviharju on antanut Joroisten Lehdelle vuonna 2010, jolloin toimittaja kutsui hänet kotiinsa yöksi.

Nainen tunnetaan hyvin myös hälytyskeskuksissa ja poliisilaitoksilla ympäri maan. Ei siksi, että hän olisi koskaan tehnyt mitään pahaa, vaan siksi, että ihmiset ovat soitelleet huolestuneena hänestä hälytyskeskuksiin.

Laukut jäätyneet maahan kiinni

Syksyllä julkaistun KMV-lehden jutun mukaan Kiviharju etsi asuntoa talveksi. Nyt hän kuitenkin asuu ulkosalla Jämsässä Hallin keskustassa laukkuineen.

Kiviharjulla on jonkinlainen makuualusta, kaksi makuupussia ja muutamia peitteitä. Muutenkin elämä on alkanut käydä vaikeaksi, koska hän ei enää lukuisten valitusten jälkeen tunne olevansa tervetullut asiakas paikkakunnan ainoaan kauppaan. Hän sanoo hoitavansa ostoksensa mieluummin Mäntässä, jossa on enemmän kauppoja.

Omien sanojensa mukaan hän etsii edelleen asuntoa, mutta ei Jämsästä. Itse asiassa Leena haluaisi päästä pois paikkakunnalta niin pian kuin mahdollista.

Suurimpana esteenä lähtöön ovat kymmenet, tällä hetkellä lumen peittämät matkatavarat, joista ainakin osa on ilmeisesti jäätynyt maahan kiinni.

Varoitus sosiaalitoimelta

Paikalle oli tehty aiemmin päivällä vierailu Jämsän sosiaalitoimesta. Kiviharjua oli varoitettu lähestyvistä kovista pakkasista.

Mitään muuta ei oikeastaan olekaan mahdollista tehdä, koska Kiviharju itse ei halua ottaa apua vastaan. Hän oli kertonut paikalla käyneille, että hänellä on kokemusta taivasalla olemisesta 30 pakkasasteeseen saakka, eikä hän uskonut tulevien pakkasten olevan tätä kovempia.

Koska Kiviharjulla ei ole puhelinta, hänen lienee vaikea ottaa yhteyttä muuttofirmaan, mutta hän arvelee puhelimen kyllä tarvittaessa järjestyvän. Hän ei halunnut apua tässäkään asiassa.

Jämsän Hallin alueelta Kiviharju olisi jollain aikataululla halukas suunnistamaan esimeriksi Sysmään, jonka hän tuntee entuudestaan tai sitten jollekin muulle paikkakunnalle siitä etelään.

Mahdollisesta asunnosta esimerkiksi Sysmässä ei Kiviharjulla ollut mitään tietoa.

Maanantaihin mennessä Kiviharju oli ehtinyt tarkistaa muutaman pakaasinsa, mutta kymmeniä oli vielä tarkistamatta. Kun häneltä kysyi, kuinka pian hän arveli tästä hommasta selviytyvänsä, ei hän osannut sanoa mitään tarkkaa aikaa.

–Täytän tänään 71 vuotta, enkä voi sanoa kuinka tehokkaasti pystyn työskentelemään, sanoo Kiviharju.

Hän sanoo jatkavansa työtään, eikä tarvitse siihen kenenkään apua.

Leena Kiviharju kuvattiin Jämsässä aiemmin syksyllä. Tuolloin hän kertoi etsivänsä asuntoa talveksi.

"Mahdollinen häätäminen ei auta mitään"

Teknisen johtajan Tarja Kuisman mukaan Jämsän kaupunki on tehnyt kaikkensa Kiviharjun auttamiseksi. Nainen ei kuitenkaan halua ottaa kaupungin apua vastaan.

–Fakta on se, että Laukku-Leena on leiriytynyt luvatta kaupungin kaava-alueelle ja varastoi siellä tavaraa. Olemme tarjonneet hänelle asuntoa, mutta hän ei suostunut ottamaan sitä vastaan.

–Ainut mitä kaupungin yhdyskuntapalvelut voi tehdä, on antaa hänelle häätö, mutta se ei auta millään lailla. Ongelma siirtyisi toiselle paikalle Jämsää tai toiselle paikkakunnalle. Se olisi peiton jatkamista toisesta päästä, Kuisma kertoo.

Tekninen johtaja sanoo olleensa aktiivinen Kiviharjun tilanteen vuoksi, koska ihmetteli, voiko suomalainen yhteiskunta olla näin kädetön tämänkaltaisessa tilanteessa.

–Meille on tullut valituksia hänestä. Jotenkin pitäisi löytää kestävä ratkaisu yhdessä hänen kanssaan.

Tältä Kiviharjun leiri näytti syksyllä 2017.

Poliisi ei voi kohdistaa pakkotoimenpiteitä

Kiviharjun tilanne on hyvin tiedossa niin Jämsän kaupungilla kuin poliisillakin. Viranomaiset pitivät palaverin asiasta viime vuoden lopulla.

Rikoskomisario Veli-Pekka Välisaaren mukaan poliisi on saanut harvakseltaan ilmoituksia Kiviharjusta. Partio on tuolloin käynyt toteamassa naisen kunnon ja olosuhteet. Viime vuonna näitä tehtäviä oli 1–2 kappaletta.

–Hän viettää omasta vapaasta tahdostaan tällaista elämää. Häntä on välillä käytetty lääkärissä, mutta hän on virkeä ja terve ihminen. Jotkut kokevat hänet ehkä häiriöksi, mutta varsinaisia poliisin pakkotoimenpiteitä häneen ei ole kohdistettu. Poliisi on lähinnä neuvonut ja ohjeistanut häntä enemmänkin siirtymään sellaiseen paikkaan, missä ei aiheuttaisi pahennusta. Hän vain on Hallin keskustassa.

Välisaaren mukaan poliisi on kehottanut Kiviharjua vaihtamaan luvatonta leiriytymispaikkaa puistoalueelta muualle.

Hän oli siirtynyt muutamia satoja metriä ja palannut takaisin. Välisaaren mukaan Laukku-Leena on kertonut haluavansa asustella taajamassa, jotta voi tarvittaessa pyytää apua.

Komisarion mukaan poliisi ei voi kohdistaa pakkotoimenpiteitä ihmiseen, joka omasta halustaan asustaa ulkosalla. Väliaikaisia toimenpiteitä, kuten siirtokehotusta, voidaan harkita esimerkiksi roskaamisen tai hygieniapuolen vuoksi.

Viranomaisten palaverissa todettiin Kiviharjun tilanne, ja toimenpiteiden pääpaino on kaupungin päässä. Poliisi voi tarvittaessa antaa virka-apua muille viranomaisille, mikäli heidän toimensa vaativat poliisin läsnäoloa.

–Tilanne on ongelmallinen ja monisyinen, rikoskomisario toteaa.

Päivitys 10.1.2019 kello 17.02: lisätty tieto, että Joroisten lehti haastatteli Kiviharjua vuonna 2010.

Taiteilija Pirkko Hirsikangas maalasi Laukku-Leenan vuonna 2011. Hirsikangas on tuntenut Leena Kiviharjun pitkään. –Erittäin mukava ja fiksu ihminen, Hirsikangas kuvailee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut