Syyttäjä epäilee ilmavoimien komentajaa ja Karjalan lennoston ex-komentajaa sotilasrikoksista - Uutiset - Aamulehti

Syyttäjä epäilee ilmavoimien komentajaa ja Karjalan lennoston ex-komentajaa sotilasrikoksista

Kuvan Hornet lähdössä lentoon sotaharjoituksissa Ruotsissa 2016.

8.1.2019 14:28 | Päivitetty 8.1.2019 15:55

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen ja Karjalan lennoston entinen komentaja Markus Päiviö ovat saaneet syytteet sotilasrikoksista.

Tapaus on poikkeuksellinen, sillä näin korkeassa asemassa olevia sotilashenkilöitä syytetään ani harvoin rikoksista.

Syyttäjä epäilee Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Hänen esimiehenään toiminutta Eskelistä syyttäjä epäilee palvelusrikoksesta tai toissijaisesti tuottamuksellisesta palvelurikoksesta.

Päiviö on pääosin kiistänyt rikokset, Eskelinen kiistää niin ikään syyllistyneensä rikokseen.

Rikosepäilyt liittyvät Inarin Lemmenjoella syyskuussa 2017 järjestettyyn vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen. Harjoitukseen osallistui noin 30 henkilöä, joista puolet oli puolustusvoimien palkattua henkilöstöä ja toinen puoli reserviläisiä.

Eversti Päiviö toimi harjoituksen johtajana, ja epäillyt rikokset tapahtuivat kolmen päivän ajanjaksolla.

Syyttäjä uskoo, että eversti Päiviö rikkoi sotilaan käyttäytymisvelvoitteita ja kohteli alaisiaan asiattomasti harjoituksen aikana.

Päiviön esimiehenä toiminut ilmavoimien komentaja Eskelinen jätti syyttäjän mukaan huolehtimatta siitä, että Päiviöön kohdistuvista rikosepäilystä toimitetaan viivytyksettä esitutkinta.

Tutkintapyyntö Karjalan lennoston ex-komentajan toiminnasta tehtiin vasta joulun alla 2017. Päiviö siirrettiin helmikuun alussa 2018 toiseen tehtävään Ilmavoimien esikuntaan. Hän ehti johtaa karjalan lennostoa vain noin puoli vuotta.

Koska syytettyinä on kaksi korkea-arvoista sotilashenkilöä, jutun ensimmäinen käsittelyaste on hovioikeus. Juttu käsitellään Helsingin hovioikeudessa, mutta käsittelypäivää sille ei ole vielä määrätty.

Kunnianloukkausta lukuun ottamatta esitutkinnasta huolehti puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellinen osasto. Kunnianloukkauksen tutki poliisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos