Onko tässä viranomaisholhouksen huippu: Lakupiipuista ei saa kaupassa bonusta, koska ne luokitellaan tupakan kaltaisiksi tuotteiksi - Uutiset - Aamulehti

Onko tässä viranomaisholhouksen huippu: Lakupiipuista ei saa kaupassa bonusta, koska ne luokitellaan tupakan kaltaisiksi tuotteiksi

Kannustaako lakupiippu polttamaan? Tuote on linjattu tupakan kaltaiseksi tuotteeksi, eikä sitä voi ostaa esimerkiksi itsepalvelukassalta.

7.1.2019 16:56

Lakumestari Timo Nisula on kyllästynyt suomalaiseen kaksinaismoralismiin päätöksenteossa. Hän kertoo Maaseudun tulevaisuudessa lähettäneensä kansanedustaja Juha Rehulalle (kesk.) Kekkos-tyyppisen myllykirjeen ja laatikollisen lakupiippuja.

Nisulan turhautumisen takana on ennen kaikkea vuoden 2016 päätös muuttaa lakusta tehdyt piipun muotoiset karamellit tupakan kaltaisiksi tuotteiksi. Päätöksen takia niistä ei saa esimerkiksi S-kaupoissa bonusta.

–Miksi päärynälimonadia saa myydä kaljapullon näköisestä pullosta? Eikö riskinä ole, että käyttäjä siirtyy kovempiin aineisiin eli kaljaan? Miksi nuuskan näköisiä nikotiinituotteita saa myydä ja pitää esillä? hän kysyy.

Nisula sanoo asian olevan aina pinnalla, koska se kuvaa suomalaista virkamiesmentaliteettia.

–Ministerit pyörittelevät tällaisia asioita, ja niillä ei ole aikaa huomata, että digiverkot on myyty muualle ja ulkomaiset kaivosyhtiöt kaivavat rikkautemme ja häipyvät, mutta kunhan lakupiipuista ei saa bonusta, kaikki on hyvin. Olisivat sentään kieltäneet lakupiiput, kun kerran touhuavat, Nisula pohtii.

Suurin osa lakupiipuista menee vientiin, eikä asialla ole suurta taloudellista merkitystä Kouvolan Lakritsille. Nisula tahtoo silti puhua aiheesta, koska hän uskoo, että tietty virkamiesten vastustaminen on tervettä.

–Eihän tässä ole mitään järkeä oikeasti, mutta näin se nyt vaan on, hän tiivistää ajatuksensa.

Lakut tupakkahyllyyn

Laivalla lakupiiput on siirretty tupakoiden luokse, eikä niitä näe enää makeishyllyssä. Ja laivamyynti onkin käytännössä loppunut. Myös mantereen marketeissa on jouduttu tekemään järjestelyjä vuoden 2016 jälkeen.

–Kaupat ovat joutuneet laittamaan samaan ryhmään kaasusytyttimen ja lakupiipun. Tällöin kassajärjestelmä olettaa, että ostajan pitää olla 18 vuotta. Eli automaattikassalta kukaan ei voi ostaa lakupiippua, se on naurettavaa.

Valviran lakimies Isabella Lencioni korjaa Maaseudun tulevaisuudessa Nisulan väitettä. Ostaminen itsepalvelukassalta onnistuu, mutta edellyttää, että kaupan kassajärjestelmä osaa erotella ostoksista lakupiipun, koska siitä ei bonusta kirjata.

"Ei pitäisi neillä kaikkea, mitä syötetään"

Nisula heittää sarkastisesti, että siellä Valvirassa, Evirassa tai Sosiaali- ja terveysministeriössä jonkun on oltava nyt todella tyytyväinen.

–Asiantuntijat tehtailevat tällaisia asioita, ja me annamme näiden asioiden tapahtua. Meidän ei pitäisi niellä kaikkea, mitä tuolta syötetään. Olisi hyvä, että näitä päätöksiä edes perusteltaisiin. Asia vaatii, että näistä sentään keskustellaan, hän sanoo.

Nisula uhoaa, että Kouvolan Lakritsi vaihtaa nimen merihevoseksi tai saksofoniksi, jos lakupiiput meinataan kieltää.

–Näen, että koko tuotteen kieltokin on oikea huoli. Tavoitteena on, että Suomi on savuton maa tiettyyn aikarajaan mennessä. Se voi tarkoittaa sitä, että myös lakupiiput menevät, Nisula sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut