Presidentti Niinistö tapaa Kiinan presidentti Xin ensi viikon maanantaina – puheissa tulehtuneet suurvaltasuhteet - Uutiset - Aamulehti

Presidentti Niinistö tapaa Kiinan presidentti Xin ensi viikon maanantaina – puheissa tulehtuneet suurvaltasuhteet

Presidentti Sauli Niinistö vierailee Kiinassa rouva Jenni Haukion ja suomalaisseurueen kanssa ensi viikolla. Niinistö tapaa Kiinan presidentti Xi Jinpingin, joka johtaa maailman asukasluvultaan suurinta valtiota ja toiseksi suurinta taloutta.

7.1.2019 10:55 | Päivitetty 7.1.2019 11:51

Presidentti Sauli Niinistö tekee puolisonsa Jenni Haukion kanssa valtiovierailun Kiinaan ensi viikon maanantaina ja tiistaina 14.–15. tammikuuta.

Niinistö tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin maanantaina Pekingissä. Presidenttien välisissä keskusteluissa ovat esillä Suomen ja Kiinan kahdenvälisten suhteiden lisäksi myös suurvaltasuhteet ja muut kansainväliset aiheet.

Viime aikoina Kiinan ja Taiwanin suhteet ovat kiristyneet, kun presidentti Xi Jinping kertoi palauttavansa Taiwanin Kiinaan vaikka voimakeinoin. Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet ovat jo aiemmin heikentyneet kauppasodan takia.

Kiina puolestaan on osallistunut tänä vuonna venäläiseen Vostok-sotaharjoitukseen yhdessä Venäjän armeijan kanssa.

Tapaamiset pääministerin kanssa ja talviurheiluvuoden avajaiset

Presidentti Niinistön matkaohjelmassa ovat lisäksi tapaamiset Kiinan pääministerin Li Keqiangin ja Kiinan kansankongressin puhemiehen Li Zhanshun kanssa sekä ilmastonmuutosta koskeva seminaari.

Niinistö ja rouva Haukio osallistuvat vierailullaan Kiinan ja Suomen yhteisen talviurheiluvuoden avajaisiin. Presidentit sopivat maiden välisen talviurheilun teemavuoden järjestämisestä presidentti Xin edellisellä valtiovierailulla Suomessa 2017.

Presidentit Niinistö ja Xi ovat tavanneet useasti. Edellinen tapaaminen oli huhtikuussa 2017, kun Presidentti Xi oli puolisonsa Peng Liyuanin kanssa valtiovierailulla Suomessa. Vuonna 2013 presidentti Niinistö ja rouva Haukio olivat virallisella vierailulla Kiinassa.

Seurueessa mukana ministereitä ja kaupunginjohtajia

Suomalaiseen seurueeseen Pekingissä kuuluvat ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

Vierailulla ovat lisäksi mukana Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen sekä Suomen ja Kiinan välisen innovatiivisen liiketoiminnan komitean puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut