Leppäkosken Sähkö juhli 100 vuottaan, verkostoasentajat puskivat yhä Aapeli-myrskyn töitä - Uutiset - Aamulehti

100 vuotta Leppäkoskea myrskyn varjossa – verkostoväki "juhli" korjaamalla sähkölinjoja

Leppäkosken Sähkön 100 vuotta pääsi kansien väliin tietokirjoittaja Leena Vaahteran, Tiina Monosen, Juha Koskisen ja kuvaaja Sirpa Ryypön yhteistyönä.

4.1.2019 19:48 | Päivitetty 4.1.2019 21:13

Jos oli Leppäkosken Sähkö Oy:n viime vuosi täynnä omistusmyrskyä ja valtausyrityksiä, 100. toimintavuosi alkoi toisella myrskyllä. Perjantaina täyttä sataansa juhlineen yhtiön yli 50 verkostoasentajaa ja urakoitsijaa painoi yhä sata lasissa sähkölinjoilla, Aapeli-myrskyn jälkitöissä.

Muiden kilistellessä Ikaalisten kylpylässä laseja uunituoreelle historiikille ja menestykselle korjaajat sahailivat puhtaaksi johtolinjoja ja korjasivat pienjännitelinjoja iltamyöhään. Verkostojohtaja Matti Virtanen toteaa, että viimeisetkin vikakohteet lienevät kunnossa lauantaina - ellei niitä ilmaannu lisää. Vain Ison Otavan mökkisaareen korjaustroikka ei heti mene, sillä Näsijärven yli pääsee vain helikopterilla.

Itse pirskeille oli perjantai-iltana kaksi hyvää syytä, parkanolaisen Jooseppi Rytilän ja kumppanien 100 vuotta sitten Aurejoen Leppäskoskeen perustaman yhtiön lisäksi. Monialakonserni Leppäkoski julkistaa alkaneella tammikuulla ensimmäiset, yksityistalouksille ja yhtymille kehitetyt energialaitoksensa. Toinen syy juhlia on yhtiön historiateos, joka sujuvuudessa ja kuvituksessa kilpailee kaunokirjallisuuden kanssa.

Toimitusjohtaja Juha Koskinen vihjaa, että sähkön- ja lämmöntuotanto hajautuu tulevaisuudessa niin, että yksityiset pientuottajat alkavat tehdä itse lämpönsä ja sähkönsä sekä myydä ylijäämäsähköä alueen verkkoyhtiölle. Viisi lupaavaa älyaihiota jo kehittänyt Leppäkoski aikoo olla palveluyhtiönä pientuotannon kehittämisessä, vaikka kutistaa sillä omaa energiakauppaansa.

Toimitusjohtaja Juha Koskinen pääsi esittelemään sujuvasti työntekijöiden kautta kuvattua Leppäkosken Sähkön 100-vuotiskirjaa.

Tamperelainen tietokirjailija-graafikko Leena Vaahtera ja forssalainen, muotokuvistaan tunnettu Sirpa Ryyppö loivat historiateoksen Vuosisata virtaa ja kasvua Leppäkosken työntekijöiden kautta. Kirja tulvii tarinoita ja upeita kuvia pitkään yhtiössä tehneistä ihmisistä. Vaahtera huomauttaa, että noin 70 työntekijän yhtiössä historia on dokumentoitu poikkeavan hyvin, edeltäviä vuositeoksia on kolme. Tämä teos kelvannee sisustusesineeksikin, sillä sen kansi on yhtä kuvaa ensimmäisen vesivoimalan vanhasta ovesta.

Kirjassa on osio jopa tulevaisuudesta, mihin energia-ala on menossa. Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä, tulevaisuustutkija Mika Aaltonen ja toimitusjohtaja Koskinen julkaisivat kukin ennustuksensa juhlapuheissaan kylpylässä.

Korjaus 4.1.2018 kello 21.12: Korjattu sukunimi kuvatekstistä oikeaan muotoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: