Miksi ajokortti ei kelpaa henkilötodistukseksi? - Uutiset - Aamulehti

Miksi ajokortti ei kelpaa todistukseksi henkilöllisyydestä, kun haet sähköisiä pankkitunnuksia? Syy löytyy asiakirjan luonteesta

Ajokortti ei kelpaa, koska se on todistus ajo-oikeudesta.

4.1.2019 17:14

Vuoden alusta astui voimaan lainmuutos vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annettuun lakiin.

Sen mukaan vahvaan sähköiseen tunnistautumiseen liittyvässä ensitunnistautumisessa käy henkilöllisyyden todistamiseen vain passi tai henkilökortti. Käytännössä lainmuutos tarkoittaa, että kun asiakkaalle tehdään sähköiset pankkitunnukset ensimmäistä kertaa, hänellä on oltava mukana passi tai henkilökortti.

Taustalla on se, että pankkitunnuksilla voi tunnistautua edelleen eri viranomaispalveluihin, kuten vaikkapa Kelan tai verottajan verkkopalveluihin.

Aiemmin Aamulehden jutussa kerrottiin, että ajokortti käy tavanomaiseen tapaan, kun nostetaan rahaa tililtä tai haetaan pakettia postissa.

Lue myös:

Henkilöllisyyden todistamiseen tulee muutos vuoden alussa – katso milloin ajokortti kelpaa todistuksena ja milloin ei: ”Väärinkäsityksiä on paljon liikkeellä”

Miksi lainmuutokseen valittiin ensitunnistukseen käyviksi asiakirjoiksi vain passi tai henkilökortti?

–Hallituksen esityksessä ajokortin käyttöön liittyy riskitekijöitä tunnistamisasiakirjana. Ajokorttia myönnettäessä viranomainen ei tarkista henkilöllisyyttä ja ajokortti ei ole todistus henkilöllisyydestä vaan ajo-oikeudesta. Keskeistä on myöntöprosessi, joka näillä asiakirjoilla on erilainen. Passin ja henkilökortin riskit ovat pienemmät kuin ajokortin, juristi Marko Priiki Liikenne ja viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksesta vastaa.

Lue myös:

Ajokortin käyttöön henkilöllisyystodistuksena tulossa heikennys – Näissä tilanteissa kortti ei käy enää tammikuussa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos