Myrskyn sähkövaarat: Nollavika voi yllättää, eikä puita kannata omin päin lähteä raivaamaan sähköjohdoilta - Uutiset - Aamulehti

Myrskyn sähkövaarat: Nollavika voi yllättää eikä puita kannata lähteä raivaamaan omin päin sähköjohdoilta

Sähköjohdoille taipuneiden puiden kanssa tulee olla hyvin varovainen.

2.1.2019 16:14

Sähkökatkojen lisäksi myrskysäät voivat aiheuttaa vaaroja sähköturvallisuuden suhteen. Mahdollinen vaaratilanne voi syntyä esimerkiksi nk. nollavikojen vuoksi.

–Kyse on jakeluverkon vauriosta myrskyjen aikaan. Sähköverkossa on komponentti nimeltään PEN-johdin, ja kun se irtoaa verkosta tai vaurioituu, se saattaa aiheuttaa liittymässä vian, jossa paluuvirta verkkoon päin ei kuljekaan hallitusti. Virta saattaa jäädä kiinteistöön, johtua metallirakenteisiin ja aiheuttaa sähköiskun vaaran sekä laiterikkoja, kertoo ylitarkastaja Sakari Hatakka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin sähkölaitteisto-osastolta.

Hatakan mukaan nollavika ilmenee laitteiden epänormaalina toimintana.

–Esimerkiksi valot vilkkuvat, ne saattavat olla normaalia kirkkaampia tai himmeämpiä, sähkölaitteista saattaa kuulua poikkeavia ääniä, ja nollavika saattaa aiheuttaa sähköiskun vaaran ja laiterikkoja.

Vaaratilanne voi syntyä metallikuorisen sähkölaitteen tapauksessa, kun virta siirtyy maadoitusjärjestelmästä kuoreen. Jos sähkölaitteiden metalliset kuoret tulevat jännitteisiksi, niiden jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.

Tilanne riippuu myös esimerkiksi verkon kuormitustilasta ja siitä, onko henkilö yhteydessä toiseen sähkölaitteeseen tai johtavaan maahan.

Kaatuneet puut

Toinen myrskyihin liittyvä riskitilanne liittyy sähköjohdoille kaatuneisiin puihin. Hatakka muistuttaa, että puita ei missään tapauksessa pidä mennä oma-aloitteisesti raivaamaan, sillä ei ole tiedossa, onko kyseisessä johdossa virtaa.

–Työ pitää tehdä hallitusti ja olla yhteydessä verkkoyhtiöön.

Käytännössä vaarana on esimerkiksi, että sähköjohdon jännite purkautuu puuhun ja sitä kautta harrastelijasähköhenkilöön. Esimerkiksi jakeluverkon avojohdon jännite on melkoinen, 20 kilovolttia.

–Voi olla niinkin, että johdoilla ei ole puita, vaan johdot ovat lumikuorman vuoksi painuneet normaalia alemmaksi. Niitä ei pidä mennä koskettelemaan.

Päällystettyjäkään sähköjohtoja ei pidä koskea, ja on myös mahdollista, että päällyste on vaurioitunut. Lunta ei siis saa mennä itse puistelemaan johdoilta pois. Myöskään suksisauvalla tai vastaavalla ei johtoja parane kosketella.

Kolmas myrskyjen aiheuttama potentiaalinen vaaratilanne on sangen arkipäiväinen. Nimittäin, kun sähkökatkos loppuu, verkossa olevat laitteet alkavat toimia. Tämä voi aiheuttaa vaaratilanteita, jos vaikkapa silitysrauta on jätetty katkoksen ajaksi päälle.

Tukes neuvoo: Toimi näin

Kyseessä saattaa olla nollavika, jos:

–Sähkölaitteet toimivat oudosti

–Valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin

–Saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovaisuutta noudattaen. Ota huomioon, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Soita hätänumeroon 112, jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle.

Muissa tapauksissa ole yhteydessä oman alueesi sähköverkkoyhtiöön.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut