Viallinen Komet Bomb mursi Eränkävijöiden Manun leukaluun kahdesta kohtaa ja tatuoi kasvoihin sinistä – ”Vaikka tehot ovat nykyisin pienentyneet, ilotulitteet ovat silti vaarallisia” - Uutiset - Aamulehti

Viallinen Komet Bomb mursi Eränkävijöiden Manun leukaluun kahdesta kohtaa ja tatuoi kasvoihin sinistä – ”Vaikka tehot ovat nykyisin pienentyneet, ilotulitteet ovat silti vaarallisia”

–Leukaluu meni poikki kahdesta eri kohtaa, edestä ja lähempää korvaa. Se leikattiin paikalleen niin, että hampaat tintattiin yhteen väliaikaisesti. Kuusi viikkoa olin niin, että leuat olivat kiinni toisissaan. Kuvassa Soininmäen leuasta poistetut osaset.

31.12.2018 20:11

–Välähti vaan, ja yhtäkkiä olin toisinpäin ja nojasin maahan. Suusta alkoi tulla verta, ensin tippa, sitten toinen ja sitten yhtenäisenä norona.

Oli uudenvuoden aatto vuonna 1996. Eränkävijät-ohjelmasta tuttu, tuolloin 22-vuotias Manu Soininmäki oli ostanut Komet Bomb 3 -raketin, jonka hän muistelee maksaneen noin 100 markkaa.

Lunta oli huonosti Lempäälän Sääksjärvellä, joten ilotulitteen ampumista varten rakennettiin teline. Soininmäki kurotti kyykyssä sytyttämään ilotulitteen.

–Sehän lähti sitten heti.

Leukaluu murtui kahdesta kohtaa

Soininmäen vanhemmat seisoivat lähistöllä. Hän muistaa sanoneensa heille heti raketin räjähtämisen jälkeen, että näkö säilyi.

Mies hoksasi heti myös sen, että leuat olivat menneet pois sijoiltaan, sillä hampaat tuntuivat olevan suussa väärässä asennossa.

–Leukaluu meni poikki kahdesta eri kohtaa, edestä ja lähempää korvaa. Se leikattiin paikalleen niin, että hampaat tintattiin yhteen väliaikaisesti. Kuusi viikkoa olin niin, että leuat olivat kiinni toisissaan. Söin vain lihalientä ja banaanipirtelöä, Soininmäki kertoo.

Kuuden viikon jälkeen miehen poskilihakset olivat surkastuneet, joten leukojen avautuminen normaaliksi kesti kauan.

–Aina milli kerrallaan suuta pystyi avaamaan enemmän ja enemmän.

Siniset ruutitatuoinnit jäivät pysyviksi

Murtumien lisäksi ilotulite aiheutti räjähtäessään muutakin vahinkoa. Se tatuoi sinertävää väriä Soininmäen poskeen, kaulaan ja toiseen silmäluomeen.

–Ruutitatuoinniksi ne sanoivat sitä sairaalassa.

Manu Soininmäki kuvattuna kaksi päivää onnettomuuden jälkeen.

Ihon lävistäneitä ruudin jäämiä nypittiin sairaalassa pois heti tapahtuman jälkeen, mutta kaikkia sinisiä pilkkuja ei saatu pois.

–Jos osaa katsoa, niin ne näkee edelleen.

Räjähdyksen voimasta myös toinen Soininmäen korvakäytävistä ”meni lyttyyn”.

–Se oli tarkoitus porata auki, mutta minua oli jo ihan riittävästi kiusattu, niin ajattelin, ettei enää sitä porattaisi.

Soininmäki kertoi onnettomuudesta aiemmin maanantaina Eränkävijöiden Facebook-sivulla.

Jättäisi ilotulitteet ammattilaisille

Nykyisin Soininmäki ei enää ammu ilotulitteita. Syynä ei ole se, että omasta onnettomuudesta olisi jäänyt traumoja, vaan rakettien turhuus.

–Ne roskaavat, elukat pelkäävät niitä, tulipaloja syttyy, ja kaikenlaisia vahinkoja sattuu ihmisille. Ammattilaisten tekemänä suurelle joukolle ilotulitusnäytökset ovat ihan eri asia, mutta en näe yhtään syytä, miksi niitä pitäisi olla tavallisella kansalla.

Hän kertoo kannattavansa kansalaisaloitetta, joka rajoittaisi ilotulitteiden kuluttajakäyttöä.

–Vaikka tehot ovat pienentyneet, ilotulitteet ovat silti vaarallisia. Kaikennäköiset kissanpierut voivat lentää katsojien päälle, ilotulitteet voivat kaatua tuulessa, ja alkoholia kun sekoitetaan hommaan, niin se on aina vaarallista, Soininmäki sanoo.

Soininmäellä ei tapahtuma-aikaan ollut suojalaseja, eikä niistä miehen mukaan siihen aikaan juuri puhuttu. Alkoholilla ei hänen kohdallaan ollut osaa onnettomuuteen.

–Ambulanssissa heti puhallutettiin, ja nollaa näytti.

40 000 markan korvaukset

Soininmäki ei ollut ainoa, joka sai vammoja kasvoille räjähtäneistä Komet Bomb 3 -ilotulitteista vuodenvaihteessa 1996–97. Samanlaiset vialliset raketit aiheuttivat vammoja 250 suomalaiselle.

Soininmäki muistelee saaneensa korvauksia noin 40 000 markkaa ja olleensa korvauksissa ”kuuden parhaan joukossa, heittomerkeillä”.

–Oikeuspöytäkirjat olivat kamalaa luettavaa. Itselläni säilyi näkö, millään muulla ei ollut väliä. Joku kärsii onnettomuudesta joka päivä vieläkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos