Aivan pahimpiin puuskiin ei kannata uudenvuodenaattona raketteja ampua – ammattilaisten tuuliraja on 14 metriä sekunnissa - Uutiset - Aamulehti

Tuuli voi aiheuttaa päänvaivaa uudenvuodenaaton ilotulittajille Tampereen seudulla – "Ammattilaisille tarkoitetut tuulirajat pätevät myös kuluttajille"

Aattona kannattaa ampua paukut tuulta vasten, jos tuulenpuuskat ilotulittamisen sallivat.

30.12.2018 16:08 | Päivitetty 30.12.2018 18:34

Uudenvuodenaaton tuuliennusteet ovat muuttuneet asteen kovemmiksi. Foreca ja Ilmatieteen laitos lupaavat Tampereen seudulle aattoillaksi noin 7–8 sekuntimetrin tuulta. Se tarkoittaa, että puuskissa tuuli voi puhaltaa suunnilleen 15 metriä sekunnissa.

Ammattilaisten tuuliraja ilotulituksille on 14 metriä sekunnissa. Näin ollen amatöörienkään ei kannattaisi paukutella aaton kaikkein kovimpien puuskien aikana.

–Ammattitulituksille on Suomessa tuulirajat. Jos tuulen nopeus ylittää 14 m/s, tulittamisen ei katsota olevan turvallista. Näytöstä ei ammuta tai lopetetaan tarvittaessa kesken. Ei ole erikseen määritelty tuulirajoja kuluttajien ilotulittamiselle, mutta ammattilaisten rajat ovat päteviä kuluttajillekin, toteaa tiedotteessa puheenjohtaja Uffe Cederqvist Ilotulitustaiteen edistämisyhdistyksestä.

Kun ilotulitteita ammutaan tuulessa, ne nousevat ilmaan mutta liikkuvat samalla sivuttain tuulen mukana.

–Koska tulitteen sytyttämisestä sen loppuun palamiseen kuluu useita sekunteja, niin palava aines ehtii liikkua tuulen mukana. Ammattilaiset kompensoivat tätä kallistamalla ampumatelineitä, mutta sillekin on rajansa.

–Kuluttajan kannattaa lukea käyttöohjeet, huomioida turvaetäisyydet, käyttää suojalaseja, ja etenkin ampua isolla aukealla paikalla. Kannattaa ampua tulitteet hieman tuulta vasten, Cederqvist neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut