Yhdeksän kysymystä ja vastausta tuhkarokosta - Uutiset - Aamulehti

Kannattaako tamperelaisten hakea nyt tehosteannos rokotetta? – Yhdeksän kysymystä ja vastausta tuhkarokosta

Tuhkarokon ensioireena on korkea kuume ja nenän vuotaminen. Rokotus ei suojaa taudilta 100-prosenttisesti.­

14.12.2018 19:24

Tampereella perjantaina julkisuuteen tulleet kolme tuhkarokkotapausta ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Pyysimme vastaukset yhdeksään.

Miksi myös kaksi rokotuksen saanutta sairastuivat, erityisasiantuntija Mia Kontio Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta?

–Rokotus ei suojaa taudilta sataprosenttisesti. Rokotettu hengittää samalla tavalla viruksia kuin rokottamaton, jolloin virus pääsee elimistöön.

Rokotetun immuunipuolustus hyökkää virusta vastaan, mutta ei estä kokonaan tautia, jos altistus on ollut voimakas tai pitkäkestoinen.

Näin voi tapahtua esimerkiksi silloin, kun rokotettu vanhempi hoitaa rokottamatonta, sairastunutta lastaan tai jos oleskellaan pitkään pienessä tilassa tartuttavan henkilön kanssa. Tällaisissa tapauksissa rokotettukin saa valtavasti viruksia sisäänsä.

Mitä hyötyä rokotteesta sitten on?

–Valtaosa rokotetuista ei sairastu lainkaan. Sairastuvilla tauti on yleensä huomattavasti lievempi, eikä vakavia jälkitauteja tule. Nykytiedon mukaan rokotettu ei myöskään tartuta tautia eteenpäin, vaan tartuntaketju loppuu siihen.

Ihottuma alkaa pään ja kaulan alueelta

Tuhkarokon ensioireena on korkea kuume ja nenän vuotaminen.

Silmät ovat usein valonarat ja punoittavat.

Punaläiskäinen ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua tyypillisesti korvien seudusta, kaulan sivuilta ja otsasta.

Ihottuma etenee vartalolle ja viimeiseksi raajoihin, ja häviää keskimäärin reilun viikon kuluttua.

Tuhkarokolle tyypillisiä ovat poskien limakalvojen vaaleanpunaiset, keskeltä sinivalkoiset täplät.

Heikkeneekö rokotussuoja iän myötä?

–Kyllä suoja hiipuu, mutta tarkasti ei tiedetä kuinka nopeasti. Se tiedetään, että 1980-luvulla annetut rokotteet suojaavat edelleen vakavilta taudinkuvilta.

Kenen kannattaa nyt tässä tilanteessa hakea rokote?

–Rokotetta kannattaa harkita, jos ei ole aiemmin rokotettu tai ei ole tietoa, onko rokotettu. Rokottamattomat lapset ilman muuta kannattaa rokottaa. Sairastettu tauti antaa todennäköisesti elinikäisen suojan.

Kauanko suojan muodostuminen kestää?

–Kunnon suojan muodostumisessa menee minkä tahansa rokotuksen jälkeen pari viikkoa. Jos lähtee lomamatkalle, rokotukset kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin. Toki rokote jotain suojaa antaa melkein heti.

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäinen annos annetaan 12–18 kuukauden iässä ja tehoste 6 vuoden iässä. Onko hyötyä ottaa myöhemmin kolmas annos?

–Estettä kolmannelle rokotukselle ei ole, mutta emme me siitä mitään suositusta anna. Kyllä kaksi annosta antavat riittävän suojan. Voi kuitenkin olla, että tulevaisuudessa päädytään antamaan aikuisena kolmas annos.

Lue myös:

Tampereella todettu kolme tuhkarokkotapausta aikuisilla – Tartunta tapahtui messussa, johon osallistui noin 100 ihmistä

Jos ei muista, onko saanut rokotteen tai sairastanut taudin, voiko tuhkarokkovasta-aineita mitata verestä?

–Voi, mutta yleensä siihen ei ryhdytä, vaan annetaan rokote. Ylimääräisestä kun ei ole haittaa. Vasta-aineiden puute ei välttämättä edes kerro suojan puutteesta, koska ihmisellä voi olla solumuistia, jonka avulla elimistö muistaa taudin.

Onko MPR-rokotteella todettu haittoja?

–Rokotteessa käytetään eläviä heikennettyjä viruksia, joten sillä aiheutetaan pieni tauti. 5–15 prosentille tulee tuhkarokon, sikotaudin tai vihuririkon kaltaisia oireita, mikä on ihan normaalia. Allergiset reaktiot ovat hyvin harvinaisia. Sairastettu tuhkarokko on vähintään tuhat kertaa vaarallisempi kuin rokotus.

Miten tauti tarttuu, infektiolääkäri Kirsi Valve Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä?

–Tuhkarokko on erittäin tarttuva. Riittää, että on samassa sisätilassa. Tauti voi tarttua myös kosketuksen ja jopa pintojen välityksellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?