Poliisi repi hakaristiliput alas Helsingissä – näin tilanne eteni - Uutiset - Aamulehti

Poliisi repi hakaristiliput alas ja joutui käsirysyyn uusnatsien kanssa Helsingissä – raju tilanne tallentui videolle

Poliisi takavarikoi kolme hakaristilippua käsikähmän jälkeen.­

6.12.2018 15:57 | Päivitetty 7.12.2018 15:53

Uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) marssi alkoi Helsingin Kaisaniemestä puoli neljältä iltapäivällä. Marssissa nähtiin Suomessa harvinainen ilmiö, sillä kulkueen kärjessä roikkuivat hakaristiliput.

Kauan ne eivät saaneet olla kulkueen kärjessä, sillä hieman ennen neljää iltapäivällä poliisi pysäytti kulkueen heti Pikänsillan jälkeen Hakaniemen puolella.

Aamulehti seurasi tilannetta vierestä ja kuvasi sen videolle. Poliisi pyysi natseja luopumaan hakaristilipuistaan. Natsit kieltäytyivät ja vaativat kuulla perusteita pyynnölle. Keskustelussa oli mukana PVL:n Suomen osaston johtaja Antti Niemi.

Aamulehden toimittajan Tuomas Rimpiläisen kuvaamalla videolla näkyy uusnatsien ja poliisien käsirysy:

Kun natsit eivät suostuneet luopumaan lipuistaan, poliisi ilmoitti, että ne takavarikoidaan vaikka väkisin.

Muutaman minuutin keskustelun jälkeen poliisin johto määräsi ottamaan liput voimakeinoin. Poliisi perusteli käskyä väkivallan ennaltaehkäisyllä, sillä Hakaniemessä ja Kalliossa sadat vastamielenosoittajat odottivat natsien kulkuetta.

Osa natseista vastusti poliisia, ja heidät kaadettiin maahan. Poliisi otti kiinni neljä ihmistä.

–Liput otettiin pois kokoontumislain ja poliisilain nojalla yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, kertoo ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisilaitokselta.

Lue tästä, onko hakaristilippu laiton:

Natsit väittivät, että hakaristilipun kantaminen on laillista – he olivat sekä oikeassa että väärässä, sillä teon tarkoitus ratkaisee rangaistavuuden.

Solvauskuoro seurasi kulkuetta

Aamulehden toimittajan Tuomas Rimpiläisen mukaan katujen varsille oli kerääntynyt satoja ihmisiä, jotka huusivat iskulauseita ja solvasivat natseja, kun nämä kulkivat Hakaniemen ja Kallion läpi.

Uusnatsit puolestaan huusivat poliisin, Sipilän, Orpon, Halla-ahon ja Mykkäsen olevan kansanpettureita. Mukana oli myös marssijoita Soldiers of Odin -järjestöstä eri puolilta Suomea.

Ryhmä järjestäytyi sotilaalliseen tapaan marssiriviin ja pysyi koko ajan johtonsa kontrollissa. Osa marssijoista oli peittänyt kasvonsa. Valtaosa osallistujista oli miehiä. Joukossa oli myös naisia.

Uusnatseja otettiin kiinni lippujen takavarikoimisen yhteydessä.­

Uusnatsien marssi päätyi Töölöön. Kello 16 Narinkkatorilta lähti puolestaan äärioikeistoa vastustava Helsinki ilman natseja -marssi.

Suurimmaksi arvioitu kulkue oli äärioikeistolainen 612-soihtukulkue, joka suuntasi Töölöstä Hietaniemen hautausmaalle noin seitsemältä illalta.

Uusnatsien järjestö PVL on lakkautusuhan alla. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus ovat katsoneet sen toiminnan lakien ja hyvien tapojen vastaiseksi, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen. Näin ollen uusnatsit saavat vielä käyttää tunnuksiaan ja kokoontua omissa nimissään.

Poliisi otti 612-kulkueen yhteydessä kiinni joitakin provokatiivisesti käyttäytyneitä vastamielenosoittajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?